Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] instalacja na home/nazwa
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Teamon
Idealna struktura katalogów dla aplikacji w symfony to wszystko do / a pliki z web do /public_html. Wszystko pięknie tylko co jeżeli nie ma czegoś takiego jak /public_html a katalogiem dostępnym z poziomu www jest / ?
phpion
Podepnę się pod ten temat.
Również mam pewien problem z wrzuceniem softu w Symfony na serwer nazwa.pl. U siebie wykonałem symfony freeze na projekcie i w takim stanie wrzuciłem go na serwer. Jednak po odpaleniu adresu w przeglądarce otrzymuję wyjątek Propela:
Kod
Native Error: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock'

W pierwszym mailu do nazwa.pl otrzymałem info, że można dodać pakiety Pear. Jednak nie mogłem wejść na serwer poprzez ssh więc po kolejnym moim mailu otrzymałem info, że takiej możliwości nie ma. Ah ci dowcipnisie winksmiley.jpg
Więc moje pytanie jest takie: co mogę zrobić w obecnej sytuacji?
Proszę o pomoc...

PS: aha, moduł logowania, który nie korzysta z bazy danych, działa bez problemu. Dopiero przy próbie podłączenia pod bazę wywala to, co wywala.
Teamon
Pewnie to już zrobiłeś ale... Sprawdziłeś ustawienia w database.yml ?
phpion
Tak
// sorry za bardzo rozbudowany post

EDIT:
hmmm tzn. dokładnie na co mam spojrzeć? Bo w sumie zarówno w databases.yml jak i propel.ini zbyt wiele opcji, które mogłyby psuć raczej nie ma. Ustawienia dsn do bazy mam dobre; poza tym - przy złych danych dostępowych wyrzucany jest inny błąd. Więc to nie to.
mike
Spróbuj połączyć się z tym serwerem za pomocą zwykłego mysql(i)_connect(). Jak Ci się uda to pomyślimy.
Mi się wydaje, że ten serwer najnormalniej jest jakiś lipny i to wcale nie wina symfony ani Propela.
phpion
Dzięki za zainteresowanie. Okazało się, że serwer MySQL nie działa na standardowym porcie, tylko na 3305. Szkoda tylko, że informację taką uzyskałem dopiero po 'wysępieniu' danych dostępowych do panelu administracyjnego konta. No ale może komuś taka informacją się w przyszłości przyda więc rozwiązanie problemu zamieszczam na forum.
Teamon
A ja ciągle czekam... (tak apropo pierwszego postu)
phpion
Hmmm w moim przypadku już była postawiona strona. DocumentRoot był już ustawiony (nie wiem gdzie) na jeden z katalogów w katalogu domowym, tj. nie był to ~/ tylko ~/katalog. Wszystkie pliki Symfony wrzuciłem do ~/, natomiast pliki z folderu 'web' skopiowałem do ~/katalog. Aktualnie wszystko śmiga smile.gif Spróbuj może wrzucić do ~/ plik .htaccess z DocumentRoot przekierowującą na katalog ~/web czyli np. /home/nazwa_konta/ftp/web
pawel_k
a dodałeś katalog "tmp" ?
phpion
Jeśli to pytanie było kierowane do mnie to nie. Wrzuciłem projekt po zamrożeniu w takiej formie, w jakiej był.
pawel_k
z tego co pamiętam to na home trzeba pododawać katalogi /tmp ale nie pamiętam dokładnie gdzie (chyba w katalogu głównym i na katalogi które są podpięte domeny), a nie mam jak tego sprawdzić w tym momencie... może coś w tym względzie się zmieniło ale nie wydaje mi się...
phpion
Najwidoczniej nie trzeba, mi bez jego tworzenia wszystko śmiga.
Teamon
Znalazłe inny serwer. Wszystko wrzuciłem do / to co w /web to do /public_html , cache czyste i dostaje:

Kod
Warning: require_once(/home/wiropi/domains/(...)/apps/frontend/config/config.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/wiropi/domains/(...)/public_html/index.php on line 7

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/wiropi/domains/(...)/apps/frontend/config/config.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/wiropi/domains/(...)/public_html/index.php on line 7

Jakie pomysły? (wiem o co chodzi w errorze tylko pytanie dlaczego?)
mike
Skoro wiesz to o co Ci chodzi?
Nie wczytuje wymaganych plików bo nie ma ich tam gdzie szuka. Proste.
Umieść pliki w żądanej lokalizacji albo zmień ścieżki i problem zniknie.
Teamon
No własnie byłem pewny ze pliki sa dobrze umieszczone. Okazalo sie ze były w / zamist w /domains/wir...pl/
smile.gif
phpion
Pozwalam sobie odświeżyć topic.
Mam problem z home.pl.
Mam domenę o nazwie domena.pl przekierowaną na folder /konto/serwis/web czyli tam, gdzie są pliki widoczne z poziomu przeglądarki. Nie mogę jednak wczytać config.php z /konto/serwis/apps/frontend/config.php - wywala błąd. Skontaktowałem się z pomocą home.pl i uzyskałem takie info:
Kod
Operator X_X: W przypadku skierowania domeny na podkatalog niemozna odwolac sie do katalogu wyzszego badz rownorzednego jak probuje Pan w tym przypadku.
Operator X_X: Mozna miec dostep tylko do katalogow wewnatrz katalogu do ktorego domena jest skierowana.

:| no i mnie zatkało. Podobną sytuację miałem na nazwa.pl i tam wszystko działa! Pomyślałem: "wgram do /konto/serwis .htaccess z mod_rewrite:
  1. RewriteEngine On
  2. RewriteRule ^(.*)/?$ web/$1 [L]

Ale to wogóle powoduje błąd serwera tongue.gif
Czy jedynym rozwiązaniem będzie przebudowa struktury Symfony i przerzut wszystkich katalogów do web? Czy nie pogubię się wtedy w ścieżkach? Dodam, że projekt wrzucony jest po 'symfony freeze' więc projekt zawiera wszystkie biblioteki Symfony.
Z góry dzięki za pomoc.
pion
oidnus
zawsze mozesz /web wrzucic do / , problem powinnien zninkac. ale musisz zabezpieczyc sobie foldery
phpion
Zrobiłem tak, że domena jest ustawiona na katalog główny projektu, natomiast każde żądanie jest przekazywane do /web czyli faktyczny adres strony nie jest domena.pl ale domena.pl/web Ważne, że działa...
eai
1. Po pierwsze w panelu administracyjnym podczas dodawania bazy danych dostajesz na tacy dane do połączenia z bazą (port, host, login i nazwa bazy)
2. Nie wiem co ty kombinujesz z tymi katalogami?questionmark.gif W panelu przechodzisz do zakładki zarządzania domenami i daną domenę ustawiasz sobie na dowolny katalog.

Korzystam z nazwa.pl i active.admin i nie mam żadnych kłopotów z niczym.
phpion
Tak, zgadzam się: na nazwa.pl jest relaxik, natomiast na home.pl mamy taką hipotetyczną sytuację:
Kod
/
-- public_html
---- index.php
-- includes
---- file.php

Domenę mamy ustawioną na public_html i teraz zaincludowanie pliku file.php w index.php wywala błąd. Nie można wczytać pliku ponieważ "w przypadku skierowania domeny na podkatalog niemozna odwolac sie do katalogu wyzszego badz rownorzednego". Więc jedynym rozwiązaniem jest ustawienie domeny na / i automatyczne przekierowanie na /public_html.
eai
Co do home.pl nigdy tam nie miałem, i mieć nigdy nie będę. Problemy są ze wszystkim nawet z mod_rewrite.
Jeśli kiedyś będę potrzebował czegoś lepszego niz nazwa.pl to wezme sobie dedyka.
DavidPL
Instalacja symfony 1.0.x na home.pl przy założeniu, że domena przekierowana jest na katalog i nie ma możliwości dostępu do katalogu nadrzędnego.

1. W głównym katalogu dodajemy .htaccess i przekierowujemy wszystkie requesty na katalog /web.
2. Modyfikujemy metodę getPathInfoArray() w pliku sfWebRequest.class.php tak aby kawałek /web był usuwany z adresu.
3. W katalogu głównym zakładamy katalog tmp - w nim będę zapisywane sesje.
4. Po wyczyszczeniu cache wszystko powinno zacząć działać (pod warunkiem że w configu są poprawne ścieżki do biblioteki symfony).

Bardziej szczegółowy opis wrzuciłem tu: http://blog.szalega.pl/3/instalacja-symfony-w-homepl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.