Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DROP DATABASE - nie usuwa bazy danych :(
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ravczy
Przy zapytaniu DROP DATABASE nazwa_bazy
skrypt nie usuwa bazy. Gdy zadam zapytanie z phpmyadmin, to wyskakuje okno z komunikatem: DROP DATABASE jest zablokowany.
Podejżewam, ze ma to cos wsólnego z blokadą, lecz nie wiem jak to ominąć.

Dodam jeszcze, ze do bazy danych tworze polaczenie z uzytkownika root.
Grzyw
To jest serwer MySQL na lokalnym komputerze?
A gdybyś najpierw usunął wszystkie tabele z bazy i później DROP DATABASE zastosował?
ravczy
połączenie jest tworzone na localhoscie. Pustych baz też nie usuwa.
Myslę, że to ma coś wspólnego z tym komunikatem DROP DATABASE jest zablokowane, który pojawia sie gdy zadam zapytanie SQL z PHPMYADMINA.
barat
Możliwe, że Twój host provider zablokował polecenie DROP DATABASE dla użytkowników w celach bezpieczeństwa ... Czasem też blokowane jest CREATE DATABASE ... wtedy usuwanie/tworzenie danych robi sie w DirectAdmin/cPanel

Musisz napisać @ do admina z zapytaniem smile.gif
ravczy
Ja jestem adminem tej bazy, bo jest na moim kompie smile.gif
polecenie to wykonuje laczac sie z baza za posrednictwem uzytkownika ROOT, ktory jest wszechmogoący w mojej bazie.

Ciekawostką jest to, że jeśli wybiore opcje USUN w PHPMYADMIN i aplikacja wykona DROP DATABASE to wszystko idzie łądnie, a jeśli ja wpisze ręcznie w edytorku SQL PHPADMINA, to pojawia sie info DROP DATABASE jest zablokowane.
Grzyw
Przeglądałeś pliki konfiguracyjne PHPMyAdmina?
Może tam gdzieś jest wpis który Ci blokuje wykonanie tej komendy z poziomu edytora SQL?
loonger
a czy do phpmyadmin i z poziomu skryptu logujesz sie z tym samym loginem i hasłem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.