Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Wyszukiwanie I Zliczanie Danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
srokal
Mam tabele o nastepujacych polach id_reklamy, czas, ip.
Tabela ta ma byc wykorzystywana do przechowywania logow programu partnerskiego.
Chodzi mi o dwa pola w polu ip powinien zostac zapisany ip osoby ktora klikla w baner, zapis powinien zostac dokonany gdy od poprzedniego klikniecia minela doba i tu nastepuje problem czy w polu czas zapisywac date czy skorzystac z funkcji time() (latwiej przy niej obliczyc czy minela doba, przy zapisywaniu samej daty niewiem jak sprawdzic czy minal kolejny dzien).

Drugi problem: chodzi mi o skrypt ktory automatycznie przeszuka baze danych w celu wyszukania powtarzajacych sie adresow ip i wyswietli: ip klikajacego oraz wszystkie daty klikniec z danego ip.

Ewentualnie prosze o jakies info jak liczbe przekazywana przez funkcje time() przerobic na czytelna date wraz z godzina i sekundami.
kossa
Do pracy z czasem polecam http://pl2.php.net/manual/pl/function.mktime.php funkcja mktime daje ogromne możliwości porównywania czasów itd. Dane zapisane są jako INT

Co do drugiego to chyba nie dokońca rozumiem... masz w sql warunek where i możesz zastosować where ip=$ip

Łukasz
srokal
Cytat(kossa @ 9.08.2007, 23:41:27 ) *
Do pracy z czasem polecam http://pl2.php.net/manual/pl/function.mktime.php funkcja mktime daje ogromne możliwości porównywania czasów itd. Dane zapisane są jako INT

Co do drugiego to chyba nie dokońca rozumiem... masz w sql warunek where i możesz zastosować where ip=$ip

Łukasz

Co do drugiego to chodzi mi o cos wiecej. Powiedzmy ze w tabeli bedzie kilka tys. rekodow i wsrod tych rekordow przykladowo 50 adresow ip sie powtarza kilkakrotnie. Chodzi mi o wyszukanie tylko tych 50 i przedstawienie na stronie ile razy sie powtorzyly i kiedy. Dokladniej mowiac chce sprawdzic czy uczestnik programu sam nie klika w banery co dziennie. Moglbym to rozwiazac stosujac petle w petli czyli po pobraniu rekodru jeszcze raz przeszukiwac tabele czy istnieja inne o takim samym ip ale inny czasem ale to raczej nie jest dobre rozwiazanie. Przy 5000 rekordow baza bedzie tysiace razy przeszukiwana i do tego dochodza jeszcze porownania itd. nie widze w tym sensu szukam innego rozwiazania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.