Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własna firma informatyczna
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dzesi
Witam was serdecznie , nie będę owijał w bawełnę tylko przejdę do konkretów .Gdy moja firma upadała i kiedy dostałem wypowiedzenie zostałem bezrobotnym ,trochę szkoda bo dobrze mi sie tam pracowało , ale ze właściciel popadł w długi to już inna bajka . Zastanawiam sie nad własna działalnością / firma informatyczna , ale jest problem bo moje miasto jest małe 60 tys mieszkańców i firm też nie ma za dużo.Mam pewną sumę pieniędzy którą chce na ten cel przeznaczyć , ale boje sie że taka firma może długo sie nie utrzymać bo nie będzie wystarczająco dużo zleceń na usługi informatyczne [ webmasterstwo , grafika komputerowa , administracja sieciami i serwerami , składanie kompów itd] .Bym chciał sie dowiedzieć odludzi którzy maja własna firmę informatyczna o rady , jakie mniej więcej są z tego zyski, ile mniej więcej trzeba mieć wkładu finansowego .Jeśli ktoś chciałby pogadać na ten temat to zapraszam na dzesiino@gmail.com odpisze na maila i podam swój nr gg żeby można było spokojnie porozmawiać na ten temat, czekam tez na wypowiedzi na forum
terabit
Cytat(dzesi @ 31.07.2007, 22:04:50 ) *
[ webmasterstwo , grafika komputerowa , administracja sieciami i serwerami , składanie kompów itd]

Coo, ty chce mieć firmę która będzie sie zajmowała wszystkim ? :/ To lepiej sobie otwórz sklep komputerowy a nie wszystko w jednym biggrin.gif

Ciekawe dlaczego agencje interaktywne komputerów nie składają ? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif laugh.gif laugh.gif
MrMag
Z tego co sie orientuje to wlasnie w malym miescie latwiej osiagnac sukces takiej firmy niz w duzym. Są dwa warunki - musisz znac sie na wszystkim (wlasnie to co wymieniles) i nie ma duzej konkurencji. Sprawdzone na przykladzie kolegi firmy smile.gif

Co moge dodac jeszcze. Najwieksze zapotrzebowanie na instalacje i konfiguracje Active Directory.
drbane
Klimat dla małych firm jest teraz świetny, niedość że JEST małe wsparcie ze strony państwa (ulga ZUS, pieniądze na start), to ludzie są coraz bardziej leniwi i coraz więcej chcą mieć. Musisz sie zastanowić co dokładnie chcesz sprzedawać i jaka jest konkurencja. Wykorzystaj też wszystkie możliwe dotacje, z tym że zorientuj się w tym temacie PRZED otwarciem firmy.

Powodzenia.
superfrajer
olej to i jedz to UK. firme latwo otworzyc, albo i zlapac dobra prace...
dzesi
Cytat(superfrajer @ 1.08.2007, 16:21:06 ) *

łatwo powiedzieć ,trudniej to wykonać .Ja myślę nad czymś swoim .Chce spróbować chociaż
Seth
Jezeli masz tylko perspektywy na to, ze bedziesz w stanie ja utrzymac to poczytaj o zakladniu wlasnej dzialanosci.

Nie jest to trudne, ale... latwiej zalozyc niz z tego wyjsc. Czy bedziesz tego chcial czy nie musisz placic ZUS - przez pierwsze 2 lata co miesiac ok 300zl. Do tego dochodzi VAT o ile nie bedziesz robil sobie kosztow (wtedy mozesz sobie to odliczyc) albo tez nie bedziesz mial dochodow. Do tego przyda Ci sie zapewne jakis ksiegowy - sprawdzony! - wiec dodatkowo 150 zl.
Tak wiec napewno miesiecznie wydasz 450zl + VAT, ktory bedzie uzalezniony od tego ile zarobisz.

Szczegoly krok po kroku, jak zalozyc wlasna dzialalnosc znajdziesz tutaj:
http://www.msp.money.pl/zakladam_firme/zwf/
akubiczek
Cytat(Seth @ 1.08.2007, 20:45:08 ) *
Do tego dochodzi VAT o ile nie bedziesz robil sobie kosztow

Błędne podejście - VATu nie będzie płacił on, a jego klienci. On tylko pośredniczy w tym procederze (innymi słowy za friko robi za poborcę podatkowego).
LonelyKnight
Cytat(akubiczek @ 3.08.2007, 14:49:38 ) *
Błędne podejście - VATu nie będzie płacił on, a jego klienci. On tylko pośredniczy w tym procederze (innymi słowy za friko robi za poborcę podatkowego).

Jasne... a powiedz klientowi, że ma zapłacić 5k albo 5k netto to zobaczysz jaka będzie reakcja... Prawda jest taka, że klient wcale nie płaci VATu, musisz przynajmniej częściowo, obniżyć cenę aby zbliżyć się z nią do tych, którzy VATu nie płacą - np. freelancerzy. Jakby było tak jak mówi akubiczek to firma w Polsce byłaby pięknym rozwiązaniem smile.gif Klient opłaca VAT, Ty wykazujesz straty w prowadzeniu działalności, a Państwo po rozliczeniu zwraca VAT, który płacił klient... chociaż i tak ludzie wykazując straty potrafią się nieźle dorobić...
vip3r
Cytat(superfrajer @ 1.08.2007, 18:21:06 ) *

Hah, akurat znajomy mieszka w anglii i mowi, ze praca dla polakow to juz rzadkosc.
athabus
Z punktu widzenia firmy kwestia czy mam zapłacić freelancerowi 5k czy firmie 5k netto jest bez różnicy. I tak ewentualny vat można sobie wrzucić w koszty. Gorzej z osobami prywatnymi lub małymi firemkami, które nie są vatowcami - tu rzeczywiście jest problem.
superfrajer
Cytat
Hah, akurat znajomy mieszka w anglii i mowi, ze praca dla polakow to juz rzadkosc.

Jakos niezauwazylem...

edit:
z reszta co to znaczy 'praca dla polakow'...? masz jakies kompleksy ?
sf
@LonelyKnight: nie znam osoby, która posiada własną działalność gospodarczą, a nie jest płatnikiem VAT, firmy sobie to i tak odpiszą więc ich ten VAT tak nie rusza.. poza tym zamiast oddawać np. te 500 PLN do US sobie kupujesz laptopa w sumie o 500 PLN tańszego

@dzesi: zakładasz firmę, jak nie znajdziesz klientów w mieście to najlepiej rozpocząć pracę jako podwykonawca, a to nie jest takie trudne, widać to po ilości szukanych programistów do firm
vip3r
Cytat(superfrajer @ 6.08.2007, 19:01:37 ) *
z reszta co to znaczy 'praca dla polakow'...? masz jakies kompleksy ?

Zobaczy prwywaciarz polak to nei przyjmie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.