Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XSD + XML w PHP jak ?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
kowalcook
Witam,

mam taki oto plik xml

1. <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
  2. <result xsi:schemaLocation="http://ghgml.giatamedia.com/xsd/1.0/itemText.xsd">
  3.      <item giataId="2456">
  4.       <texts>
  5.        <text lastUpdate="2007-01-23T00:01:35+01:00" lang="de">
  6.         <sections>
  7.          <section type="100">
  8.           <title>Lage</title>
  9.           <para>Das Strandhotel liegt direkt im Stadt- und Touristenzentrum von... Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat</para>
  10.          </section>
  11.          <section type="101">
  12.           <title>Ausstattung</title>
  13.           <para>Das Hotel verfügt auf 7 Etagen über insgesamt 390 Zimmer. Es bietet seinen Gästen Empfangshalle mit... Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut </para>
  14.          </section>
  15.          <section type="102">
  16.           <title>Zimmer</title>
  17.           <para>Die Zimmer sind mit Bad/Dusche, Telefon, Sat.-/Kabel-TV... Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam</para>
  18.          </section>
  19.          <section type="103">
  20.           <title>Sport/Entertainment</title>
  21.           <para>Das Hotel bietet seinen Gästen einen Pool mit separates Kinderbecken, Pool-/Snackbar, Liegestühlen und Sonnenschirmen. Den Gästen stehen Squash, Bogenschießen, Reiten, Fahrräder,... Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero et accumsan e</para>
  22.         </section>
  23.         <section type="105">
  24.          <title>Kreditkarten</title>
  25.          <para>An Kreditkarten werden American... Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, s</para>
  26.        </section>
  27.      </sections>
  28.    </text>
  29.  </texts>
  30. </item>
  31. </result>

moje pytanie jest takie:

Jak wydobyć (wyczytać) te dane w formie PHP włącznie z pętlami itp ?

wiem że do wyczytania potrzebny jest schemat xsd który tam jest podany w pliku xml oraz WIEM że powiecie iż temat już był, jest pełno rozwiązań w sieci wystarczy uzyć google etc.

Otóż informuje wszystkich iż UŻYWAŁEM google, włacznie z przeszukaniem tegoż forum i to przez ładny kawał czasu i nie mogę sie dokopac do żadnego tutoriala który by mi to w czysty i klarowny sposób wyjaśnił co i W JAKI SPOSÓB musze zrobić.
Widzę masę odpowiedzi poruszających ten temat ale żadna nie daje mi obrazu ogólnego jak

Wszystkie tutoriale jakie znalazłem są pisane ogólnikowo az do bólu, lub co raczej bardziej prawdopodobne moja doza rozumowania poszła na urlop smile.gif , w każdym razie nie mogę pojąć całego schematu działania xml (do tej pory do czynienia miałem z inną konstrukcją plików xml mniej sub klas i robiłem to na podstawie wzoru jaki znalazłem na php.net niemniej teraz sprawa sie pokomplikowała, a że temat xml nadal jest dla mnie sporą zagadką gdyż nigdzie nie znalazłem w prosty i czysty sposób wyjaśnienia co do zasady jego implementacji do PHP bardzo PROSZĘ o POMOC

proszę o to aby ktoś, kto sie na tym zna (biorąc poprawkę na moją tempotę smile.gif ) wypisał mi dokładnie w postaci kodu php gotowca z objaśnieniem każdej czynności (może to pozwoli mi w końcu zrozumieć)

Będę baaardzo zobowiązany

z góry przepraszam za duże litery ale po prostu moja irytacja sytuacja w jakiej się znalazłem dochodzi już do granic wytrzymałości smile.gif

pozdrawiam serdecznie
kowalcook
kwiateusz
a po co XSD? w php5 masz śliczny simplexml" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
kowalcook
skrypt strony pisany mam pod php4 i nie chce ryzykować zmiany oprogramowania na php5 gdyż z tego co wiem może być niekompatybilne z poprzednia wersją i moga powstać błędy

dlatego też potrzebuje rozwiązanie pod php4
mike
Ale o co codzi?
Przecież jest DOM XML. Biblioteka ta ma pełną dokumentację z wieloma przykładami.
Trzeba tylko pokombinować.

P.S.
Pisząc pod PHP4 robisz sobie krzywdę. PHP4 to staroć spzed kilku lat.
Nie wiem w ofóle po co w to inwestujesz czas.
kowalcook
wiec.... chodzi o to że tego po prostu nie mogę tego ZAKUMAĆ (wybacz może naprawdę jestem tępy) ale myślę że po prostu nie mogę pojąc klucza (zasady działania), jestem samoukiem więc może brakuje mi gdzieś po prostu wiedzy na temat jakiegoś ciągu myślenia (dla innych oczywistego)

mianowicie wszędzie gdzie zaglądam pokazywane są fukncje przetwarzające z pliku (nigdzie nie widzę w jaki sposób jest to wypluwane (wyczytywane) i przetwarzane do formy wynikowej (echo $costam;) włącznie z pętlami

dlatego też zależałoby mi aby ktoś po prostu napisał mi tu gotowca na podstawie tego xml-a z opisanym krok po kroku zasadą działania każdej funkcji, na pewno przydałoby się to nie tylko mi. Przypuszczam że wtedy pozwoliłoby mi to po prostu pojąć o co biega (choć wszystko zależy od tego jak ktoś to wytłumaczy smile.gif ) dla kogoś kto się zna na tym po prostu pisząc tutoriala czy jakieś rozwiązania pomija wyjaśnianie oczywistych dla siebie rzeczy (które dla niektórych sa właśnie tym problemem który muszą zrozumieć)

mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi

przepraszam za upierdliwość ale po prostu już moja cierpliwość związana ze zrozumieniem zasady implementacji xml do php osiągnęła już poziom krytyczny. smile.gif - a jeszcze bardziej mnie wkurza fakt jak inni piszą "Ale w czym problem" itp. smile.gif noo biała gorączka normalnie heh

pozdrawiam
kowalcook
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.