Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przekazywanie zmiennej JS => PHP
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
DawidF
Może ktoś z Was zaradzi, bo mnie już ręce opadają...

Otóż mam taki kod:

1. echo '<script type="text/javascript">';
  2. echo 'function dodaj(id_cf, id_user) {';
  3.  
  4. // obie te zmienne są przekazywane poprawnie
  5. // można je wyświetlić albo zrobić
  6. echo 'alert(id_cf);';
  7. mysql_query("INSERT INTO... // itd. wiadomo, o co chodzi
  8.  
  9. echo '}';
  10. echo '</script>';

Problem mianowicie w tym, że zupełnie nie wiem, jak do tego INSERTa wstawić zmienne pochodzące z JS.

Możecie podsunąć jakiś pomysłquestionmark.gif
nospor
js - po stronie klienta
php - po stronie serwera
klient <> serwer
i wszystko jasne.

Możesz pobawić sie ewentualnie ajaxem.

edit po poscie ponizej:
Cytat
nospor, bez urazy ale przypomina mi to bardziej na pamięć wyuczoną regułke
dobry gryps, nie ma co... tongue.gif
flv
nospor, bez urazy ale przypomina mi to bardziej na pamięć wyuczoną regułke smile.gif html, a nawet zwykły tekst też jest wykonywany po stronie klienta i tak właściwie to co z tego?

Kod
<script type="text/javascript">
var cos ='fewfewfew';
</script>
<?php
$cos = '<script type="text/javascript">document.write(cos)</script>';
echo $cos;
?>

tutaj masz przykład, w ten sposób podstaw pod swoje zapytanie, co prawda nie powinno się używać document.write ale tutaj raczej ciężko będzie skorzystać z api udostępnionego przez dom(chyba nie musze tłumaczyć dlaczego).
abc667
a czemu ma służyć ten kod?
flv
Tak jak pisałem - przykład, zresztą doskonale pokazujący to w jaki sposób zmienna z javascript może być wykorzystana przez php(a mniej wiecej o to chodzilo w temacie).

ps. bb2.pl? ; )
abc667
no ale jak ty ją tu wykorzystujesz? przecież w $cos masz '<script type="text/javascript">document.write(cos)</script>' i co z tego?
flv
To że do php'owej zmiennej $cos zostanie wstawiona wartość ze zmiennej z js, sprawdź przykład a sie przekonasz. Naprawde nie widzisz analogii miedzy tym przykladem a pytaniem z 1 posta?
revyag
@flv - przykład nie mający nic wspólnego z tematem. Pokaż w ilu przypadkach zastosujesz ten kod.
Owszem to zadziała, ale co z tego ?
Jak chciałbyś stworzyć funkcję parametryzowaną, w której przy pomocy php wstawiałbyś do php wartości
przekazanych parametrów funkcji js? Przecież przy deklaracji funkcji kod php sie wykona i koniec.
Jedyne rozwiązanie to XMLHttpRequest .
abc667
Cytat
To że do php'owej zmiennej $cos zostanie wstawiona wartość ze zmiennej z js, sprawdź przykład a sie przekonasz.

przecież nic się nie wstawi?
w $cos masz łańcuch i tyle, nie masz żadnej wartości
to że na stronie się wyświetla fewfewfew to nie oznacza że jest ten łańcuch w zmiennej php $cos, zajrzyj w źródło strony z twoim przykładem
revyag
@abc667 - w źródle zobaczysz js, ale przeglądarka to wykona. Z tym w zmiennej będzie też '<script>'.... nie widać tego dlatego że przeglądarka wykonuje to. Ale wystarczy spojrzeć na długość stringa jak zrobisz var_dump($cos)
abc667
no ok, wszystko ok, ale w php nie zobaczymy nigdy wartości cos z js fewfewfew, więc dalej twierdze że ten przykład jest bez sensu najmniejszego
w sumie si trochę offtopic robi, bo odpowiedź już padła, więc już nie pisze :-p
flv
faktycznie z tym przykładem nie trafilem i abc667 na swoj sposob ma racje ze php nie bedzie widzialo tego co wygenerowalo js tylko dopiero zostanie to przetworzone przez przegladarke a w tym przypadku to sie nie sprawdzi bo mysql_query nic nie wysle do przegladarki ; )

sory za offtop
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.