jak w temacie, chodzi mi o walidacje numerow NIP i REGON, a dokladnie o algorytm sprawdzajacy
siemakuba napisal w jednym z postow przy ocenie strony:
Cytat
Pamiętaj, że zdarzają się numery NIP, które z punktu widzenia urzędowego są całkowicie poprawne, natomiast nie są poprawne z punktu widzenia algorytmu sprawdzającego - mają np. błędną sumę kontrolną. W związku z tym zalecane jest umożliwienie podania numeru NIP, który teoretycznie nie jest poprawny.
pozdr.
pozdr.
DjKermit natomiast :
Cytat
A możesz podać jakiś przykład 
Bo mi się wydawało że algorytm jest stworzony po to by generować NIPy a nie po to by je walidować, jeśli to pierwsze to taka sytuacja teoretycznie nie ma prawa istnieć.

Bo mi się wydawało że algorytm jest stworzony po to by generować NIPy a nie po to by je walidować, jeśli to pierwsze to taka sytuacja teoretycznie nie ma prawa istnieć.
i dyskusja sie urwala, a ciekawi mnie to bo napisalem juz wiele systemow w ktorych jest sprawdzanie NIP, jezeli jest to algorytm wadliwy to moga byc problemy. Osobiscie uwazalem ze jest jak mowi DjKermit, no ale siemakuba bez powodu domyslam sie ze tego nie napisal. Moze ktos z was cos o tym wie?