Cytat(maniak11 @ 12.04.2007, 21:03:49 )

Dzięki mike_mech, niestety jest mi to potrzebne bo pisze prace mgr (...)

Mam to za sobą.
Na dobrą sprawę tak jak mówiłem, nie jest to trudne ale wymaga masę obliczeń.
Jeśli masz do czynienia tylko z wielokątami (nie tylko wypukłymi) to nie jest tak tragicznie.
Mając wszystkie wierzchołki, wyliczasz wszystkie proste, w których zawieają się krawędzie. To będzie akurat proste, pomimo, że może czasochłonne.
Potem wyliczasz
wszystkie proste przechodzące przez dany punkt. Dla sprawienia że obliczenia będą wykonalne w ograniczonym czasie możesz zawęzić ich ilość do 360

Teraz najważniejsze:
Bierzesz prostą przechodzącą przez punkt i liczysz ilość przecięć z wszystkimi krawędziami. Jeśli ilość jest parzysta to bierzesz kolejną prostą i ponawiasz obliczenia. Jeśli ilość jest nieparzysta to punkt należy do figury.
Obliczeń będzie masa, wszystko najszybciej pójdzie na macierzach, choć podejrzewam ze PHP i tak zdechnie po drodze z 10 razy.
Nie nadaje się do takich obliczeń.
Tak to wygląda w skrócie, być może w implementacji jest do prostsze bo to co napisałem to bezpośrednie przeniesienie twierdzenia na kod.
Poszukaj implementacji, być może jest prostsza od tego co napisałem, nie wiem bo nigdy nie potrzebowałem.
Jeśli nie znajdziesz implementacji tego algorytmu to czeka Cię ogrom pisania. Z niepewnością, że PHP to dźwignie.