Witam,
Może zacznę od tego, że od jakiegoś czasu chodzi za mną aby skonfigurować sobie własny serwer. Oczywiście wszystko na potrzeby własne do korzystania przez lan + awaryjnie widoczny z zewnątrz (neostrada + noip). Chciałbym tam postawić:
- serwer ftp
- php/mysql
- trac
I tu pojawia się problem. Nie mam jeszcze sprzętu. Idealnie byłoby gdyby był to jakiś przechodzony laptop bo:
- zużywał mało prądu
- zajmuje mało miejsca
Problem tylko jaką wybrać tu minimalną konfigurację, żeby to wszystko poszło. Ma ktoś może doświadczenia/robił ktoś kiedyś coś takiego. Chcę na to wydać możliwe mało - na allegro można kupić sprawnego laptopa już za 200-300 zł np pentium II 300mhz lub coś podobnego. Niestety kompletnie nie wiem czym się kierować - ile ramu? jaki procesor itp itd.
Dodam, że komputer będzie wykorzystywany tylko przeze mnie i może sporadycznie przez jeszcze kogoś, także na pewno nie będzie specjalnie obciążony.
Druga kwestia to jaki system dla takiego antyka proponujecie. Na pewno będzie to linux ale jakie distro wybrać na taką maszynę? Do tej pory pracowałem tylko na Kubuntu/Ubuntu ale z instalacją tego bęzdzie chyba problem na słabszym sprzęcie - plus jest taki że jest wersja serwerowa, gdzie nic już nie trzeba doinstalowywać - wiec jak się uda postawić, to może jakoś już będzie chodzić?
Jeśli nie, to co innego polecacie?