neoino84
25.12.2006, 10:35:27
Mam pytanie.Ile moze kosztowac przygotowanie bazy danych w Access'ie zawierajacej ok.6000 tys. rekordow i od kazdego rekordu ok. 5 hiperzlaczy.Prosilbym o przyblizony koszt takiej uslugi. Z gory dziekuje.PS. przypadkowo trafilem na wasze forum i czuje ze przypadnie mi ono do gustu:) Pozdrawiam.
wipo
25.12.2006, 11:15:22
To zależy od człowieka i co dokładnie ma być w tej bazie.
Zalezy też czy to ma wykonać jakiś automat czy trzeba to zrobić ręcznie weryfikując dane.
600zł - 60.000 zł tak sądzę
neoino84
25.12.2006, 11:38:51
Zadanie bazy ma byc takie ze trzeba zebrac wszystkich klientow w jednka baze i kazdemu klientowi przypisac odpowiadajace mu dokumenty(umowy itd.)Chodzi o to zeby (przy ewentualnej reklamacji)nie trzeba bylo szukac dokumentow danego kilenta w segregatorach tylko miec je w postaci skanow i moc szybko wydrukowac.Do kosztu przygotwania tej bazy nalezy tez doliczyc przygotowanie skanow dla kazdego kilenta.(6000 klientow x 4 skanow=~25.000 skanow:/ )
Aha no i jeszcze jedno wszytskie dane trzeba "klepac" recznie czyli imie nazwisko adres miejscowosc + kolumna hiperzlacza w kotorej beda Dokumenty(ok 4 skany dokumentow) i hiperzlacze reklamacje ok 2 skany)Wszystkie skany oczywiscie dzialajace na hiperzlaczach itd.
wipo
25.12.2006, 11:40:30
Przypuszczem że około 2-3 zł za rekord a może i więcej
EDIT: Tak jak napisałem jest to stawka minimalna, za którą może znajdziesz kogoś kto chciałby po godzinach dorobić).
neoino84
25.12.2006, 12:04:11
2-3 zl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czyli koszt takiej bazy to 18.000!!!!!!!!!!!!!!!!!Napewno sie nie pomyliles?

?Chce sie upewnic dla pewnosci:)
wipo
25.12.2006, 12:07:32
Możesz poszukać. Jak ja miałbym to robić to tyle bym sobie zażyczył.
Jak chcesz to możesz powiedzieć 10gr ale to już wtedy się martw jak staniesz wypompowany pod koniec miesiąca i dostaniesz 200 zł
Cysiaczek
25.12.2006, 12:26:05
Jeśli wszystko jest tak jak mówisz, to 18 000 to i tak cena mało wygórowana. Zresztą, to nie jest praca dla jednej osoby. Przydałoby się 2-3 wklepywaczy i osób skanujących. Pamiętaj, że musi to być zrobione dokładnie, a samo skanowanie też zajmuje : )
neoino84
26.12.2006, 08:00:35
Mam jeszcze jedno pytanie do tej mojej bazy ale juz ze strony dzialania.Czy przy bazie na ok. 6000 userow skonstuowanej w taki sposob jak z grubsza opisalem wyzej Access poprostu sie nie rozsypie??Dowiedzalalm sie ze sama wejscie do bazy moze zajac troche czasu.Czy to prawda?Jesli to prawda to jak to rozsadnie zorganizowac??
wipo
26.12.2006, 08:23:20
Szczerze powiem że do tego celu wolałbym zastosować SQL-a (My lub Postgre).
Do access-a nie mam jakoś zaufania jak zresztą do microsoftu ale nie sądzę aby się coś rozsypało przez ilość rekordów - jak już ma się coś rozsypać to przez to że jest firmowane znakiem MS
Co do szybkości działania zależy od prędkości kompa i tego jak baza zostanie skonstruowana
neoino84
26.12.2006, 09:30:32
Podalbys mi swojego maila? wyslalbym projekt(strukture) jaka planuje na te baze w postaci *jpg i powiedzialbys mi co o tym sadzisz.Czy tak jak ja to widze bedzie mialo "rece i nogi" i bedzie dzialalo w miare szybko.Czekam na odp
Cytat(wipo @ 26.12.2006, 08:23:20 )

Szczerze powiem że do tego celu wolałbym zastosować SQL-a (My lub Postgre).
Do access-a nie mam jakoś zaufania jak zresztą do microsoftu ale nie sądzę aby się coś rozsypało przez ilość rekordów - jak już ma się coś rozsypać to przez to że jest firmowane znakiem MS
Co do szybkości działania zależy od prędkości kompa i tego jak baza zostanie skonstruowana
Jakoś firmy, które operują milionami dolarów mają zaufanie

Ale cóż... niektórzy programiści wiedzą lepiej

Cena powinna być wyliczona na podstawie godziny pracy. Sprawdź ile Ci zajmuje wprowadzenie rekordów podczas 45 minut. Za wklepywanie myślę, że stawka 5 - 7 PLN netto będzie ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.