Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: bramka gg ale taka inna..
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
acztery
witam potrzebuje coś takiego

na stronie umieszczam formularz ( login, tresc ) i teraz chce zeby to co sie tam wpisze zostalo wysyla na moje gg, ale jak ja odpisze to zeby w tym texarea to sie pokazywalo taka rozmowa ja przez gg a kots przez www... ma ktos takie patent?
dr_bonzo
Hmmm -- a skad system ma wiedziec komu odpisujesz? jak napisze do ciebie kilku userow (ich tresc przyjdzie z tego samego nr gg, bo przeciez nie chodzi ci o to zeby user wysylal ze swojego gg przez strone www?) i bedziesz im odpisywal to komu zostanie wyslana wiadomosc? Musisz jakis system rozrozniania wymyslic lub wybrac zupelnie inne rozwiazanie.
acztery
chyba bedzie trzeba napisac samemu cos prostego mysle ze c++. ale to zas kupa czasu myslalem ze ktos zna jakies rozwiazanie dobre chyba ze bede nadawal swoje nr jakies wymyslone ale czy samo gg to "łyknie"
Speedy
Ogólnie dostępne klasy do obsługi gg w php umożliwiają także odbieranie wiadomości, więc należałoby zrobić takie coś co odczytuje w jakimś obszarze strony wiadomości, które przychodzą z Twojego numeru i je wyświetla. Oprócz tego dorobić formularzyk umożliwiający wysłanie wiadomości z bramki na Twój numer. Można zrobić jakieś rejestrowanie rozpoczęcia korzystania z bramki, żeby można było prowadzić rozmowę tylko z jedną osobą. Wtedy inne osoby, które wejdą na stronę mogą ujrzeć komunikat, że ktoś właśnie prowadzi rozmowę i bramka jest zajęta, gdyż nie wyobrażam sobie jak można rozmawiać z kilkoma osobami piszącymi z jednej bramki. Hm... Chyba, że zamontuje się jakąś identyfikację osób wchodzących na stronę (np. po IP lub godzinie i dacie wejścia) i wtedy wraz z przesyłanymi wiadomościami mógłby być przesyłany ów identyfikator. W wysyłanych wiadomościach również musiałby być wysyłany ten identyfikator, żeby system wiedział komu co wyświetlić. Kolejnym rozwiązaniem może być korzystanie z kilku różnych numerów (bramek) gg.
W tego typu aplikacji warto także wykorzystać ajax.

Mój post to zapis luźnych myśli, które nasuwały mi się w trakcie pisania, więc przepraszam, jeżeli będzie niejasny tudzież niespójny lub będzie zawierał jakieś błędy stylistyczne i składniowe tongue.gif.
dr_bonzo
Pytanie nr. Czy musisz uzywac do tego GG (dowolnego IM)?
acztery
nie musi to byc gg moze byc cos innego. najlepiej cos gdzie nie ma reklam
Turgon
Hmmm... Może sesje ? Dołączasz coś w rodzaju nagłówku? To mogłoby się sprawdzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.