Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pole daty w formacie RRRR-MM-DD
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wcg
Witam
Czy ktoś może poradzić jak w polu ktore zawierac ma datę "zmusić" do wpisania w formacie RRRR-MM-DD?
siemakuba
Eeee, podać datę w formacie "RRRR-MM-DD"?

Opisz trochę dokładniej jaki masz problem, pokaż kawałek kodu. Z tym co podałeś dalej niż moja odpowiedź nie pójdziemy ;>

pozdr.
wcg
  1. <?php
  2. $przyjazd = $_POST['przyjazd'];
  3. ?>
  1. <tr>
  2. <td width="100"><label>data</label></td>
  3. <td><input type="text" name="przyjazd" size="50"/></td>
  4. </tr>

Kod jest banalnie prosty. Chodzi mi o to że:
pole przyjazd wprowadza date do bazy tam potrzeby mi jest format RRRR-MM-DD. Jeśli ktos w formularzu wpisze np. 19/09/2006, lub 19-wrz-06 to w bazie nie pojawi sie taki zapis tylko 0000-00-00. Dlatego zalezy mi aby w jakis sposob kontrolowac to w jakim formacie jest wprowadzana data i wyswietlic alert ze zostalo cos ze wpisane.
skowron-line
jak juz enty raz polecam liste rozwijanai nie bedzie glupot
ikioloak
googluj pod katem javascript+mask. od razu sa wyniki. Wg mnie listy rozwijane to raczej wydmuszka niz rozwiazanie.
BIG_MICHU
Specem nie jestem, ale może wystarczy w value podpowiedzieć jak ma format daty wyglądać, np. value="RRRR-MM-DD"? Nie jest to na sztywno wymuszanie, ale rozwieje wątpliwości jak datę wpisywać.
wcg
Znalazlem takie rozwiązanie może się komus przyda.
  1. <script language="javascript">
  2. function mask(str,textbox,loc,delim){
  3. var locs = loc.split(',');
  4. for (var i = 0; i <= locs.length; i++){
  5. for (var k = 0; k <= str.length; k++){
  6. if (k == locs[i]){
  7. if (str.substring(k, k+1) != delim){
  8. if (event.keyCode != 8){ //backspace
  9. str = str.substring(0,k) + delim + str.substring(k,str.length);
  10. }
  11. }
  12. }
  13. }
  14. }
  15. textbox.value = str
  16. }
  17. </head>
  18. <form name="form" action="" method="post">
  19. <tr>
  20. <td><input name="Field2" value="" type="text" onKeyUp="java script:return mask(this.value,this,'4,7','-');" onBlur="java script:return mask(this.value,this,'4,7','-');" style="font-family:verdana;font-size:10pt;width:110px;" maxlength="10"></td>
  21. </tr>
  22. </form>
  23. </body>
  24. </html>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.