Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Działalnośćgospodarcza ? Kiedy ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ydy10
Witam, mam pytanie,
kiedy jest niezbedne zalozenie dzialalnosci gospodarczej ?
prowadze regionalny portalik - narazie kasy za to niezbieram (choc w przyszlosci ma tak oczywiscie byc). Jedyne co robie to narazie reklama, jednak tylko na zasadzie reklama za reklame (np ja umieszczam czyjs bannerek, a ten ktos drukuje mojelogo na ulotkach, czy jakiejs gazetce regionalnej). I chce sie upewnic czy nielamie prawa tongue.gif

nikt z Was nie wie ?
nikt z Was formy wlasnej nie zakladal ?
Wykrywacz
A po co chcesz jakąś działalność prowadzić??

Umowa o dzieło i po sprawie. Masz przy tym tylko podatek.
Niema składek, ZUS'u, kosztów księgowości....
php programmer
Kurcze skorzystam, z tego że powstał taki temat i zadam b. podobne pytanie.
Czy jak się sprzedaje coś na stronie za pomocą komórki, płaci się sms np 1 PLN
no i sprzedaży dużej nie ma, np zysk kilka złotych miesięcznie to
jak to wygląda prawnie, bo przecież firmy nie założe, żeby płacić 700 PLN zusu,

(pytanie jest jak narazie czysto teoretyczne, bo takiej stronki nie mam,
ale jak bym nawet miał, to nie spodziewam sie nie wiadomo jakiej
popularności tej stronki, dlatego moje pytanie)
Wykrywacz
Problem polega na tym że wystawienie baneru na swoim serwisie można potraktować jako czynność. Czyli wywieszenia baneru - płacisz za czynność wsadzenia tego tam, czyli np. za dopisanie linijki kodu.
Natomiast nie jest tak że ktoś ci płaci za to że baner jest na twojej stronie.
W tym momencie prawnie już nie może to być umową o dzieło czy zleceniem.

Stąd jeżeli ktoś kupuje od ciebie za 1zł obrazek ze strony, to aby można było to robić przez zlecenie musiało by się to odbywać na zasadzie z twojej strony wysłania (i za to opłata) darmowego obrazka.

Wykożystując przy czym kolwiek prawo własności nie możesz brać tego na umowę zlecenie czy o dzieło.

To na tej samej zasadzie. Jeżeli sprzedajesz komuś CMS'a. To pobrać forsę na umowę o dzieło zlecenie, możesz np. za przesłanie mailem cms'a. Albo wgranie na jego FTP'a, bądź Wgranie i zainstalowanie na jego/twoim serverze. W ten sposób to działa.
Sh4dow
Jako ze ja mam w planach platnosci sms to juz tlumacze o co chodzi. Firma akurat z ktora ja sie kontaktowalem zbiera na twoje konto pieniadze. Aby je wyplacic musisz wystawic fakture na ta sume. Co defakto wymusza na tobie załozenie działalnosci gospodarczej.
Jesli masz zamiar robic jaka mala stronke to nie baw sie w pieniadze, jedynie przy wiekszych stronach gdzie naprawde duzy naklad pracy potrzeba na stworzenie tego, gdzie wiadomo ze beda jakies pieniadze.
Jesli chodzi o zus to jako osoba bezrobotna mozesz starac sie o dofinansowanie z uni europejskiej na rozpoczescie dzialalnosci gospodarczej oraz o "preferencyjna" składke ZUS w wysokosci niecalych 300 zl to obniza koszty prowadzenia firmy. Prowadzenie firmy to duzo mozliwosci przy wspolpracy z innymi ale takze i duzo obowiazkow.
W sumie to kwestia kalkulacji czy sie to wogole oplaca. Tak to wina naszego kochanego rzadu ale to juz inna bajka. guitar.gif
Wykrywacz
Preferowana składka jest w tej chwili dla każdego kto otwiera swoją pierwszą działalności i faktycznie jest to niecałe 300zł do tego dochodzi składka zdrowotna ok 130zł, utrzymanie konta pankowego (parenaście - paredziesiąt), plus koszty księgowości, które przy rozliczaniu sms'ów za złotówkę z uwagi na ilości moga być zabujcze.

Jak @Sh4dow napisał, jeśli to ma być mała stronka to sobie podaruj, tą formę płatności.
php programmer
Cytat
Aby je wyplacic musisz wystawic fakture na ta sume

No właśnie niekoniecznie, przykładowo AllPay daje możliwośc
rejestracji jako firma lub jak osobaprywatna, no to
chyba osobie prywatnej nie każą wystawiać faktury?
Sh4dow
Cytat(php programmer @ 24.10.2006, 15:17:30 ) *
No właśnie niekoniecznie, przykładowo AllPay daje możliwośc
rejestracji jako firma lub jak osobaprywatna, no to
chyba osobie prywatnej nie każą wystawiać faktury?

Inna kwestia czy płatnosci chcesz zrobi prze payPall czy przez smsa, polskie firmy nie sa chetne do zabawy z uzytkownikami prywatnymi bo to dla nich wiekszy klopot, czesto poprostu zbywaja cie z tekstem ze nie maja mozliwosci. Ale za to np. Google wystawia czek na osobe, prawdopodobnie to jest jakies ominiecie prawa albo u nich jest to inaczej rozwiazane.
Jedynym rozwiazaniem jest Dobry Kalkulator i dokumentacja o rozpoczęciu prowadzeniu działalnosci gospodarczej
athabus
Niekoniecznie wystawianie czeków itp jest ominięciem prawa. Z tego co się orientuję to można jakoś tak to rozegrać, że firma płaci wszystkie podatki za Ciebie. Nie powiem teraz jak to dokładnie działa, ale np. Avon to stosuje - konsultantki nie muszą mieć działalności gospodarczej. Nigdy jednak konsultantką nie byłem więc nie wiem jak to działa dokładnie :-)

Ustosunkowując się do pierwszego posta w temacie - nikt raczej nie będzie Cię ścigał jeśli masz dochody 200zł, a tym bardziej jeśli jest to wymiana reklamy za reklamę. Problemem może być tylko sprzedanie reklam innej firmie - nikt nie kupi reklamy bez faktury z wiadomych względów - pozostaje tylko sprzedaż na allegro ;-)

Ogólnie przy małych dochodach nie ma sensu bawić się w zakładanie firmy - wierz mi, że jest tu sporo papierkowej roboty, pilnowanie terminów itp. dla 200-500 zł zysku na prawdę szkoda zabawy
FastRed
@php programmer:
http://kody.wapacz.pl/jak.php
"wystawia jedną fakturę lub umowę zlecenie w miesiącu dla KODY.WAPACZ.PL bez względu na ilość użytkowników"
jako osoba fizyczna nieprowadząca działalności rozliczasz się za pomocą umowy zlecenia. Nie musisz zakładać DG.

@Wykrywacz:
"Preferowany" ZUS za ostatni miesiąc to łącznie 268,65 zł a nie 430.
php programmer
Na tej stronie napisali, że nic się za to nie płaci,
(dla porownania allPaypobiera prowizje - procent),
czy wie ktoś o co tu chodzi, jak to możliwe że to jest za darmo,
przecież charytatywe to raczej nie jest ?
Wykrywacz
@FastRed ale o czym ty mówisz?

ZUS i sqadka zdrowotna to 2 rzeczy.
Czyli biorą twoje dokładne info
268,65zł ZUS + ok. 130zł Sqadka.
mls
Cytat
Preferowana składka jest w tej chwili dla każdego kto otwiera swoją pierwszą działalności i faktycznie jest to niecałe 300zł do tego dochodzi składka zdrowotna ok 130zł, utrzymanie konta pankowego (parenaście - paredziesiąt), plus koszty księgowości, które przy rozliczaniu sms'ów za złotówkę z uwagi na ilości moga być zabujcze.

Hehe, dobre...

ZUS to koszt ~260-280 zł miesięcznie (ubezpieczenie społeczne i zdrowotne). Przy niewielkich dochodach ze sprzedaży/usług nie musisz płacić podatku, do VATu również rejestrować się nie musisz.
Utrzymanie konta - w większości banków internetowych - kosztuje równe "nic" (choćby konto mBiznes w mBanku).
Koszty księgowości? O ile ktoś jest zbyt leniwy na samodzielne prowadzenie księgowości, to owszem, koszt jakiś może być (przy niewielkiej działalności to ok. 100 zł miesięcznie).
Więc gdzie te "zabUjcze" koszty?...

Cytat
ZUS i sqadka zdrowotna to 2 rzeczy.
Czyli biorą twoje dokładne info
268,65zł ZUS + ok. 130zł Sqadka.

A Ty nadal swoje? Jaka składka zdrowotna? Gdzie? Komu? Bo napewno nie ZUSowi - jak już napisałem, ub. zdrowotne jest wliczone w składkę. Chyba, że rozumujesz inaczej - i liczysz osobno składki. Spoko. Wówczas ub. społeczne to koszt ~100,- a zdrowotne ~160,-...
Może zerknij na stronę http://www.zus.pl/niusy/inf008.htm, ciekawe informacje tam znajdziesz...
Wykrywacz
Cytat
Przy niewielkich dochodach ze sprzedaży/usług nie musisz płacić podatku

Niewiem gdzieś to wyczytał (nie upieram się że tak niejest)

A teraz podlicz ile za banerki zarobi? Na małej stronce niewielkie pieniądze wystarczą na co miesięczne opłaty + takie extra jak za server i domenę.

A otwierać działalność dla zysku 100zł-200zł to chyba niema sensu, przyznaj sam.

edit.
Co do ZUSu zapytam się żony bo nadal mi się wydaje że nie do końca tak jest.
athabus
Co do zusu "preferencyjnego" to faktycznie wszystko wychodzi niecałe 300 zł razem z ubezpieczeniem zdrowotnym. Moja dziewczyna właśnie zakłada firmę "w promocji" i tyle będzie płacić.

Co do podatku - jeśli masz działalność to ZAWSZE musisz płacić podatki - inna sprawa to odliczenia i zwolnienia kwot. Faktycznie przy małych dochodach masz szansę, że zwolnienia wystarczą aby nie płacić podatku... Tylko że w takim układzie sorki, ale nie chciałoby mi się bawić w działalność gospodarczą. IMHO firmę jest sens zakładać gdy masz minimum 2000-3000 zł przychodów i niskie koszty ich uzyskania tak jak np. w usługach. To jest kwota, która pozwala na oplacenie wszystkiego co trzeba opłacić + wygospodarowanie małej części dla siebie (po odjęciu kosztów i opłat zostanie ci jakieś ~1200zł). Lepiej jest już się wstrzymać i zawalczyć o dotację na otwarcie firmy i otworzyć prawdziwą działalność gospodarczą.

Co do vat to rejestracja jest wymagana po przekroczeniu sprzedaży około 39000 zł. Z doświadczenia jednak powiem, że lepiej od razu się zarejestrować bo potem z przejściem na vat są problemy - zwłaszcza jeśli jest to działalność handlowa i ma się towar na magazynie. Ja zrobiłem swego czasu ten błąd i straciłem trochę. Kasę teoretycznie można potem odzyskać, ale jeśli spróbujesz to od razu robią Ci kontrolę więc prawie nikt nie próbuje... Jeśli handluje się tylko z firmami to im bez różnicy czy dostaną rachunek na 1000 zł czy fakturę na 1200 bo i tak vat można potem odliczyć - a jeśli nie wystawiasz faktur to krzywo patrzą
acztery
o czym wy mowice do zusu nie ma rzadnych innych skladek placisz ok 270 zl teraz jest 265 zl z gorszami. Ksiegowa Ci nie potrzebna. bo pare wpisow do Ksiegi przychodów i rozchodow kazdy umie. faktury wystawiac umiesz. Wiec wydatki to tylko zus no i podatki. Jednorazowo zaplacisz 150 zl za to aby byc vatowcem.

Dofinansowanie dla bezrobotnych jest i wynosi ok 12.700 zl w woj. Sląskim. ale aby je dostac trzena sie zadeklarowac ze przez rok owa dzialalnosc bedzie prosperowac i nie bedziesz spodznial sie ze skladkami. Jezeli to zobisz bedziesz musial zwracac wszystko + %. Nie trzeba miec biznes planu tylko wypelniasz formularz dostarczony przez UP. No i co najwarznieszjesze trzeba miec 1 badz 2 żyrantow ( przychody ok 2.5 tys ) nie pamietam jak ja mialem.

PS wykrywacz ale piszesz głupoty bez urazy,

U zdrowotne 166.66
Fundusz pracy 37.19
Chorobowe 37.19
Wypadkowe 27.33

tak bylo w czerwiec/lipiec/sierpien.... teraz jest odrobinke inaczej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.