Witam
Mam następujący problem. Otóż potrzebuje zrobić swego rodzaju panel klienta do przesyłania dużych plików graficznych (nawet do 200-300MB). Użytkownicy będą przesyłać swoje pliki poprzez formularz na stronie internetowej, następnie chciałbym aby pliki te powędrowały na serwer FTP do odpowiedniego katalogu. Powodem dla którego nie chce po prostu podać loginu i hasła do FTP klientowi jest między innymi to że stronka będzie też zbierać różne informacje dodatkowe odłącznie przesyłanego pliku (materiał druku, rozdzielczość itp.).
Problemem moim jest przesyłanie dużych plików i w związku z tym mam kilka pytań:
- Jak zrobić aby pliki wędrowały prosto na serwer FTP bez mieszania w to serwera WWW. Domyślnie Apache przyjmuje pliki o wielkości bodajże 2MB co można zwiększyć w ustawieniach, ale 200-300MB to chyba już będzie za dużo.
- Czy da się przesyłając plik przez FTP , zdobyć jakieś informacje o tym pliku aby móc zapisać je w bazie danych. Np. rozmiar ,typ,rozdzielczość.
Jeśli ktoś ma doświadczenia z dużymi plikami, bardzo proszę o radę. Jeśli ktoś ma inne pomysły na zrealizowanie w/w założeń, jestem otwarty na propozycje.
Pozdrawiam