Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]strona - portfolio codera :)
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
enigma
Witam ponownie smile.gif
no tym razem zrobiłem sam stronę, od A do Z, nie jest jeszcze w 100 procentach ukończona, ale strona główna działa biggrin.gif no. Proszę o oceny, ale proszę też pamiętać że pierwszy raz sam wykonałem design i nigdy wcześniej żadnych grafik nie tworzyłem itd itp więc błagam o pewną wyrozumiałość biggrin.gif
Paweł Ryznar
Pozdrawiam
almurik
Hej
Jak zobaczyłem w topicu "portfolio codera smile.gif," to nie spodziewałem się dobrej grafiki ale bardziej dobrego kodu (no chyba że nie takie było przesłanie tematu). Pomyliłem się. To nie jest ładny kod wyglądający na stronę kodera. Popracuj nad nim (to główne przesłanie mojego wątku winksmiley.jpg ). Co do grafiki to boję się oceniać, sam robię nie lepsze smile.gif dlatego nie daję ich do oceny. Ogólnie to dla mnie może być, podobają mi się kolory.
Pozdrawiam

powodzenia w dalszej pracy
TomASS
Co do wyglądu:
- zmieniłbym wyśrodkowanie tekstu w środkowej części strony
- troszkę zmniejszyłbym szerokość białych ramek
- ogólnie nie jest źle
jako grafika to 7/10 (jako że to pierwszy projekt)

Co do kodu:
- style umieść w osobnym pliku
- jak zabawiasz się stylami to po co takie cudeńko:
  1. <BODY BGCOLOR=273F59 LEFTMARGIN="0" TOPMARGIN="0" MARGINWIDTH="0" MARGINHEIGHT="0">

- tabelki spróbuj zamienić na układ blokowy
- a to co?
  1. &nbsp;&nbsp;home&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;

1. <BR><BR>

Cytat
Congratulations!
This document validates as CSS!

Cytat
This page is not Valid (no Doctype found)! XHTML 1.0

plusem jest to że podobnie wygląda na 3 najpopularniejszych przeglądarkach
enigma
Cytat(almurik @ 22.09.2006, 09:27:36 ) *
Jak zobaczyłem w topicu "portfolio codera smile.gif," to nie spodziewałem się dobrej grafiki ale bardziej dobrego kodu (no chyba że nie takie było przesłanie tematu).......Popracuj nad nim

no dla początkującego codera biggrin.gif
poprawiłem kod biggrin.gif i co powieszteraz

Cytat(TomASS @ 22.09.2006, 10:04:17 ) *
zmieniłbym wyśrodkowanie tekstu w środkowej części strony
- troszkę zmniejszyłbym szerokość białych ramek

-tekst wyjustowałem
-te wewnętrzne ramki zmniejszyć questionmark.gif

- style umieść w osobnym pliku
- jak zabawiasz się stylami to po co takie cudeńko:
  1. <BODY BGCOLOR=273F59 LEFTMARGIN="0" TOPMARGIN="0" MARGINWIDTH="0" MARGINHEIGHT="0">

plik zrobiony biggrin.gif cudeńka wywalone smile.gif

- tabelki spróbuj zamienić na układ blokowy

to znaczy co w DIV mam to wszystko dać questionmark.gif?

- a to co?
  1. &nbsp;&nbsp;home&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;

chciałem żeby link był dłuższy, żeby szybciej myszką trafic w danej lini, lol, pewnie głupie ale nie wiem jak innaczej

co do validacji tu jest OK smile.gif
CSS Valid

ale co z tym zrobić to nie wiem, skąd tyle błedów
HTML failed validation

no i żeby nie trzeba było przewijać forum, poprawiona strona biggrin.gif
Paweł Ryznar
ano
Kurcze pieczone! (biggrin.gif)
Powiem krótko:
Strona to porażka pod względem graficznym i kodu!
Szata graficzna całkowicie do wymiany - składa się ona tylko z prostokątów (top, menu, część główna) + nie twojego zdjęcia. Przed wykonaniem oprawy radzę POMYŚLEĆ! Nie rób tak, że:
1. Przychodzisz do domu, włączasz photoshopa
2. Zaczynasz coś robić: malujesz kilka prostokątów + wsadzasz zdjęcia z serwisów ze stock'ami

Z doświadczenia wiem, że to po prostu nie wychodzi!
Ja np. robię tak:
1. Po dostaniu zlecenia cały czas myślę o projekcie.
2. Nagle wieczorem mam wenę twórczą, wpadam na pomysł zrobienia czegoś.
3. Przez kolejne kilka wieczorów OBMYŚLAM sobie jak wszystko ma wyglądać - razem z najdrobniejszymi szczegółami.
4. Próbuję naszkicować na kartcę ogólny układ strony (żeby nie zapomnieć winksmiley.jpg )
5. Dopiero po np. 2 tygodniach odpalam photoshopa i zaczynam tworzyć to co wcześniej obmyśliłem.
Później np. trzeba wprowadzić jakieś poprawki, których wymyślenie zajmuje np. kolejny tydzień, w efekcie oprawa graficzna jest skończona dopiero po 3 tygodniach.
Może to i długo, ale szczerze mówiąc to się sprawdza!

KOD: Tabelomania biggrin.gif Strony powinno się robić przy pomocy elementów, które do tego służą! Tabelki są stosowane do pokazywania danych tabelarycznych (np. jakieś harmonogramy, arkusze kalkulacyjne). Do tworzenia układu strony stosuje się DIV-y. Kod strony stanie się o wiele bardziej przejrzysty, a dodatkowo będzie mniej zajmował.
Szablon kodu twojej strony będzie mógł wyglądać np. tak:
  1. <div id="main">
  2.   <div id="top"></div>
  3.   <div id="lewo"></div>
  4.   <div id="prawo"></div>
  5. </div>

Prościej, no nie? biggrin.gif
enigma
Cytat(ano @ 22.09.2006, 16:08:25 ) *
Szata graficzna całkowicie do wymiany

mie każdemu musi się podobać, niektórzy znajomi mówią ze ten matrix co robiłe jest lepszy

składa się ona tylko z prostokątów (top, menu, część główna) + nie twojego zdjęcia.

a z czego ma się składać, z kółek, przecież większość stron ma taki układ, top na górze prostoką, może z zaookraglonymi rogami itd itp

Przed wykonaniem oprawy radzę POMYŚLEĆ! Nie rób tak, że:....

hmm, chwilę nad nią pracowałem, poprawki, coś mi się nie podobało to wywlałem i poprawiałem

KOD: Tabelomania biggrin.gif
Prościej, no nie?

czy ja wiem, więcej zabawy z ustawianiem, a tu mi photoshop generuje tabelki, zmieniam to nieco i wstawiam tekst inne bajery, css i jest

jak tylko same krytyczne uwagi biggrin.gif to może mi ktoś powie a raczej pokaże jak powinna wygladać moja strona
s_w_ir
Cytat
czy ja wiem, więcej zabawy z ustawianiem, a tu mi photoshop generuje tabelki, zmieniam to nieco i wstawiam tekst inne bajery, css i jest

Not o powodzenia w barnży Panie "koder". Czyli ani własnego kodu ani grafik?
Co do uwag dot. kodu, to się podpisuje. Grafika jest średniawa, na pewno się nie wyróżnia.
dr_bonzo
Grafika/wyglad -- porazka, tzn. do poziomu poprawnego/ladnego/przyzwoitego duzo jeszcze brakuje -- coz, rozumiem -- nie jestes grafikiem; ale prosiles o ocene i to robie

Cytat
W pewnym sensie jest ona moim portfolio. Stąd też zapraszam potencjalnych pracodawców do przeglądnięcia CV i projektów, choć jak narazie prawie nic tam nie ma winksmiley.jpg ale napewno będzie przybywać.
Oprócz konkretów strona zawiera też nieco mniej oficjalnych treści winksmiley.jpg

Porazka do kwadratu - wez to lepiej wywal i sie przedstaw i napisz czym sie zajmujesz.
enigma
Cytat(s_w_ir @ 22.09.2006, 17:50:23 ) *
Not o powodzenia w barnży Panie "koder". Czyli ani własnego kodu ani grafik?

co ty wkręcasz, zobaczs obie co generuje PS, trochę trzeba przerabiać, a css'a kto za mnie zrobił
a grafike to też nie wiem, pocztą przysłali

Cytat(dr_bonzo @ 22.09.2006, 18:02:34 ) *
Porazka do kwadratu - wez to lepiej wywal i sie przedstaw i napisz czym sie zajmujesz.

to chyba dobra uwaga rolleyes.gif
yoshimitsu
Strona zbyt prosta, takim layoutem zrobilbys furrore 4-5 lat temu.

- tabele
- brzydkie tło
- menu mi sie nie podoba
- podstrony nie dzialaja lol

Ogolnie, naprawde bardzo slabo moja ocena 10/100.
shpyo
nie działa
enigma
Cytat(yoshimitsu @ 23.09.2006, 10:12:32 ) *
- tabele
- brzydkie tło
- menu mi sie nie podoba
- podstrony nie dzialaja lol

co się tak wszyscy tych tabel uczepili biggrin.gif przeciez dla internautu to żadna różnica, tyle że kod może ładniej wygląda
i tak teraz dużo dałem do css'a choć nie wiem czy można by coś jescze dać, więc proszę o rady
brzydkie tło blink.gif przeciez jak najbardzie pasuje do błękitu, to co mam dac groszki, kreski, gradient, kwadraciki
to narazie początek, ja jej tak nie zostawię, napewno bedą modyfikacje biggrin.gif
w pierwszym poście pisze ze tylko strona główna działa tongue.gif

Cytat(shpyo @ 23.09.2006, 11:10:03 ) *
nie działa

działa tylko, musiałem aktualizować i wtedy nie działała
mike
Cytat(enigma @ 23.09.2006, 11:49:48 ) *
co się tak wszyscy tych tabel uczepili biggrin.gif przeciez dla internautu to żadna różnica, tyle że kod może ładniej wygląda

OMG, kolejny łepmajster... tongue.gif

Mało jeszcze wiesz o tym co robisz. A niewiedza niczego nie usprawiedliwia a tylko ośmiesza.
Poczytaj i dokształć się albo zmień zainteresowania tongue.gif
My4tic
ROTFL blinksmiley.gif blinksmiley.gif blinksmiley.gif

...z tym buttonem W3C przesadziłeś biggrin.gif Taki buttonik dostaje się 'w nagrode' jeśli strona sie waliduje a u Ciebie po kliknięciu ukazuje się dłuuuga lista błędów... smile.gif Chyba po to kierujesz na tą strone zeby pokazać jakim 'coderem' jesteś...

Zamiast tak 'oszukiwać' odwiedzających popraw błedy o ktorych wiele osób juz pisało i sprawdz liste errorów jaką wywala validator bo z tego co widze wiele się nie zmieniło...

Poza tym przydaloby się troche pokory. Do 'codera' troche Ci brakuje a jak prosisz o ocene to wypadaloby przyjąć krytyczne uwagi a nie dyskutować nie mając zadnych argumentów.
enigma
Cytat(mike_mech @ 23.09.2006, 12:00:43 ) *
Poczytaj i dokształć się

pracuję nad tym biggrin.gif

Cytat(My4tic @ 23.09.2006, 12:05:00 ) *
...z tym buttonem W3C przesadziłeś biggrin.gif
Taki buttonik dostaje się 'w nagrode' jeśli strona sie waliduje a u Ciebie po kliknięciu ukazuje się dłuuuga lista błędów... smile.gif Chyba po to kierujesz na tą strone zeby pokazać jakim 'coderem' jesteś...
...wypadaloby przyjąć krytyczne uwagi a nie dyskutować nie mając zadnych argumentów.

blink.gif stary nie denerwuj mnie, to jest strona na republice i przez reklamę się tak robi, weź wklej kod do walidatora i i zobacz wynik, nie oskarżaj bez powodu

aha i te obrazki w3c nie będa tuaj gdzie są
mike
Marnie u Ciebie z pokorą.

1. # Line 22 column 27: there is no attribute "BACKGROUND".
Cytat
<TD COLSPAN=5 BACKGROUND="Obrazki/lay5_01.png" WIDTH=752 HEIGHT=190 ALT="PAWE�

2. # Error Line 22 column 74: there is no attribute "ALT".
Cytat
...ay5_01.png" WIDTH=752 HEIGHT=190 ALT="PAWEŁ RYZNAR SITE" TITLE="Copyright by

3. # Error Line 127 column 39: an attribute specification must start with a name or name token.
Cytat
<HR style="height: 1px" width=550px">

4. # Error Line 151 column 10: an attribute value literal can occur in an attribute specification list only after a VI delimiter.
Cytat
<a href"#" class=opis>© Paweł Ryznar 2005 - 2006</a>

P.S.
Znaczek walidatora to nie tylko zielony komunikat o poprawności semantycznej ale też pisanie zgodnie z wytycznymu W3C a tu jest śmietnik i żenada. Tyle o kodzie można powiedzieć.
enigma
mike_mech odświeżyłeś moją stronę wogóle czy któryś raz przeglądasz dzisiaj, mi walidator nie wyświetla żadnych błedów ani warnów

Cytat(mike_mech @ 23.09.2006, 12:28:03 ) *
Znaczek walidatora to nie tylko zielony komunikat o poprawności semantycznej ale też pisanie zgodnie z wytycznymu W3C a tu jest śmietnik i żenada. Tyle o kodzie można powiedzieć.

więc co chcesz odemnie biggrin.gif

i powtarzam, chcesz sprawdzić walidację, wklej mój kod nie podawaj linku
My4tic
Cytat(enigma @ 23.09.2006, 10:22:41 ) *
stary nie denerwuj mnie, to jest strona na republice i przez reklamę się tak robi, weź wklej kod do walidatora i i zobacz wynik, nie oskarżaj bez powodu

1. Jak sie denerwujesz to twoj problem. Zaparz sobie meliske.
2. Odpuść sobie prywatne wiadomości.
3. Wracając do kodu - wkleiłem, sprawdziłem i błędy zobaczyłem. Chyba masz problemy ze wzrokiem. Prawdopodobnie za dużo 'kodowania'. Poza tym podczas pisania poprzedniego postu błędów było ponad 100 i niestety nie wszystkie zwalisz na republike.
4. CSS też sie nie waliduje. Co to jest:

1. html { height: 100%;}

1. font-weight: none;
questionmark.gif

..albo to:

1. a:link {color:#263F59; background-color:inherit; font-family:Verdana, Arial, Tahoma, sans-serif; font-size:10px; text-decoration: none; font-weight: bold; width:160px; padding-left:8px; padding-right:30px}
  2. a:hover {color:#007EFF; background-color:inherit; font-family:Verdana, Arial, Tahoma, sans-serif; font-size:10px; text-decoration: none; font-weight: bold; width:160px; padding-left:8px; padding-right:30px}
  3. a:active {color:#FFFFFF; background-color:inherit; font-family:Verdana, Arial, Tahoma, sans-serif; font-size:10px; text-decoration: none; font-weight: bold; width:160px; padding-left:8px; padding-right:30px}
  4. a:visited {color:#000000; background-color:inherit; font-family:Verdana, Arial, Tahoma, sans-serif; font-size:10px; text-decoration: none; font-weight: bold; width:160px; padding-left:8px; padding-right:30px}

...jakiś konkurs - wklepywanie bezsensownego kodu na czas? Ahh... zapomniałem - przecież to reklamy onetu.

To nie jest jakies kółko ludzi pokrzywdzonych - chcesz zeby wszyscy cie chwalili za nic to poszukaj innego forum. Tutaj raczej wypadałoby podziękować ludziom, że sprawdzają i mówią ci co robisz źle - inaczej pewnie brnął byś w tych błędach jeszcze dlugo.

Dla mnie to jest koniec przepychanek - nie mam zamiaru ci niczego udowadniać ani bawić się z tobą w jakieś słowne gierki - powiedzialem co miałem do powiedzenia i na tym kończe. Niech jasna strona mocy walidatora będzie z tobą.
enigma
witam, zaszło kilka zmian w moim projekcie, za radą wielu osób porzuciłem konto http://www.pawel_ryznar.republika.pl/ i przerzuciłem ja na serwis yoyo.pl, napewno lepiej bo więcej miejsca i bez reklamy, teraz link do validatora działa prawidłowo.
Adres Paweł Ryznar , inne zmiany biggrin.gif przeszedłem z tebelek na divy smile.gif i stwierdzam że kod rzeczywiście lepiej wygląda. Automatycznie przeszedłem sa standart XHTML 1.1 , walidacja przebiega prawidłowo, zarówno xhtml jak i css, layouto nie ma co oceniać, teraz proszę o uwagi do kodu, jeśli takowe są konieczne biggrin.gif
Pozdrawiam
My4tic
Jeśli chodzi o kod - to duzo lepiej.

...i widze że Twoje podejście też sie zmienilo na + smile.gif

Powodzenia w dalszej pracy nad stroną.
s_w_ir
Jedna rzecz na szybko: nie pisz znacznika linku w więcej niż jedenj lini, bo w końcu odczujesz problemy pod IE i nie będziesz wiedział co się dzieje. Wiem że tak ładniej ale białe znaki w IE mogą zepsuć zwłaszcza linki obrazkowe. To z doświadczenia.
btw. Layout sie zwinoł w IE, ale to norma przy pustych layoutach.
enigma
ok, dzięki za uwagę, tak to jest jak sie nie ma IE, niepotzebnie wywaliłem z windowsa biggrin.gif ale już tego błędu nie popełnię, zawsze sprawdzam pod opera i firefoxem
a takie moje pytanie które przeglądarka pod windowsem, dość popularna moze coś świrować, i czy strona dobrze wychodzi pod linuxem questionmark.gif
s_w_ir
Nie usuniesz IE z windowsa, jest wbudowany. Ja też myślałem że mi się uda, usunołem go ze składników windows i niby wszystko super, ale wystarczy że otworzysz dowolne okno eksploratora lub folder i zamiast adresu pliku wklepiesz adress strony w necie lub na lokalnym dysku a moment IE zaskakuje.
Popularne pod windowsa masz Opera, FF, IE 6, iE 5. IE 6 masz normlanie w XP, a 5(nie całkowicie ale zawsze to Quirks mode) robisz tak że dodajesz cokoliwek przed doctype, może być nawet komentarz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.