Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obrócenie tekstu o 90 stopni
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Pigula
czy sie da jakos obrocic wyswietlany tekst o 90 stopni zeby byl pionowo. obojetne czy za pomoca ktmla, css (choc w to watpie zeby sie tu dalo) czy javascript. narazie robie to generujac gifa z tekstem i go wstawiam do tabeli (chodzi o podpisanie kolumn) ale moze jest jakis wydajniejszy sposob?
Zajec
Jest to w planach CSS3, na razie nie obsługiwane przez jakąkolwiek przeglądarkę.

Możesz wykorzystać odpowiedni filtr IE, co osobiście odradzam (zostają użytkownicy Opery i Firefoksa).

Zostaje Ci chyba tylko obrazek.
Pigula
dzieki to narazie zostaja obrazki a jak juz bedzie css3 to moze i zmienie biggrin.gif
dzieki
fjellah
Można to zrobić w GD(klik). Pozdrawiam smile.gif
Pigula
dzieki ale ja akurat potrzebowalem tego do zrobienia kontrolki w asp wiec gd odpada ale jak wczesniej pisalem korzystam juz z obrazkow a zastanawialem sie czy mozna to zrobic bez nich
gWd
Cytat(Zajec @ 22.08.2006, 22:40:05 ) *
na razie nie obsługiwane przez jakąkolwiek przeglądarkę.
Możesz wykorzystać odpowiedni filtr IE

Nie masz racji, w IE działa "writing-mode: tb-rl;", co nie zmienia faktu, że lepiej tego nie używać.
Zajec
Cytat(gWd @ 1.10.2006, 12:30:27 ) *
Nie masz racji, w IE działa "writing-mode: tb-rl;", co nie zmienia faktu, że lepiej tego nie używać.

O, kompletnie nie zdawałem sobie z tego sprawy :-) Dzięki za info.

Ostatnio naszło mnie jeszcze jedno rozwiązanie. Przeglądarkom obsługującym SVG serwować obrazek SVG z przekręconym napisem. Natomiast tym bez obsługi SVG serwować zwykły tekst z writing-mode.
tansky
Może średnio na temat, ale tak mi się skojarzyło... elgooG. Obracamy, Panowie, obracamy wacko.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.