Widzę, że dyskusji na temat funkcji SUM jest już kilka. Dodam teraz zapytanie od siebie. Siedzę nad tym zdawałoby się prostym problemem i nic łatwego nie przychodzi mi do głowy. Problem mam taki:

Mam w bazie danych "Mecze" dwie tabele:

Rozgrywki

Lp_________KlubGosp________KlubGosci___GoleGosp_____GoleGosc_______PktGosp______
_PktGosc

1__________aaaaaaaaa_______bbbbbbbbb_____3_____________1______________2_________
______0
2__________aaaaaaaaa_______ccccccccc_____5_____________2______________2_________
______0
3__________ccccccccc_______aaaaaaaaa_____1_____________7______________0_________
______2
4__________ddddddddd_______bbbbbbbbb_____1_____________1______________1_________
______1
5__________eeeeeeeee_______ggggggggg_____6_____________4______________2_________
______0
6__________ggggggggg_______bbbbbbbbb_____1_____________5______________0_________
______2
7__________ggggggggg_______aaaaaaaaa_____4_____________4______________1_________
______1
8__________bbbbbbbbb_______ccccccccc_____8_____________3______________2_________
______0

Nazwy klubów pobierane są z bazy Kluby

Kluby

Lp_________Nazwa___IdKlubu

1_________aaaaaaaaa___1
2_________ccccccccc___3
3_________bbbbbbbbb___2
4_________ddddddddd___4
5_________eeeeeeeee___5
6_________fffffffff___6
7_________ggggggggg___7

Potrzebuję w wyniku tabelę na stronie WWW

Nazwa klubu___Gole u siebie___Gole na wyjeździe__Punkty u siebie____Punkty na wyjeździe___Mecz u siebie____Mecz wyjazdowych

aaaaaaaaa________8______________11__________________3____________________3______
___________2_____________________1_____
bbbbbbbbb________8_______________7__________________2____________________3______
___________1_____________________3_____
ccccccccc________1_______________5__________________0____________________0______
___________1_____________________2_____

itd...

Próbowałem czegoś takiego ale to jest złe bo sumuję tylko gospodarza LUB gościa

$wynik = mysql_query ("SELECT Kluby.IdKlubu, Kluby.Nazwa, SUM(Rozgrywki.GolGosp), SUM(Rozgrywki.PktGosp) FROM Rozgrywki, TKluby WHERE Kluby.IdKlubu = Rozgrywki.KlubGosp GROUP BY Kluby.Nazwa;") or
die ("błąd w pytaniu");

Jak to załatwić prostym poleceniem?questionmark.gif?

Krzysiek