Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] unknown art
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
UnKnOwN
Witam

Ostatnio przerobiłem trochę swoją galerię zdjęć, żeby była bardziej funkcjonalna (stary layout wyglądał tak, ale zżerał całą moc procesora dzięki scrollerowi w js i opacity na divach)

Zdaję sobie sprawę, że nowy lay jest mocno szablonowy, ale nie miałem żadnego innowacyjnego pomysłu. Proszę o opinie zarówno o stronie technicznej, graficznej jak i zawartości.

Adres: http://unknownart.webd.pl/
Turgon
Layout strasznie bije po oczach. Trudno na stronie wytrzymać, a te zdjęcia jakieś dziwne. Po za tym małe. Co do galerii powinno być automatyczne przesuwanie, na następne zdjęcie to chyba nie takie trudne ?
UnKnOwN
Cytat(Turgon @ 1.08.2006, 15:06 ) *
Layout strasznie bije po oczach.

To chyba zależy od własnych upodobań, ja np nie lubie stron w jasnych kolorach, bo bolą mnie oczy. Wolę ciemne. Ale w niedługim czasie mam zamiar zrobić osobny styl w jaśniejszych kolorach, gdyby taki komuś nie pasował smile.gif

te zdjęcia jakieś dziwne

nie ma to jak jasne stwierdzenie winksmiley.jpg

Po za tym małe

Widok miniatur jest do szybkiego podglądu całej galerii, zawsze można użyć drugiego widoku do przewijania zdjęć.

Co do galerii powinno być automatyczne przesuwanie, na następne zdjęcie to chyba nie takie trudne ?

W oknie poglądu? W sumie czemu nie, nie pomyślałem o tym.
Turgon
No o poglądzie mówiłem z tą wielkością.
Cytat
W oknie poglądu? W sumie czemu nie, nie pomyślałem o tym.

Przydaje się smile.gif . Można nawet pokaz slajdów robić winksmiley.jpg .
byq_pl
Witam!

Od strony graficznej:
Ledwo się wchodzi a sajt leje po oczach z każdej strony, tło powinno mieć mniejszy kontrast, bo rozprasza i odwraca uwagę od głównej części i tym sposobem zdjęcia w galerii w ogóle uwagi już nie przykuwają.

Techniki i zawartości nie będę oceniał bo nie ma tu właściwie co oceniać i nie mam juz ochoty oczu psuć na tych kolorach.

Pozdrawoiam
Bastion
Chciałbym powiedzieć coś dobrego.... ale nie potrafie ..
Jedynie niektore zdjecia ciekawe (jesli Twoje)
mike
Wściekła czerwień zaatakowała moje oczy i nie miałem szansy zobaczyć nic więcej!

Zlepek przypadkowych rzeczy.
- Poroniona czerwień;
- 01 w tle;
- buttony validatora;
- raz wyśrodkowane, razy wyjustowane

Strona pozbawiona jakichkolwiek walorów, które powodowałyby oglądanie z chęcią.

Ale pomimo tego brawa za włożoną pracę.

2/10
UnKnOwN
Ja lubię wściekłą czerwień i oczy mnie od niej nie bolą. winksmiley.jpg Jednak korzystając z Waszych sugestii trochę przyciemniłem i zmodyfikowałem layout, teraz jest lepiej? smile.gif

Niedługo zrobię alternatywny layout dla tych, co nie lubią "ciemnych" stron i będzie ok, mam nadzieję.

A co do kwestii technicznych to myślę, że jest ok. Mam pozabezpieczane wszystkie GETy i formularze (tak mi się przynajmniej wydaje winksmiley.jpg), strona przechodzi walidację, a kod jest w miarę przejrzysty.
Turgon
Tak samo kiepsko. Zmień kolorystyke na coś bardziej pogodnego. Zachęcającego do oglądania i nie bijącego po oczętach.
SHiP
Nie podoba mi sie... układ strasznie szablonowy, kolory w menu tak dobrane ze nic sie nie da przeczytać..

Co do czerwieni... - popierasz akcje "Bykom STOP"? tongue.gif tongue.gif tongue.gif
UnKnOwN
Ok, jeszcze trochę dopracowałem czerwony layout i zrobiłem drugi, alternatywny. Wystarczy wybrać w formularzu. I jak się podoba? winksmiley.jpg

W sumie to się zastanawiam, czy by nie dać tego nowego layoutu jako podstawowego, bo skoro mówicie, że ten czerwony tak kłuje po oczach...
Bastion
oba sa okropne.
.rh-
Cytat
Ok, jeszcze trochę dopracowałem czerwony layout i zrobiłem drugi, alternatywny. Wystarczy wybrać w formularzu. I jak się podoba?

Jesli chodzi o wersje dojrzalej wisni to:
-Na swoim monitorze nie widze dokladnie co jest napisane w gornej czesci strony
-wylistowane newsy da sie jeszcze przeczytac,
-dolna czesc strony ma za krotka ramke ( jesli to celowe to raczej chyba nie trafione )
-wlasnie wylosowalo mi sie losowe zdjecie , ktorego wogole nie widac ( takie czarne )

Ogolnie , jesli strona ma pokazywac Twoje zdjecia, stanowic swego rodzaju portfolio , to w takim odcieniu uzytkownik szybko opusci strone...

Wersja niebieska:
- z odczytaniem zawartosci strony nie ma problemu, lecz bardzo bardzo szablonowy uklad strony,
- wersja nie wniosla nic nowego poza zmiana koloru...

Ogolnie 3/10
UnKnOwN
Cytat(.rh- @ 3.08.2006, 17:09 ) *
-dolna czesc strony ma za krotka ramke ( jesli to celowe to raczej chyba nie trafione )

o którą ramkę chodzi? możesz dać screena?

btw uznałem że ten niebieski layout jest zbyt monotonny i go przerobiłem.

Układ strony jest wg mnie ok, chociaż szablonowy, ale mi pasuje.

Większości osób podoba się ten ciemny layout. Nie wiem dlaczego mówicie że jest nieczytelny, wg mnie doskonale wszytko tam widać. Chodzi o czcionkę, kolor linków czy coś innego?

Cytat(.rh- @ 3.08.2006, 17:09 ) *
wersja nie wniosla nic nowego poza zmiana koloru

Chodziło właśnie o alternatywną, jasną kolorystykę.
.rh-
Cytat(UnKnOwN @ 3.08.2006, 18:03 ) *
o którą ramkę chodzi? możesz dać screena?

ramka w ktorej znajduje sie napis Wszystkie prawa zastrzeżone.

Cytat(UnKnOwN @ 3.08.2006, 18:03 ) *
Większości osób podoba się ten ciemny layout. Nie wiem dlaczego mówicie że jest nieczytelny, wg mnie doskonale wszytko tam widać. Chodzi o czcionkę, kolor linków czy coś innego?

Wiekszosc uzytkownikow (w tym rowniez i ja) preferuje strony stonowane, przyjemne dla oka, gdzie tresc i kompozycja jest najwazniejsza. Nie napisalem iz kompletnie nie da sie nic z niej rozczytac, owszem da sie, ale moze przez kilka minut, wytrwalsi moze wytrzymaja ten kolor dluzej. Takie jest moje zdanie. Kazdy ma inny gust, moja strona moze nie podobac sie Tobie itp itd. Niemniejednak poswieciles czas ktory zaowocuje zapewne lepsza strona w przyszlosci...

Pozdrawiam!
Speedy
Napisałeś, że nie lubisz stron w jasnych kolorach, bo Cię bolą oczy. Mnie bolą oczy od patrzenia na Twoją stronę.

Da się zrobić stronę zarówno w ciemnej, jak i jasnej kolorystyce, gdzie kolory będą stonowane i będzie dało się stronę z przyjemnością obejrzeć. Oczywiste jest, że stronę ubraną w jasne kolory będzie się przyjemniej oglądać, bo nie trzeba będzie wytężać swego nadwyrężonego już wzroku, żeby coś dojrzeć lub doczytać. Wg mnie kolor czerwony ma to do siebie, że jest zbyt intensywny i "ostry", aby bazować na nim grafikę. Da się to oczywiście zrobić, lecz używając jakiś odcieniów czerwieni lub umiejętnie komponując go z innymi kolorami. Najlepiej wykorzystywać go do projektowania pojedynczych elementów.

Reasumując: Ktoś musiałby być niezłym zawodnikiem, żeby przeczytać w spokoju treść zawartą na Twojej stronie.

ps. Alternatywny wygląd strony pozwala już na czytanie tekstu, ale nie ma w nim nic specjalnego...
Zajec
Menu:
  1. <div class="colmenu">
  2.  
  3. <ul class="menu">
  4.  
  5. <li class="menu"><a class="menu" href="./?t=news">Newsy</a></li>
  6.  
  7. <li class="menu"><a class="menu" href="./?t=faq">FAQ</a></li>
A po co tyle bałaganu? Kto zabronił używać
.colmenu ul { }
.colmenu li { }
.colmenu a { }
questionmark.gif

Newsy:
  1. <div class="news1"><span class="left"><b>Poprawka</b></span>2-06-2006</div>
To jest chyba nagłówek... użyj <hx>

Sidebar:
  1. <div class="col1"><div class="col2"><b class="small">Losowe zdjęcie</b></div>
Znowu nie użytko <hx>

Losowe zdjęcie:
  1. <a onclick="window.open('./?t=preview&amp;g=5&amp;photo=h_07.jpg',null,'scrollbars=yes,resizable=yes').focus(); return false">
a na przeglądarki bez JavaScript się obraziłeś?

Podziałka stron:
  1. <table><tr><td class="nav">&lt;&lt;</td><td class="nav">&gt;&gt;</td></tr></table>
wyświetlaj ją dopiero, gdy będzie czemuś służyła...
UnKnOwN
Ok, po przeanalinowaniu wszystkich uwag, postanowiłem wrócić do starego layoutu, bo jest bardziej oryginalny i ogólnie bardziej mi pasuje jako przeglądarka zdjęć. Przy okazji napisałem od nowa arkusz styli, uwzględniając zalecenia Zajeca. Dodałem też zwykłe 'href', można wybrać, czy chcemy otwierać zdjęcia w nowym oknie, czy w nowym panelu i umożliwiłem przewijanie galerii przy podglądzie największych zdjęć.

Kolorystyki nie zmieniłem. Robiąc jasny layout utwierdziłem sie w przekonaniu, że moje zdjęcia totalnie nie pasują do jasnych kolorów i galeria w takich barwach wyglądałaby dość śmiesznie. Jeszcze jak będę miał trochę czasu planuję zrobić wybór wersji językowej i alternatywny layout, aczkolwiek również utrzymany w ciemnej tonacji.

Co powiecie na obecną wersję?
Jojo
Za poprzednikami powiem "Nie podoba mi się", chociaż sądzę że kolorystyka strony pasuje do zdjęć na niej zamieszczonych.
A co do samych zdjęć to strasznie gryzą po oczach... brak ostrości, ziarno wielskości przydrożnych kamieni, przepalenia i niedoświetlenia za jednym zamachem. W niektórych zdjęciach może to dodaje uroku ale w więksozści nie. Czym ty robiłeś te zdjęcia? Komórką? Jeśli tak, to polecam zakup jakiegoś bardziej adekwatnego sprzętu, bo pomysły na kompozycję i tematykę są, ale jakość fotografii wszystko zabija.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.