@polska_81: tak sobie czytam o czym piszesz i przypominaja mi sie dawne lata

Tez bylem zapalony do stawiania wlasnego serwera.
Ale mi przeszlo

A dlaczego?
- Raz, ze stale musisz miec wlaczony komputer.
- Dwa, musisz na bierzaco monitorowac logi i dbac o aktualizacje systemu.
- Tworzyc backupy.
- Do tego mimo wszystko lacze jest zzerane dosc ostro, a serwer musi byc stale wlaczony - chociaz w Twoim przypadku akurat o to bym, sie nie martwil

- czy wychodzace tez masz 100mb/s ?
- Dodatkowo trzeba zabezpieczyc komputery, ktore sa w sieci z serwerem - wystarczy, ze ktos Ci zhaczy serwer i inne komputery sa narazaone na atak...
Mozna by wymieniac jeszcze inne rzeczy takie jak rachunek za prad czy halas wydobywajacy sie z komputera w nocy

Z tego co piszesz wynika tez, ze bedzie to Twoj pierwszy serwer na Linuxie, jezeli nei pierwszy wlasny Linux. A to juz duzy problem, gdyz nie zabezpieczysz wszystkiego nie majac o tym pojecia... wiec zostaje studiowanie ksiazek i uczenie sie na wlasnych bledach
Czy wiec jest sens samemu stawiac serwer w takim wypadku?
Wg. mnie lepiej wydac te 300zl na profesjonalny serwer i spac spokojnie.
Ale decyzja nalezy do Ciebie.
Z wlasnego doswiadczenia powiem Ci tylko tyle, ze po 3 latach odkad wpadlem na podobny pomysl, wiele rzeczy sie nauczylem ale tez i wiele rzeczy nadal nawet nie liznalem. I szczerze mowiac nie podjal bym sie postawienia serwera produkcyjnego dla szerszego grona odbiorcow.
Jezeli natomiast chcial bys jednak wskoczyc na gleboka wode, to polecam Ci zainstalwoanei najpierw Slackware, tylko z pakietami "A" - a potem krok po kroku zacznij kompilowac i instalwoac dodatkowe aplikacje.