Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zalozyc wlasny serwer?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
polska_81
Czesc, chcial bym zalozyc wlasny serwer na komputerze ale niewiem jak.. testowalem juz okolo sto roznych programikow typu krasnal webserv itd. ale zaden mnie nie zadawalal..

Potrzebuje server z php,baza danych, i mozliwoscia dodania swojej domeny.com czyli jakich dnsow smile.gif

Bardzo prosze o pomoc bo juz od dwoch tygodni szukam czegos po necie i dopiero teraz znalazlem te fantastyczne forum winksmiley.jpg

Ps. Czego potrzebuje aby zrobic taki server??

Z gory dzieki!
Cysiaczek
Uuuu. Facet (prawda?). Krasnal się niepodoba? angrysmiley.gif DNS'y chcesz? Oj. domeny .com sobie nie założysz, bo nie maszs do tego prawa i w internecie jej nie będzie. No chyba, że Tobie chodzi o to, aby mieć swiją domenę np mycoolpage.com etc. To taka domenę, to musisz sobie kupić smile.gif .
Wracając do krasnala - Jeśłi dobrze pamiętam, to krasnal ma MySQL'em Apacha oraz PHP4 i PHP5 w zestawie.

Napisz do czego potrzebujesz ten serwer.
polska_81
Dzieki za szybka odpowiedz smile.gif

Zle mnie zrozumiales.. mam juz wykupionych kilka domen i do kazdej wykupiony hosting.. ale chcialbym zaoszczedzic kasy i miec swoj wlasny serverek.. taki ktory by mial wszystko co do serwera potzrebne..

php, MySQL,apache,itd.. i abym mogl dodawac moje domeny

Pozdrawiam
Cysiaczek
Jełśi tylko psiadasz stałe IP, to nie ma żadnego problemu z postawieniem u siebie serwera i oddelegowania domen do niego (na IP). Jeśłi jednak posiadasz Neostradę (lub inny wynalazek, bez stałego IP), to daj sobie spokój. To, jak szybkie łącze posiadasz ma również ogromne znaczenie. Jeśłi chcesz serwer stawiać na łączu w okolicach 1024/256 kb/s, to daj sobie spokój. Chyba, że do testów. Musisz mieć naprawdę sporo Mb/s, zęby sewer mógł przyjmować połączenia i odpowiadać w sensownym czasie,
Solitary
ja polecam jeden z emulatorów systemów, na nim zainstalowac sobie jakiegoś linuxa lub unixa i skonfigurowac sobie wszystki usługi.. ale to opcja oczywiście możliwa tylko jeśli znasz się na tych systemach...
polska_81
Mam stale IP i lacze 100mb/s

Solitary- Niestety nie znam sie :/
Kilka dni temu zainstalowalem jakies cos do linuxa podobne i musialem twardziele wywali bo nie moglem go sformatowac smile.gif
Cysiaczek
@solitary - Nie miałeś chyba na myśłi instalowanie Unixa w okienku Windowsa/Dosa/sam nie wiem czego?
brr. aż boli takie rozwiązanie :|

@polska_81 - Łącze masz... happy.gif gimme gimme some...
Produkcyjny serwer www najlepiej stawiać na jakimś Unixie (np. Linux) dlatego, że to jest środowisko wręcz stworzone do takich celów. W tym wypadku zapomnij o krasnalach, tylko zainstaluj wszystkie serwery ze źródeł. Wymaga to sporo pracy, jeśli nie znasz innych środowisk jak Windows. Na systemie MS też możesz postawić taki serwer, ale jest to rzadko stosowane, jeśli językiem skryptowym jest php, a www to Apache Server. Proponuję przed postawieniem serwera poczytać manuale i nauczyć się korzystania z Unix'ów.

Pozdrawiam.
polska_81
Okej... a moglbys podac calkowita nazwe tego skrutu " eMS " questionmark.gif
Cysiaczek
To była literówka - poprawiłem po napisaniu tongue.gif MS - Microsoft
polska_81
Okej wielkie THNX smile.gif
Tommi1
polecam serwer ---[zmoderowane]---

---
SPAM
~mike_mech
polska_81
Teraz musze zadac jeszcze jedno pytanie.. smile.gif

czytalem o tych virtualhostach ale nie radze se z konfiguracja.. wlasnie zainstalowalem krasnala i chce sprobowac...

#NameVirtualHost 127.0.0.1

#<VirtualHost 127.0.0.1>
# ServerAdmin cambiaso@o2.pl
# DocumentRoot C:\usr\apache\httpd\polik
# ServerName roligsida.com <-- czy tak ma byc??
# ErrorLog logs/polik-error_log
# CustomLog logs/polik-access_log common
#</VirtualHost>

Czy dobrze t skonfigurowalem??

Juz se poradzilem.. znalalem stronke ktora daje darmowe przekierowania dns polecam
domain-dns
Seth
@polska_81: tak sobie czytam o czym piszesz i przypominaja mi sie dawne lata winksmiley.jpg Tez bylem zapalony do stawiania wlasnego serwera.
Ale mi przeszlo tongue.gif

A dlaczego?

- Raz, ze stale musisz miec wlaczony komputer.
- Dwa, musisz na bierzaco monitorowac logi i dbac o aktualizacje systemu.
- Tworzyc backupy.
- Do tego mimo wszystko lacze jest zzerane dosc ostro, a serwer musi byc stale wlaczony - chociaz w Twoim przypadku akurat o to bym, sie nie martwil winksmiley.jpg - czy wychodzace tez masz 100mb/s ?
- Dodatkowo trzeba zabezpieczyc komputery, ktore sa w sieci z serwerem - wystarczy, ze ktos Ci zhaczy serwer i inne komputery sa narazaone na atak...

Mozna by wymieniac jeszcze inne rzeczy takie jak rachunek za prad czy halas wydobywajacy sie z komputera w nocy winksmiley.jpg

Z tego co piszesz wynika tez, ze bedzie to Twoj pierwszy serwer na Linuxie, jezeli nei pierwszy wlasny Linux. A to juz duzy problem, gdyz nie zabezpieczysz wszystkiego nie majac o tym pojecia... wiec zostaje studiowanie ksiazek i uczenie sie na wlasnych bledach

Czy wiec jest sens samemu stawiac serwer w takim wypadku?
Wg. mnie lepiej wydac te 300zl na profesjonalny serwer i spac spokojnie.

Ale decyzja nalezy do Ciebie.

Z wlasnego doswiadczenia powiem Ci tylko tyle, ze po 3 latach odkad wpadlem na podobny pomysl, wiele rzeczy sie nauczylem ale tez i wiele rzeczy nadal nawet nie liznalem. I szczerze mowiac nie podjal bym sie postawienia serwera produkcyjnego dla szerszego grona odbiorcow.

Jezeli natomiast chcial bys jednak wskoczyc na gleboka wode, to polecam Ci zainstalwoanei najpierw Slackware, tylko z pakietami "A" - a potem krok po kroku zacznij kompilowac i instalwoac dodatkowe aplikacje.
Tom:-)
Jakie trzeba mieć łącze żeby założyć serwer średnio uczęszczany przez internautów (10 osób na minutę) questionmark.gif
wert1
Hej polska_81 to chyba przepustowosć karty sieciowej.
(Chyba że masz światłowód winksmiley.jpg )
maryaan
Cytat(polska_81 @ 17.07.2006, 23:44:42 ) *
Mam stale IP i lacze 100mb/s
Solitary- Niestety nie znam sie :/
Kilka dni temu zainstalowalem jakies cos do linuxa podobne i musialem twardziele wywali bo nie moglem go sformatowac smile.gif
masz w domu stumegowy styk? ile za to placisz? snitch.gif czy Twoje stale ip nie zaczyna sie np na 192.168... albo 10....?
wert1
może stuningował sobie adsl 'a

smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.