Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upgrade Forum
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2
nospor
Witam.
Jak zapewne zauwazyliście, coś sie nam pozmieniało na forum. No więc mamy wkońcu upgrade do wersji 2. Przerwa techniczna co miała być krótsza, trochę nam sie wydłuzyła, gdyż napotkaliśmy na niespodziewane problemy. No ale juz po wszystkim.
Nie obeszło się jednak bez strat. W zasadzie to tylko jedna strata: osoby posiadające dłuższe podpisy, straciły ich zakończenie. Prosimy więc, sprawdzie czy macie cały swój podpis i w razie potrzeby poprawcie. Gdybyście zauważyli również, że czyjś podpis jest nie poprawiony, a powoduje on rozjechanie topicu, zgłoście to do moderatora w celu poprawy.

Związku z wydaniem nowej wersji forum, zapewne znajdziecie jeszcze jakies drobne bugi. O tym, gdzie należy je zgłaszać, napisane jest tu:
Temat: Zglaszanie bledow forum (jak widzicie mamy nawet nice urls smile.gif )

Życzymy Wam i Nam miłego korzystania z nowej wersji forum. W razie problemów z użytkowaniem lub niejasności co z czym jeść, piszcie do moderatorów albo nawet w tym topicu. Postaramy się wszystko wyjaśnić w miarę możliwości.
Sabistik
Nowe możliwości forum IPB2
  • Szybka edycja.
    Ta opcja pozwala na dokonanie szybkiej zmiany swojego postu. Po naciśnieciu przycisku wybieramy z krótkiego menu: 'Szybka edycja'.
  • Cytowanie paru postow na raz.
    To nowa opcja ułatwi cytowanie paru postów w topicku. Wystaczy zaznaczyć posty które chcemy zacytować poprzez klikniecie w przycisk:
  • Dodawanie nowych postów pod swoimi postami.
    W tej chwili każda próba napisania kolejnego postu pod sobą zakończy sie ich połączeniem w jeden. Operacja ta spowoduje oznaczenie posta jako nieprzeczytany. I już na początku uwaga: prosimy nie nadużywać tej funkcji.
  • Rozbudowany edytor tekstu
    Każdy user moze obecnie włączyć w swoim profilu->ustawinia forum rozbudowany edutor WYSIWYG. Dzięki niemu pisanie postów staje się prostsze. Dostejemy odrazu wizualny wygląd swojego posta. Niestety nie jest on dostępny dla użytkownikow Opery.
DeyV
  • Opcje zostaly przeniesione na górny prawy róg okna tematu
    Doszło w nich parę dodatkowych narzędzi, w tym przeglądanie tematów w postaci drzewa
TomASS
Noi super Panowie.
Jeszcze zauważyłem zmianę <title> stron smile.gif Teraz jest lepiej (była o tym kiedyś dyskusja)

Dzięki wielkie za zmiany i pracę w nie włożoną.
dr_bonzo
Cytat
Jeszcze zauważyłem zmianę <title> stron
No wlasnie, dzieki biggrin.gif
Kas
Trochę sobie ponarzekam. To się nazywa konstruktywna krytyka. smile.gif A więc tak:
  • Strasznie tu szaro. Jak na jakimś forum o nagrobakch, trumnach i wieńcach.
  • Złe dymki do przycisków Cytat. A konkretnie do tego prawego.
  • W portalu jest zły adres.
  • Część przycisków jest okropna. Przykładowo Przerzukaj Tematy lub Idź.
  • Brak dymka do znaczka oznaczajacego zalogowany lub niezalogowany.
Jeszcze jedno. To. This page is not Valid XHTML 1.0 Transitional!

Poza tym to forum chyba powinno byc przykładem. Co prawda mam problem z pamięcią, ale jednak wydaje mi się, że ostatnie wersja to 1.1. tongue.gif
nrm
no wreszcie.. ile to się człowiek naczekał smile.gif
LBO
A co z RSS? Coś na razie nie działają :-(

Pytanie, czy adres feedów, też przekierujecie?

P.S. Podoba mi sie opcja z RSS do konkretnych tematów. biggrin.gif super!
seaquest
Adresy RSS już poprawione, dzięki.
zuczek
Myślę że przy przeglądaniu tematów fora z kolumny 'forum' powinny być wyśrodkowane. Ale to oczywiście moja sugestia.

P.S. Należy się wam WIELKIE PIWO za modrenizację forum, oby tak dalej.
Pozdrawiam
maverickkk
Niektóre posty mają po '0' wyświetleń a posiadają już po kilka odpowiedzi questionmark.gif np w przedszkolu

Forum: Przedszkole

Super modernizacja.

Brakuje mi jednak czegoś takiego jak 'Pomógł' jeśli ktoś udzieli prawidłowej podpowiedzi.
seaquest
Zrezygnowaliśmy z opcji Pomógł mi, była już o tym dyskusja.
Kas
Przecież to nie żaden konkurs. smile.gif Opcja pomógł powoduje jedynie dezorganizację na forum.

Jak wiadć byłem drugi w odpowiadaniu, seaquest wygrał rundę i przechodzi dalej. smile.gif
Master Miko
Ludzie, ta "szybka edycja" to poprostu świetna rzecz!! Genialna!! Należy wam się 10 piw za to biggrin.gif

a co do błędów - ogólnie w IE jest układ for rozjechany tzn są przesunięte pare pixeli w lewo... ale tak to ogólnie jest super smile.gif

----edit
w zaawansowanym edytowaniu non stop pojawia mi się wiadomość [error object], natomiast tekst edytuje się poprawnie
DeyV
Cytat(maverickkk @ 24.05.2006, 14:51 ) *
Niektóre posty mają po '0' wyświetleń a posiadają już po kilka odpowiedzi questionmark.gif np w przedszkolu

Jest to efekt zamierzony. To znaczy licznik odwiedzin w tematach jest aktualizowany co 6 godzin, zamiast co kazde kliknięcie.
Niedogodność raczej niewielka, a znaczny przyrost wydajności.

Choć z uwagi na to, że stoimy teraz na bardzo wydajnej maszynie, kto wie, czy nie zrezygnujemy z tej optymalizacji.
dr_bonzo
"Napisano Dzisiaj, 15:38"
czas nie zawiera sekund: i co bedzie ze slawnymi pojedynkami na sekundy przy postowaniu? smile.gif
Adiasz
Jak klikam na lokalizer ( Forum php.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum) na "Forum" to zamiast odswierzyc sie strona na ktorej jestem lokalizer sie lamie w polowie i " pytania > Forum" zjezdza mi o linie w dol (bez odswierzenia). Dopiero kiedy ponownie na to klikne to strona sie odswierzy.
Wogule to mam wrazenie ze czasami klikam na link i strony sie nie wczytuja (tak jak w powyzszym przypadku), dopiero po ponownym kliku przechodzi sie do nastepnej strony.

moj sprzet: FF 1.5 linuxowe
Vertical
heh... fajnie to wygląda, ale razi mnie jeden błąd ortograficzny, a mianowicie:
Cytat
10 największych gaduł wogóle

chyba nie muszę tłumaczyć, że chodzi o ostatni wyraz tongue.gif
son
Cytat(Sabistik @ 22.05.2006, 23:22 ) *
[*]Rozbudowany edytor tekstu
Każdy user moze obecnie włączyć w swoim profilu->ustawinia forum rozbudowany edutor WYSIWYG. Dzięki niemu pisanie postów staje się prostsze. Dostejemy odrazu wizualny wygląd swojego posta. Niestety nie jest on dostępny dla użytkownikow Opery.
[/list]

Chciałbym zauważyć, że nowa opera 9.00 obsługuje edytory WYSIWYG jednak forum nie daje mi szansy skorzystania z tego trybu i wyświetla komunikat: "Wybrałeś 'Rozbudowany edytor tekstu' ale Twoja przeglądarka nie jest z nim kompatybilna. Zamiast niego użyto standardowego edytora."
Speedy
Trochę się sypie to nowe forum...
Te przyciski przy dodawaniu nowych odpowiedzi się rozjeżdżają, a po kliknięciu w przycisk z możliwością wyboru koloru czcionki, okienko z paletą barw pojawia mi się jakoś dziwnie u góry. Podczas gdy mam przesuniętą stronę na dół, nie widzę tej palety.
Style chyba nie do końca są poprawione - widzę niebieskie akcenty na stronie.
Poza tym post przedmówcy rozwala stronę.

Pomimo tego, muszę stwierdzić, że inne nowe bajerki na forum są niczego sobie biggrin.gif.
son
Cytat(Speedy @ 24.05.2006, 18:45 ) *
Poza tym post przedmówcy rozwala stronę.

Jest to prawdopodobnie skutek ucięcia sygnaturki (link został ucięty w połowie), którą już jednak poprawiłem i chyba wszystko jest już OK.
Sabistik
Przypominam ze wszystkie bledy nalezy zglaszac na bugs.php.pl
Speedy
Cytat(Sabistik @ 24.05.2006, 20:23 ) *
Przypominam ze wszystkie bledy nalezy zglaszac na bugs.php.pl

W takim razie zgłaszam pierwszy bug - nie mogę się tam zalogować wykorzystując moje dane z forum tongue.gif.
Chyba, że to tylko dla wtajemniczonych jest... (?)
nospor
bugs nie są zintegrowane z baza forum. trzeba sie tam zarejestrowac smile.gif
GrayHat
no niezle niezle winksmiley.jpg
Master Miko
Cytat(nospor @ 24.05.2006, 21:24 ) *
bugs nie są zintegrowane z baza forum. trzeba sie tam zarejestrowac smile.gif

To kolejny update który możnaby zrobić smile.gif

Nienawidze rejestrować się parę razy na jednym systemie stron :/

PS. hmmm no i mam [object Error] - zaznaczyłem tekst, kliknąłem na kursywę i wyskoczył alert o specyficznej nazwie [object Error].
ActivePlayer
jestem bardzo zadowolony ze zmian. boli mnie tylko jeden drobiazg... to forum jest bardziej 'mdłe' niz poptrzednia wersja. Jakos nie potrafie się przestawic na nie.
DeyV
Design bedzie jeszcze mocno poprawiany, i pewnie będzie to trwać nawet z pare msc winksmiley.jpg
Ale chodzio o to, by pracować na nowej wersji oprogramowania, a pozostale poprawki móc na bierząco wdrażać.

W każdym razie jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje modyfikacji wyglądu forum.
nospor
Cytat(GrayHat)
no sorka ale ostatnio to widze cos takiego tutaj:
.....
- upgrade forum do 2.x i znow patrzcie jacy my super jestesmy
blinksmiley.gif
a gdzie ty tu masz "patrzcie jacy my super jestesmy"? Upgrade forum nie byl robiony na pokaz, ale przedewszystkim ze wzgledu na bezpieczenstwo. No i pozatym 1.3 juz stare bylo. Nikt tu nic na pokaz nie robi.
A topic zalozylismy specjalnie na te okazje, by poinformowac co i jak, by powiedziec o pewnych problemach z tym związanych i byscie mogli tu pisac swoje opinie/uwagi i co tam jeszcze. Powtarzam jeszcze raz: pokazowki nikt tu nie odwala i jesli tak to zostalo odebrane przez niektorych to... to nie wiem co smile.gif
Kas
Cytat(DeyV @ 25.05.2006, 07:55 ) *
Design bedzie jeszcze mocno poprawiany, i pewnie będzie to trwać nawet z pare msc winksmiley.jpg
Ale chodzio o to, by pracować na nowej wersji oprogramowania, a pozostale poprawki móc na bierząco wdrażać.

W każdym razie jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje modyfikacji wyglądu forum.

Poprawa to rzecz względna. Stary design nie był aż tak szary i nudny.

Upgrade skryptu do 2.0 był bardzo dobrym pomysłem. Nowa wersja jest bardziej bezpieczne i funkcjonalna.

Zamierzam to zgłosić do tego systemu bugów, ale tu też przypomnę o tym.
SongoQ
Stare forum - narzekanie
Nower forum - narzekanie
Forum nie dziala - narzekanie

Czy jest jakas mozliwosc aby narzekanie nie wystepowalo - NIE.

P.S. Wkurza mnie troche pelna edycja, bo cos pod ff mi sie z kursorem dzieje
Kas
To nie jest narzekanie. To konstruktywna krytyka. smile.gif Niestety, nigdy nie można kazdemu dogodzić.
ActivePlayer
a to ze topici 'przyklejone' opadają na liście 'nowych postów' to działanie zamierzone?
Chewolf
Cytat(Kas @ 25.05.2006, 23:24 ) *
Zamierzam to zgłosić do tego systemu bugów, ale tu też przypomnę o tym.

Sprawdzałeś chociaż czego dotyczą błędy?? Nie żaden css box albo coś innego, tylko zwykłe amp'y. Nie gorączkuj się tak...
vieri_pl
OOOO jak ładnie smile.gif Nie było mnie tu pare tygodni, a tu takie zmiany biggrin.gif :joke: Zmiany myślę, że są fajne smile.gif
No i faktem jest, że coś się wreszcie zmienilo biggrin.gif i że forum nie stoi w miejscu haha.gif
thumbsupsmileyanim.gifthumbsupsmileyanim.gifthumbsupsmileyanim.gifthumbsupsmileyanim.gifthumbsupsmileyanim.gifthumbsupsmileyanim.gif
ARJ
na bugs.php.pl już ktoś zgłosił że linki w RSS otwierają wątek od samego początku, a nie od ostatniego postu. kiedy zostanie to naprawione?

po za tym oby tak dalej smile.gif
acztery
mi sie nie podoba wolno chodzi jak nie wiem ....
Dandelion
Cytat
Invision Power Board ver. 2 © 2006 IPS, Inc.
All changes by php.pl developers

mi sie strasznie stopka podoba

php.pl developers jak to dumnie brzmi hahaha
nospor
Cytat(acztery @ 27.05.2006, 12:29 ) *
mi sie nie podoba wolno chodzi jak nie wiem ....

Jak pisaliśmy w jednym z innych topicow Temat: Przeniesienie Forum na nQpl, mamy problemy z serwerem i forum zostalo przeniesione. Jest to rozwiązanie tymczasowe, aczkolwiek troche ono potrwa. Mamy nadzieje, że jak już sie uporamy ze wszystkim, forum będzie dzialało szybciej.

Cytat
mi sie strasznie stopka podoba

php.pl developers jak to dumnie brzmi hahaha
ta stopka byla tez w starszej wersji smile.gif
LBO
Cytat(ARJ @ 26.05.2006, 21:35 ) *
na bugs.php.pl już ktoś zgłosił że linki w RSS otwierają wątek od samego początku, a nie od ostatniego postu. kiedy zostanie to naprawione?

po za tym oby tak dalej smile.gif

O ile IPB nie ma opcji typu getLastPost to raczej nie możliwe. Było o tym już na poprzedniej wersji i nie dało się niczego z tym zrobić... istnieje getLastUnread (lub jakoś tak biggrin.gif), ale nie daje rezultatów, bo np. w zagnieżdzonym browserze Mozilli Thunderbird nie ma opcji by się zalogować, a bez tego ani rusz.

edit:

To ja to zgłosilem na bugs.php.pl :-D

edit:
Czy ktoś wie o wtyczce (albo zwykłej opcji) do Thunderbirda, by wewnętrzna przeglądarka współdzieliła cookies z Firefoxem?
ARJ
Cytat(LBO @ 27.05.2006, 15:43 ) *
O ile IPB nie ma opcji typu getLastPost to raczej nie możliwe. Było o tym już na poprzedniej wersji i nie dało się niczego z tym zrobić... istnieje getLastUnread (lub jakoś tak biggrin.gif), ale nie daje rezultatów, bo np. w zagnieżdzonym browserze Mozilli Thunderbird nie ma opcji by się zalogować, a bez tego ani rusz.

w starszej wersji forum działało. tyle tylko że wcześniej źle napisałem. odnosiło do ostaniego nieprzeczytanego, a nie do ostatniego posta biggrin.gif ja korzystam z rss w firefoxie i tak jak mówie, w starszej wersji otwierało ostatni nieprzeczytany post.
Balas
Posty uzytkownika Lisek54 rozwalaja forum (nie wiem czy to tylko u mnie tongue.gif ), np. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=45268&hl= , http://forum.php.pl/index.php?showtopic=45265&hl=
mike
Już nie rozwala.

Część syganturek została uszkodzona podczas przenosin na nowe IPB.
Stało się tak dlatego że nieoczekiwanie w IPB 2 sygnaturki mogły mieć max. 255 znaków.

Zostało to poprawione i teraz mogą być dłuższe, niestety te które ucierpiały rozwalają teraz design.
Nie jesteśmy w stanie wyłapaś tego automatycznie więc proszimy o raportowanie tego.

Sygnaturki takie będą poprawiane przez Moderatorów.
Jarod
Od razu przyznaję, że nie czytałem całego wątku bo jestem zmęczony i nie wiem czy taka sugestia nie padła. Ale czy nie dałoby się dodać opcji oznaczania tematów jako przezytane. Wchodzę np do działu "Przedszkole" i po tytluach nowych tematów, których jest np 3 widzę, że mnie nie interesują. Klikam oznacz jako przeczytane i wszystkie posty w danym dziale oznazone są jako przeczytane. Dzięki temu przy następnym wejści do tego działu skoncetruję się na nowych. Wylogowanie i zalogowanie na forum nie pomaga.

A to byłaby bardzo użyteczna funkcja..

pozdrawiam
Sabistik
Przeciez jest... 'opcje forum' -> 'oznacz forum jako przeczytane'
mike
~J4r0d wchodzisz do dowolnego działu, klikasz na "Opcje forum" (tuż pod buttonem "Nowy temat") a tam opcji do wyboru do koloru:
  • Oznacz forum jako przeczytane i wróć
  • Oznacz forum jako przeczytane i wróć na stronę główną
  • Subskrybuj to forum
Jarod
Gapa ze mnie tongue.gif
Balas
Pewnie zwiazane z upgradem, wiec pisze tutaj:

Temat: Tematyka i zasady publikowania na forum OPINIE
Link do regulaminu nie działa winksmiley.jpg

To samo tu: Temat: Tematyka i zasady panujace na forum php

I pewnie w innych miejscach tez ;P
GrayHat
@OnE.Killer: dziala winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.