Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Drukowanie plików *.txt
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fanatico
Witam.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie co do drukowanie w php plików txt??
Chodzi mi dokładnie o drukowanie raportów poprzez link na stronie. Chciałbym bezpośrednio przekazać plik do drukarki, bez otwierania, bez innych bajerów.
Teraz mam raporty generowane do plików pdf, ale nie da się ich bezpośrednio drukować jak to stwierdził NuLL.
Serwer stoi na linuxie, użytkownicy pracują na WinXP i Win98. Każdy user ma własną igłową drukarkę.
Wiem że na pewno da się to zrobić.
Myślałem o zainstalowaniu jakiegoś gotowego rozszerzenia.

Znalazłem trochę info w dokumentacji php.net

Jeśli ma ktoś jakiś ciekawy artykuł albo jakieś przykłady na ten temat to będę wdzięczny.
pozdrawam
Speedy
Hm... Można skorzystać z małej pomocy JS winksmiley.jpg.

1. <html>
  2. <head>
  3.  
  4. <script type="text/javascript">
  5.  
  6. function drukuj() 
  7. {
  8. if (!window.print)
  9. {
  10. alert("Niestety Twoja przeglądarka nie wspiera funkcji drukowania.")
  11. return
  12. }
  13.  
  14. window.print();
  15.  
  16. }
  17.  
  18. drukuj();
  19.  
  20. </script>
  21.  
  22. </head>
  23. <body>
  24.  
  25. <?php
  26.  
  27. $plik  = 'plik_testowy.txt';
  28. $uchwyt  = fopen($plik,'r');
  29. $zawartosc = fread($uchwyt,filesize($plik));
  30.  
  31. echo $zawartosc;
  32.  
  33. ?>
  34.  
  35. </body>
  36. </html>
Fanatico
Jest to jakieś rozwiązanie,
ALE
muszę otworzyć nową stronę, pousuwać w opcjach drukowania: strony, nagłówek, link do strony.
A ja chciałby się bezpośrednio połączyć z drukarką smile.gif
konys
Tak na logikę biorąc, trochę za dużo oczekujesz od php i apache'a. Wydaje się być mało bezpieczne, by przeglądarka klienta udostępniała serwerowi zasoby zdalnego komputera (w tym przypadku drukarki). Trochę inną sytuację masz drukując raporty na serwerze, gdzie możesz skorzystać z zainstalowanej drukarki, a inną gdy chcesz z serwera dobrać się do drukarek osób odwiedzających serwowane stronki. Wydaje mi się, że taka iterakcja jest możliwa jedynie poprzez js.
Speedy
Nie mam na razie innego pomysłu, jak wydrukować stronę bezpośrednio, jeśli chodzi o akcję po stronie klienta. Natomiat jeśli chciałbyś drukować wszystkie dokumenty za pomocą drukarki podłączonej do serwera obsługującego stronę, możesz skorzystać np. z exec" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Jeśli chcesz, aby każdy użytkownik drukował dokument u siebie, na własnej drukarce, to pomysł ten odpada.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.