Mam taki skrypt i nie wiem dlaczego uploadujac jedno zdjecie pojawiaja mi sie bledy typu:
Warning: getimagesize(../foto/): failed to open stream: Permission denied in c:\usr\krasnal\www\newsy\admin\funkcje.php on line 8
Warning: Division by zero in c:\usr\krasnal\www\newsy\admin\funkcje.php on line 10
Dlaczego przy uploadzie plikow pojawiaja sie te bledy i dlaczego nie kce mi uploadowac jezeli dodaje tylko jeden plik.
skrypt wyglada tak:
<? $user_id=$HTTP_SESSION_VARS['prawid_uzyt']; include ("funkcje.php"); for ($i=1; $i<7;$i++){ $strUploadDir = '../foto/' . $_FILES['plik'.$i]['name']; $strUploadDir3 = '../foto/th2_' . $_FILES['plik'.$i]['name']; create_thumb_wfixed($strUploadDir, $strUploadDir, 500,$quality=90); create_thumb_wfixed($strUploadDir, $strUploadDir3, 120,$quality=90); ${'plik'.$i} = $_FILES['plik'.$i]['name']; } $sql = "INSERT INTO news VALUES (null, '$data', '$tytul', '$tresc_krotka', '$tresc_dluga', '$user_id', '$plik1' ,'$plik2', '$plik3', '$plik4', '$plik5', '$plik6')"; // echo "<HEAD><META HTTP-EQUIV=\"refresh\" CONTENT=\"1; URL=?action=show_news\"></HEAD>"; else: ?> <TABLE width="650" align="center" border=0> <TR><TD align="center" class="tekst"><b>Dopisz wiadomosc do bazy danych</b></TD></TR> <TR><TD align="center" class="tekst"><b>Tytul:</b></TD></TR> <TR><TD align="center"><input type="text" size="70" name="tytul" class="formularz"></center></TD></TR> <TR><TD align="center" class="tekst"><b>Tresc krótka:</b></TD></TR> <TR><TD align="center"><textarea name="tresc_krotka" cols="70" rows="3" wrap="VIRTUAL" class="formularz"></textarea></TD></TR> <TR><TD align="center" class="tekst"><b>Tresc:</b></TD></TR> <TR><TD align="center"><textarea name="tresc_dluga" cols="70" rows="10" wrap="VIRTUAL" class="formularz"></textarea></TD></TR> <? for($i=1; $i<7; $i++) { echo "<TR> <TD align=center> <input type=hidden name=MAX_FILE_SIZE value=300000> <input name=plik".$i." type=file class=formularz> </TD></TR>"; } ?> <TR><TD align="center"><input type="submit" name="submit" value="Dodaj" class="formularz"></TD></TR> </TABLE> <? endif; ?>
Dzieki za pomoc