Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Adres IP klientow Apacha
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
bronar
W jaki sposob Apache odczytuje IP osoby odwiedzajacej ?
Pobiera adres w momencie polaczenie ? Odczytuje z protokolu HTTP ?
Mam taki problem:
Pisze programik na zaliczenie ktory przechwytuje wszystkie zapytania do serwera i po przefiltrowaniu odsyla je do Apacha.
Apach ustawiony jest na niestandartowym porcie i akceptuje tylko polaczenia z localhosta (tylko od tego programu)
Niestety w takim wypadku niezbyt moge skorzystac z dyrektyw allow deny dla innych hostow :/
Macie jakas propozycje jak rozwiacac ten problem ?
dr_bonzo
Przy socketach masz funkcje socket_getpeername()
http://pl.php.net/manual/en/function.socket-getpeername.php:

Cytat
Queries the remote side of the given socket which may either result in host/port or in a Unix filesystem path, dependent on its type
bronar
Troche nie o to mi chodzilo smile.gif

Program pisany jest w c++ i nasluchuje na porcie 80-tym. W samym programie nie problem pobrac IP osoby z ktora sie lacze problem w tym ze potem jak program laczy sie z apachem to apach nie widzi adresu osoby od ktorej pochodzi zapytanie tylko ip komputera na ktorym znajduje sie programik. Idealnie byloby gdyby w protokole HTTP znajdowal sie adres IP ale tak chyba nie ma sad.gif wiec szukam innego rozwiazania.
dr_bonzo
Cytat
Pisze programik na zaliczenie ktory przechwytuje wszystkie zapytania do serwera i po przefiltrowaniu odsyla je do Apacha.

Dobrym pomyslem bylby modul do iptables (czy odpowiednika), dodajesz do firewalla regulki wykorzystujace go, a modul sprawdza to co sprawdza i ew. blokuje pakiet gdy nie spelnia wymagan.

Moglbys generowac z programu pakiety o falszywym source IP (IP kompa z ktorego przyszlo prawdziwe rzadanie) (z trescia rzadania) i wysylac do apacha -- jak to zrobic? nie wiem, ale na pewno sie da.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.