Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z polem float
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
adif
Witam wszystkich i ratunku!!!

Oto zrzut jednej z tabel przechowującej ceny produktów:
  1. CREATE TABLE `produkty` (
  2. `id` int(10) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `kategorie_id` int(10) NOT NULL DEFAULT '0',
  4. `cena` float(4,2) NOT NULL DEFAULT '0.00',
  5. `katalog` varchar(64) DEFAULT NULL,
  6. `data_dodania` datetime NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
  7. PRIMARY KEY (`id`)
  8. );

Kopałem trochę w manualu mysql ale do końca nie znalazłem odpowiedzi dlatego proszę was o pomoc.

Problem polega na tym że jak wpisuję ceny do bazy danych: czy to poprzez phpmyadmin czy z poziomu php okazuje się że są źle przechowywane. Zauważyłem że przy cenach większych niż 99.99 tzn. 3 cyfrowych i więcej baza gubi dane i zamienia wszystkie pozycje na 99.99.

Czyli jeśli wpisałem do bazy liczbę 150.33 to po jakimś czasie została ona zresetowana do liczby 99.99.

Nie jestem pewien czy tylko robi to w tym przypadku ale w każdym bądź razie przy określeniu pola 'cena' jako float(4,2) coś jest nie tak.

W czym jest rzecz? Pomocy!!!

P.S. W jaki sposób ( jaki typ pola ) najlepiej przechowywać dane z cenami jakichś produktów np. w sklepie??

pozdrawiam
nospor
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/numeric-types.html
Cytat
MySQL allows a non-standard syntax: FLOAT(M,D) or REAL(M,D) or DOUBLE PRECISION(M,D). Here, “(M,D)” means than values are displayed with up to M digits in total, of which D digits may be after the decimal point.

czyli pierwsza liczba oznacza ilosc wszystkich cyfr, a nie ilsoc cyfr przed kropką smile.gif

ps: takie kwiatki wychodzą jak ktoś ma niechęć do manuala winksmiley.jpg
adif
W d...

Wielkie dzięki Nospor. kolejny raz pomogłeś mi.

Najlepsze jest to że na Mysql w wersji poniżej 4 wszystko jest ok. Teraz sprawdziłem że u mnie na localhost mam wersję 3.23.49, a na serwerze jest 4.0.24.

Czyli znowu zmiany w wersji Mysql spowodowały u mnie błędy, a nie dawno przenosiłem bazy na inny serwer i nie podejrzewałem że może być taki problem.

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.