Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odczyt tresci *.eml (Outlook Express)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
JassyJames
Problem polega na zrobieniu funkcji/klasy (php) odczytujcej tresc listu i nazwy zalacznikow z wskazanych przez uzytkownika plikow eml (Outlook Experss) na hdd.

Szukam gotowych procedur odczytujacych zawartosc eml lub pomoc w rozpisce eml - to chyba rcf822 (na sieci nie znalazlem nic konkretnego).

pozdrawiam
crash
Czy przypadkiem plik *.eml nie jest zwkłym tekstowym plikiem z danymi zawartymi w mailu? Jeśli tak to wystarczy przejżeć pare takich plików i opracować prosty algorytmik pobierania odpowiednich danych.
ikioloak
@Crash to nie jest takie proste. W pliku eml masz rowniez zapisane obrazy i generalnie zalaczniki wszystkie. Pisalem kiedys to o co pytasz, uzywalem do tego mailparse
JassyJames
Faktycznie eml Expressa to txt.
Zamiast odrazu sprawdzic zasugerowałem się msg Outlooka.

Teraz to sprawa jest prosta. Tym bardziej, ze mi glownie chodzilo o dane typu list od kogo, daty i nazwy zalacznikow. Natomiast same zalaczniki jako takie oprocz ich nazw mnie nie interesuja.

THX

PS.
Dodatkowo niejako na uboczu poskrobie tez z pomoca mailparse'a
bendi
Cytat(ikioloak @ 2006-01-16 11:48:48)
@Crash to nie jest takie proste. W pliku eml masz rowniez zapisane obrazy i generalnie zalaczniki wszystkie. Pisalem kiedys to o co pytasz, uzywalem do tego mailparse

No ale to jest właśnie struktura emaila, i Crash'u ma rację, to jest plik .txt ze źródłem wiadomości.

To że tam są obrazki, delimy, boundaries i cała reszta jest jak najbardziej poprawne.

Jak ktoś chce to można sobie poczytać RFC 2045 i 4 następne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.