Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ankieta/Sonda
Forum PHP.pl > Forum > PHP
M45t3r
Witam!

Szukałem na forum, ale nie znalazłem tego co potrzebuje (a moze poprostu źle szukalem? nie wiem sam..).

Otoż byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś opisał m jak zrobić sondę/ankiete od 0... nigdy nie robiłem, próbowalem się za to zabrać, ale nie wiem jak więc pytam was ekspertów winksmiley.jpg, chodzi mi tylko o opis i wskazówki winksmiley.jpg. Z góry dzięki

Pozdrawiam
Master
Pigula
oczywiscie wszystko zalezy od tego jak chcesz zeby to dziala.
najprosciej to robisz inputa typu radio i jak klika submit to wywoluje sie skrypt ktory sprawdza na co byl oddany glos. jezeli ma to byc prosta sonda wyniki mozesz przechodzywac w pliku oddzielone jakims seperatorem. pobierasz z pliku te dane dajesz explode i zwiekszasz odpowiednia liczbe punktow i zapisujesz spowrotem do pliku. odczytywanie to wiadomo z pliku i prezentacja odpowiedzi.
dalej mozesz to rozbudowac o wyswietlanie graficzne jezeli chodz ci wiele sopnd i zarzadzanie nimi to mozesz zamiast plikow wybierac bazy danych.
M45t3r
no wiec sory, ze nie napisalem od razu, ale to ma byc sonda ktora posiada takie mozliwosci jak np ta w jportalu, czyli dodawanie sond, edytowanie, glosowanie tylko 1 na np 24/h,(w sumie wyswietlanie grafiki tez moglo by byc, ale nei koniecznie) tylko wlasnie nie wiem jak ze struktura bazy... i to jest najgorsze.. ehhh
Puciek
Cytat(M45t3r @ 2006-01-11 20:26:03)
nigdy nie robiłem, próbowalem się za to zabrać, ale nie wiem jak

Hmm czyli czekaj, patrzac na ten twoj pozniejszy post niepisales nigdy prostej ankiety ale chcesz drazu pisac system ankiet ? Pozatym co rpobowales skoro piszesz ze probowales, moze wklej troche jakiegos kodu to pomozemy, tutaj niepisze sie za kogos skrytpow tylko pomaga w bledach.
M45t3r
ja nie chce, zebyscie mi napsiali kod, tylko powiedzieli jak go napisac... slowa w kod php przeobraze ja winksmiley.jpg ja nie wy
Puciek
Cytat(M45t3r @ 2006-01-11 22:10:35)
ja nie chce, zebyscie mi napsiali kod, tylko powiedzieli jak go napisac... slowa w kod php przeobraze ja winksmiley.jpg ja nie wy

Niezrozumiales mne, jestem ciekaw do czego sam doszeldes podczas tych prob.
qbuz
Cytat
ja nie chce, zebyscie mi napsiali kod, tylko powiedzieli jak go napisac...

Musisz otworzyc jakis edytor no i pozniej tam w nim piszesz kod. Na koncu dajesz CTRL+S i done.

My tu lubimy dowcipy, ale pod warunkiem, że oprócz dowcipu jest też i pożyteczna informacja. U ciebie tego drugiego zabrakło. Post podchodzi pod "nabijanie postów". Przy następnym razie uważaj...
---
nospor

//edit
Ja bym tu uwage przeniosl na "dziwny" post rozpoczynajacy watek.
"Podajcie mi algorytmy, a ja sobie zakoduje w php"?
Pigula
Cytat(qbuz @ 2006-01-12 02:54:34)
Cytat
ja nie chce, zebyscie mi napsiali kod, tylko powiedzieli jak go napisac...

Musisz otworzyc jakis edytor no i pozniej tam w nim piszesz kod. Na koncu dajesz CTRL+S i done.

ale jestes dowcipny i pomocny!!

@M45t3r:
nie wiem jak jest w jportalu ale w takim wypadku zdecydowal bym sie na baze danych dla wiekszej ilosci danych nie ma sensu bawic sie plikami (moze pisze tak dla tego ze nie lubie operacji na plikach tongue.gif ) ja zrobilbym to na dwoch tabelach w bazie:
1. przechowujaca nazy sond i pytania i jakis identyfikator sondy
2. przechowujaca odpowiedzi i ilosc oddanych glosow na kazda z odpowiedzi i identyfikator do sondy (wykorzystujesz w zapytaniu przy where)
zliczanie i wyswietlanie to tak jak opisalem w czesniej tylko zamiast opercji na plikach robisz zapytania do bazy. glos raz na 24h uzyskasz dziekie cookie (bylo wiele watkow na forum napewno znajdziesz) oczywiscie nie daj to 100% pewnosci ale nic nie jest pewne winksmiley.jpg
dodawianei i edytowanie sond to panel administratora musisz zaprojektowac. najlatwiej robisz inputy jeden dla pytania i np. 5 dla odpowiedzi tylko skryptem sprawdzasz jak jakies pole jest puste to nie dodajesz do bazy jako odpowiedz. edytowanie na tej samej zasadzie. mozesz to rozbudowac o pole akceptacji ankiety oraz date do kiedy ankieta ma byc wyswietlana.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.