nightvision
28.11.2005, 13:42:38
Witam. Być może taki temat pojawił się już, ale jest to sprawa bardzo pilna i nie mam niestety czasu na przeszukiwania.
Obsługuje firmową baze danych w której figurują produkty wraz z opisami. Jak łatwo się domyślic opisy mają w bazie typ "text". Mój, pewnie prozaiczny problem polega na tym, że potrzebuję wyodrębnić produkty NIE POSIADAJĄCE tego opisu. Niestety nie wiem jakiej komendy użyć. Nie działa opcja 0%, null%, blank%. Bardzo proszę o odpowiedź, w miare jak najszybciej.
Z góryu dziękuję i pozdrawiam.
nospor
28.11.2005, 13:46:29
1 )A co to ma do php? Przenosze na bazki.
2) zmien avatar na nieruchomy
Co do twego problemu: pole is null lub pole = ''
----edit----
Ja tylko dodam, że niechęć do wyszukiwarki jest na tym forum źle widziana oraz karana.
A to że nie masz czasu nie usprawiedliwia Cię od jej użycia.
~mike_mech
Kinool
28.11.2005, 14:28:46
jaka baza to pierwsze pytanie!
jesli pola sa zadeklarowane jako NULL to mozna uzyc tak jak napisal nospor problem moze byc gdy kolumna jest jako NOT NULL wiec sprawdzenie IS NULL raczej da negatywny wynik a tego nie checmy

jesli chodzi o MySQL czy PostgreSQL to jest taka funkcja jak CHARACTER_LENGTH() (CHAR_LENGTH) ktorej tez mozesz uzyc.
nightvision
2.12.2005, 16:00:49
No dzieki bardzo Panowie. Ale niestety nic to nie pomogło :/ poradziłem sobie w inny sposób: kliknąłem po prostu "przegłądanie" i posortowałem opisy alfabetycznie.
PS. Kinool moja baza to baza to MySQL