Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MySQL] Generator planu lekcji - propozycje ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Najki
Jak rozwiązalibyście problem napisania generatora planu lekcji w szkole ? Myslałem, aby umożliwić ustawienie godzin lekcji i osobno przetrzymywać przedmioty, które się ma w tych godzinach (łączone po ID). Jak byście rozwiązali design tabel MySQL itp. ?
nospor
rozwiązał design tabel powiadasz. Ja bym to próbował rozwiązywać na odpowiednim forum.

Póki co przenosze z php na hydepark.
TomASS
Na pewno będą potrzebne tabele:

1. Nauczyciele
2. Przedmiot
3. Klasy
4. Plany

W tabeli plan przetrzymywałbym która klasa, którego dnia, jaki przedmiot i z jakim nauczycielem będzie miała lekcje. Problem generacji, tak aby każdemu plan pasował to raczej zadanie dla algorytmu niż dla MySQL. W tym algorytmie trzeba uwzględnić takie rzeczy jak: limity czasu dla nauczycieli, limiti czasu dla uczniów, ilość nauczycieli. To aby dana klasa nie miała zbyt dużo okienek i aby nie były one za duże, słowem....sporo, sporo rzeczy. Pozdrawiam i życzę powodzenia
Pigula
ale to jest dla danej szkoly czy dla roznych bo jezeli dla jednej to masz luz z godzinami bo sa stale gorzej jak dla roznych bo przerwy moga byc o innym czasie itp.
FiDO
Jesli chodzi o algorytm "generowania" planu to polecam sie przejsc na jakas uczelnie wyzsza i pogadac z osoba ukladajaca plan. U mnie np. (przynajmniej jeszcze z rok temu) osoba ukladajaca plan byl prowadzacy z przedmiotu Teoria Grafow i Sieci. Mialem to ze 2 lata temu i jeden z algorytmow tam przedstawianych faktycznie idealnie nadawal sie do ukladania planow lekcji (on nam tego nie powiedzial wprost, ale bylo to wyraznie widac). Niestety nie pamietam jego nazwy.

Przykladowe programy: http://www.asctimetables.com/ oraz http://www.astar05.bial.pl/plan.html
wojto
@Najki: przyklad takiego skryptu do obslugi planu lekcji mozesz znalezc tutaj: http://wojto.9forms.com/projekty/plan/
moja struktura tabel:
klasy (id, nazwa)
nauczyciele (id, imie_nazwisko)
przedmioty (id, nazwa)
plany (id, klasa, sala, nauczyciel, przedmiot, dzien, lekcja)
Najki
Niedokładnie się wyraziłem. Nie chcę generować planu wszystkim klasom, aby się zgadzały sale, nauczyciele itp. Chcę tylko, aby dana osoba mogła za pomocą wygodnego interfejsu wprowadzić plan lekcji do bazy danych, aby później każda klasa mogła sobie swój plan wydrukować.

Szkoła jest jedna, więc wprowadzone godziny są dla niej unikatowe, ale skrypt może być wykorzystany też w innej szkole, więc muszę uwzględnić opcję wprowadzania własnych godzin lekcyjnych.

@Wojto: fajnie zrobione, dzięki za przykład.

Dzięki Wam wszystkim za pomoc. W razie dodatkowych problemów napiszę jeszcze.
wymiatacz64
Odkopuje temat smile.gif A ja mam pytanko o sam algorytm, jaki użyć do generowania planu zajęć??
batman
Tak się składa, że napisanie aplikacji do generowania planu zajęć (dla uczelni) było moją pracą magisterską. I niestety żaden z algorytmów, które testowałem, nie nadawał się do użycia. Musiałem napisać własny, który uwzględniał wszystkie warunki układania planu zajęć.
Musiałbyś zebrać wymagania, siąść z kartką papieru i ołówkiem i narysować wszystkie możliwe kombinacje. Na podstawie tego opisać algorytm w sposób techniczny (do dokumentacji), a następnie napisać kod.
wymiatacz64
Wielkie dzięki za odpowiedź smile.gif zastanawiam się jeszcze jak rozwiązać problem np. że konkretny nauczyciel nie może pracować w dany dzień na dwóch pierwszych godzinach. Generalnie chodzi mi o to że w jaki sposób zapisywać taki przypadek w bazie danych jakąś tabelkę stworzyć czy jakoś inaczej questionmark.gif
batman
Z tym problemem również musiałem się zmierzyć. W mojej bazie miałem tabelę z godzinami oraz relację między tą tabelą, a tabelą z wykładowcami. Na podstawie tej relacji można było sprawdzić, czy w aktualnie generowanej godzinie, dany wykładowca może prowadzić zajęcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.