Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strzałeczki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Krzychur
Witam!
Mam problem jakich mało, więc przedstawie go schematycznie:
Kod
| Temat /\ \/ | Data /\ \/ | Wyświetleń /\ \/  |
+-------------+------------+------------------+
|             |            |                  |
/\ - strzałeczka do góry
\/ - strzałeczka do dołu

No i teraz treść zagadnienia.
Pytałem się 6 osób i obejrzałe 2 serwisy. Pytając się i sprawdzając, czy strzałeczka do góry [/\] przy temacie wyświetla pozycje od a do z czy czasem nie odwrót.

Ku mojemu zaskoczeniu, maile na portalu o2 i na jakimś innym serwise (przypadkowym, z jakiegoś systemu, już nie pamiętam) strzałeczki działały odwrotnie, a osoby spytane przeze mnie, zastanawiały się troszkę, powiedzieli kilka zwrotów zaczynających się do ,,chyba'', wyszedł mi wynik 4:4.

Ja osobiście uważam, że klikając na strzałeczkę do góry [/\], powinnienem najpierw zobaczyć pozycje na literę a.

Jak wy sądzicie?
nospor
Osobiście się z Tobą zgadzam. Aczkolwiek moje szefostwo uważa na odwrót i muszę stosować nielogiczne według mnie oznaczenia sortowania
Vengeance
[/\] - kolejność rosnąca - od A do Z
[\/] - kolejność malejąca - od Z do A

@nospor: a jak niby to szefostwo argumentuje swój wybór ?
nospor
Jak kobieta gdy ma okres: BO TAK!!! biggrin.gif
SongoQ
@nospor kobieta szef?? No to przewalone sad.gif((((((((((((
nospor
hihi, szefostwo to chłopy, ino argumentacje mają jak baba w okresie (proszę kobiet nie czuć się urażonymi)
Krzychur
No przynajmniej na tym środku wymiany informacji dwie osoby się ze mną zgadają. Może ktoś wyrazi swój przeciw?
nospor
że niby sprzeciwu nie ma? jak pisałem - moje szefostwo ma sprzeciw laugh.gif

A tak na poważnie. Rób jak uważasz, po kilku razach ludzie się domyślą co jest co. W końcu chodzi oto, aby dobrze sortowało, a to czy ktoś ma inne gusta do obrazka to sprawa drugorzędna.
sztosz
Osobiście też uważam że lepiej /\ - A- Z ALE:

Zakładając cakiem słusznie że naturalne(alfabetycznie i wyswietla sie też od góry) sortowanie to:

A
B
C
...
Z

Czyli na pierwszym miejscu A, to wzgledem "naturalnego" sortowania \/ znaczy od A do Z, natomiast /\ od Z do A.
Jezeli mój wywod jest zbyt mało zrozumiały chętnie go rozwinę
Imperior
No pewnie, że mówicie na odwrót!
Przecież /\ przypomina odwrócone V i użytkownik oczekuje, że wcześniej zobaczy V niż A!

Oczywiście to był żart... strzałka w górę - rosnąco - ASC
FiDO
Rowniez dodam sie do grupy bedacych za rozwiazaniem, ze strzalka do gory oznacza sortowanie rosnaco. Ja, dodatkowo zeby nikt sie nie czepial, robie jeszcze tak, ze kazda strzalka ma w ALT wpisany kierunek ("rosnąco"/"malejąco"). Napewno zmniejsza to choc troche ilosc uzytkownikow, ktorzy sie gubia na tych strzalkach.
Krzychur
Oczywiście masz na myśli atrybut title. Właśnie takie rozwiązanie już wprowadziłem.
DeyV
Dla mnie optymalne rozwiazanie (i najbardziej intuicyjne) jest w PhpMyAdmin.
Czyli tam gdzie strzałka jest "szeroka", tam są duże wartości. A dodanie JS animującego tą strzałeczką, tak jak w Pma, świetnie zwiększa czytelność.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.