Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend + Debugowanie skryptów na IIS
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sztosz
Windows serwer 2003 + IIS 6 + php 4.3.10 + Zend Studio 4.0.2 + Zend Server 4.0.0

Agniutium Outpos Firewall Pro 2.7 + Symantec Antyvirus 10

Wszystko cacy ale:

Host '83.27.106.53' is not allowed to open debug sessions - please configure zend_debugger.allow_hosts in your php.ini file. Failed to connect to host '127.0.0.1'.

Tym mnie czestuje Zend Server podczas debugowania skryptow.

Na 100% nie jest to Antywirus ani Windows ani php.
Na 95% nie jest to firewall.
Na 95% jest to IIS.

Ale co moge poradzić na to? Walczę od dwoch dni i dupa sad.gif
Nie interesują mnie rozwiązania typu przesiądź się na Apache, lub dodawanie wszelkich możliwych Allowed Hosts do Zend Servera.

Będę wdzięczny za pomoc i jestem bardzo skory do współpracy.
Imperior
No ale nie podałeś jaką masz konfiguracje w php.ini?
Przecież błąd ewidentnie tego się tyczy - php (debugger) blokuje połączenie!
sztosz
Kod
[Zend]
zend_extension_manager.optimizer_ts="I:\Inetpub\ZendStudioServer\lib\Optimizer-2.5.8"
zend_extension_ts="I:\Inetpub\ZendStudioServer\lib\ZendExtensionManager.dll"
zend_extension_manager.debug_server_ts="I:\Inetpub\ZendStudioServer\lib\Debugger-4.0.0"
studio.install_dir="I:\Inetpub\ZendStudioServer"
zend_debugger.expose_remotely=always
zend_gui.ini_modifier="I:\Inetpub\ZendStudioServer\sbin\ini_modifier.exe"
zend_root_dir="I:\Inetpub\ZendStudioServer"
zend_debugger.deny_hosts=
zend_gui_password=ab17850978e36aaf6a2b8808f1ded971
zend_debugger.allow_hosts=127.0.0.1/32
zend_debugger.allow_tunnel=127.0.0.1/32

To co jest to co dotyczy debuggera. Musiałbym dołączać swoje zmienne IP, to od telekomuny za kazdym razem do lini "zend_debugger.allow_hosts=" oraz "Zend_debugger.allow_tunnel=", bo debugger mysli że połaczenie jest z zewnątrz, mimo że to jedna maszynka, tyle że podłaczona do neta.
Marusz
Cytat(sztosz @ 2005-06-30 09:19:48)
To co jest to co dotyczy debuggera. Musiałbym dołączać swoje zmienne IP, to od telekomuny za kazdym razem do lini "zend_debugger.allow_hosts=" oraz "Zend_debugger.allow_tunnel=", bo debugger mysli że połaczenie jest z zewnątrz, mimo że to jedna maszynka, tyle że podłaczona do neta.

No to nieciekawie. Sprawdz czy istnieje u Ciebie katalog C:\WINDOWS\system32\drivers\etc a w nim plik hosts. Jesli tak, to sprawdz, czy w jego zawartosci widnieje linijka:
Kod
127.0.0.1       localhost

Jesli tak, to skonczyly mi sie pomysly winksmiley.jpg Jesli zas nie, to dopisz ja, zapisz zmiany i sprawdz zenda.

-- edit
Przyszlo mi cos jeszcze do glowy. Sprawdz w konfiguracji jeszcze takie opcje:
zend_debugger.allow_hosts=127.0.0.1
oraz
zend_debugger.allow_hosts=localhost
sztosz
Plik Hosts jest cacy, mam wrazenie że Zend Debugger + IIS to nie jest dobry pomysł. Bo kiedy mam strone na innym porcie niz 80 to mi wogóle nie debuguje, leci po prostu jakbym ją normalnie wczytał sad.gif

Dziękuje za wszelką pomoc. Nie obedzie się chyba bez Apacha na 8080 winksmiley.jpg
Imperior
Hm... dziwna sprawa, może faktycznie IIS coś bruździ... a nie da sie do hostów ustawić 0.0.0.0/0 lub czegoś takiego?
sztosz
Zend przyjmuje jako maske Hostów tylko:

123.123.123.123/32
123.123.123.*/24
123.123.*.*/16
123.*.*.*/8

Ale z tym tez mam problemy pod IIS, poprzez WEB_GUI się nie da, trzeba ręcznie w php.ini. sad.gif

Jutro postawie apache na jakimś "innym" porcie i będę testował. Czy to IIS, firewall, czy cos jeszcze innego sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.