Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie API baz danych wybrać?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty obsługi baz danych
Mori
No właśnie, zastanawiam sie, bo będe pisał kod z wykorzystaniem wielu zapytań do MySQLa.

Osobiście najlepiej pracuje mi się z ADOdb (kocham MoveNext i RecordCount), ale słyszałem opinię, iż jest to "pamięciożerny i bezsensowny potwór".

Chciałbym więc zapytać tutaj, czy ktoś podziela takie zdanie (ja od razu mówię, ze jakieś API na pewno wybiorę, prosze więc powstrzymać się od porównywania szybkości ADOdb do czystego php!). I, jeśli ktoś byłby tak wdzięczny, jakieś linki do innych API.

PS. Oczekuję od API, by pozwalało w prosty sposób wykonywać zapytania do SQLa, obsługiwało funkcje analogiczne do ADOdb'sowskich MoveNext (żebym nie musiał w żadne for'y i foreach'e wrzucać), a także RecordCount (tu już moja wygoda..). Z tego powodu, o ile czegoś nie przeoczyłem, odpada od razu ezSQL.
ebe
Creole + Jargon, Creole to o coś takiego jak AdoDB a jargon eliminuje foreachy itd. Fajne, szybkie, miłe. Ale tylko php5.
Mori
No niestety, większość serwerów obecnie działa na PHP4. Dlatego też coś, co działa tylko pod PHP5 odpada.

Ale dziękuję za szybką odpowiedź!
ebe
Ojj każdy szanujący się hostingodawca udostępnia konta z php5 chociażby tylko jako pliki .php5 . Natomiast nie wiem jak to wygląda w przypadku darmowych hostingów.
Mori
Nie, host to iserwer.pl, więc darmowe toto nie jest. Jak sprawa z PHP5 wygląda, przyznam się, nie wiem.

Poza tym, o PHP5 nic nie wiem (tzn. jakie zmiany zaszły od PHP4, czy kod powinien wyglądać inaczej), co powoduje, ze raczej zostanę przy starym PHP4, który zupełnie mi wystarcza. I dlatego szukam API pod 4 :]
dilej
Osobiście najlepiej pracuje mi się z ADOdb (kocham MoveNext i RecordCount), ale słyszałem opinię, iż jest to "pamięciożerny i bezsensowny potwór".

Chciałbym więc zapytać tutaj, czy ktoś podziela takie zdanie (ja od razu mówię, ze jakieś API na pewno wybiorę, prosze więc powstrzymać się od porównywania szybkości ADOdb do czystego php!).

Tam znajdziesz co nieco (Magazyn Internet):
http://forum.mi.com.pl/viewtopic.php?t=6
Mori
dilej, super link! Dziękuję!
Riklaunim
kiedyś testowałem różne DB API i ADOdb był tym najwolniejszym. Szybszy był PEAR... Polecam coś prostego typu klasa na typ bazy i kilka używanych metod bez masy innych pierdół, których i tak nie wykorzystamy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.