Mam taki problem... Stworzyłem
stronkę, gdzie można dodawać recenzje i wystawiać komentarze. Obecnie recenzje nie są weryfikowane i od razu pojawiają się na stronie. I uświadomiłem sobie, że gdy strona się rozrośnie, to może być problem ze spamem. Dlatego warto chyba byłoby wprowadzić w przyszłości moderację przed publikacją. Zastanawiam się, jak to rozwiązać, aby strona działała maksymalnie szybko? Kiedyś dla tabeli bazy danych (np. "review") wprowadzałem atrybut (np. "review_active") typu logicznego. Potem wyświetlałem na stronie tylko dane aktywne (po moderacji). Problem jest taki, że działało to wolno, bo większość wpisów była aktywna i index (key) niewiele dawał. Zapytania na tabeli z 300k wpisów potrafiły wykonywać się kilkanaście sekund. To zdecydowanie zbyt długo...
Jak najprościej rozwiązać ten problem? Pomyślałem, że można byłoby dodawać nowe wpisy do innej tabeli. Gdy moderator zatwierdzi wpis, to można byłoby dodać go w docelowej tebeli ("review") i usunąć z tej tymaczasowej... Ma to sens bądź można to zrobić lepiej?