Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem podczas ładowania jednej ze stron - HELP
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
phpamator
Hejka,
Panie i Panowie, pomóżcie proszę napotkałem problem z który nie wiem jak sobie poradzić i chyba nikt nie wie tak naprawdę bo cokolwiek znalazłem w sieci choć zbliżone do mojego problemu nie rozwiązuje go.
Jedna ze stron mojego serwisu (Magento jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie) podczas otwierania stony logowania klienta zawiesza się na minutę i w konsoli wyraźnie to widać natomiast nie ma najmniejszej wskazówki co konkretnie może być tego powodem.
Już mi łapy opadają bo wszystkie pozostałe strony otwierają się normalnie, może nie jakoś ultra ultra szybko ale jeśli sekunda/dwie to długo ... no to długo smile.gif
Tak czy siak, jeśli ktoś wie lub miał podobne doświadczenia ...
Czy konfiguracja serwera może mieś wpływ na to, że czeka "minutę" dosłownie minutę!
Wszystko wskazuje na to, że to ładowanie skryptów z zewnątrz ale wyłączam je usuwam i nie widzę różnicy.
Ze zacytuję klasyka:
"Help me ObiWan Kenobi you're my only hope ..."

Pozdrówka

P.S.
w razie czego mogę wesprzeć się skrinami z konsoli.
werdan
> podczas otwierania stony logowania klienta zawiesza się na minutę i w konsoli wyraźnie to widać

Nie ma reakcji w przegladarce czy wisi po stronie serwera?

Jeśli pierwsze to, czy jest szansa na urla?
phpamator

No tak wygląda ...
Spodziewałem się, że jakieś przekierowanie czy coś, sprawdziłem htaccess, tam niestety niema nic co mogło by się z tym łączyć ...
na urla .. no jest, proszę
https://www.xxx.xxx/
i kliknij na My Account, od chwili kliknięcia mija minuta ... i kilka sekund zanim pojawi się cokolwiek.
Za chiny nie mogę wyczaić co to powoduje, w konsoli niewiele widać oprócz tego.
Pyton_000
Serwer Ci zdycha. Musisz zerknąć do skryptu co tak zamula.

Możliwe że gdzieś wew. akurat na tej podstronie jest coś w PHP co robi jakiś request i jest timeout po 60s. jakiś zew. request albo coś.
phpamator
Hej Pyton_000
no własnie kurcze wyśledzić w Magento cokolwiek to jakaś masakra, sprawdziłem login.phtml ale tam nie ma nic, musiał bym grzebać w kontrolerach, blokach i diabli wiedzą w czym jeszcze
Pewność jednak mam, że ostatnio niczego w tym obszarze nie zmieniałem i stąd moje zaskoczenie że to tak się zatrzymuje.
Bardzo dziwne.
No nic, szukać muszę, nie ma wyjścia.


Dłubię, szukam, nie mogę znaleźć punktu zaczepienia, po kliknięciu na link wszystko staje, no może nie dosłownie ale wyszukiwarka w otwartym oknie nie robi nic, w konsoli widzę tylko komunikat że request jeszcze nie został zakończony i wisi tak przez minutę po czym poprostu odpala i dalej już wszystko ładuje normalnie. Dzieje się tak do momentu zalogowania, po zlogowaniu już nie ma tego problemu i mozna przechodzić ze strony konta użytkownika do kadżej innej bez żadnych tgo rodzaju problemów, klikanie na ten link już działa normalnie bez zatrzyman, po wylogowaniu problem powraca. Jakby problem z uruchomieniem sesji ?, nie wiem, ładowania czegoś co ma związek z logowaniem klienta ....
Kompletnie nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny, co to powoduje, przekopałem pliki, nie widzę niczego co mogłoby odpalać jakieś requesty.
Jeśli macie jakieś pomysły podzielcie się proszę.
A może gdzieś w konsoli można podpatrzyć co siędzieje w chwili wywołania linku?
co prawda sprawdziłem chyba wszystko i jedyne co widzę po kliknięciu to tylko sam link ale nic więcej. Próbowałem robić testy, analizowałem co się dzieje .... nic nie widzę co mogłoby tworzyć problem.
Pyton_000
Ty miałeś sprawdzić kod PHP a nie HTML i requesty w przeglądarce.

Dokop się do kontrolera który wykonuje akcje pokazania ekranu logowania, zakomentuj wszystko i przywracaj po kawałki aż znajdziesz moment w którym to się dzieje i tak coraz głębiej.

Inne pytanie czy na wersji testowej i/lub lokalnie to samo się dzieje?
phpamator
Pyton_000 na ostatniej wersji jak posiadam nic takiego się nie dzieje, myślę, że może to być zwizane z "fixem" jaki mi rosjanie robili ostatnio. Już ich pytałem ale jeszcze się nie wypowiedzieli tongue.gif
Szukam dalej ....
Pyton_000
Rosjanie... haha.gif
phpamator
Heheheh noooo smile.gif
Ale tak zupełnie serio, dokopałem się do kontrolera, wyłaczyłem wszystko no i fajnie, wywala mi 404 czyli nie przekierowuje na wskazana strone. Czyli od tego momentu nie mam strony logowania, jednak właczanie kolejnych linii kodu nie pomaga w rozwiazaniu zgadki ;(
Pyton_000
Musisz kopać smile.gif aż dokopiesz się do linijki kodu która coś mieli
phpamator
Haaa,
okazało się, że na dev sajcie mam ten sam problem więc mogę bezpiecznie dłubać i zostawić do czasu znalezienia problemu produkcyjny serwer.
Nie wiem dlaczego nie sprawdziłem tego wcześniej, jakoś nie przyszło mi do łba, uczepiłem się i chciałem rozwiazac problem od razu tam gdzie go znaleziono ;p

No to lece tongue.gif
Pyton_000
Pewnie leci jakiś CURL do ruskich z danymi z BD biggrin.gif a że serwer za Uralem to i wolno leci
phpamator
Haaa,
okazało się, że na dev sajcie mam ten sam problem więc mogę bezpiecznie dłubać i zostawić do czasu znalezienia problemu produkcyjny serwer.
Nie wiem dlaczego nie sprawdziłem tego wcześniej, jakoś nie przyszło mi do łba, uczepiłem się i chciałem rozwiazac problem od razu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.