Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyłączający się laptop
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Przemek19
Cześć! Wiem, że temat może mało związany z PHP, ale chyba po to jest HydePark biggrin.gif.
Otóż mam problem. Mój laptop wyłącza się przy niektórych grach nawet na najniższych ustawieniach. A dokładnie to po 5-10 minutach grania, wyłącza się ekran, dźwięki gry ciągle słychać, ale wciskając jakikolwiek przycisk, nie słychać, aby w grze stało się coś nowego. Po wygaśnięciu ekranu, komputer wyłącza się po około 30 sekundach. Ostatnio robiłem format, więc nie jest to wina plików. Specyfikacja komputera też nie jest zła (6GB ramu, intel core i3, karta graficzna to CHYBA Radeon Graphic, taka jest przynajmniej naklejka na lapku) Dziwne jest to, że gry chodzą płynnie. Możliwe, że chodzi tu o chłodzenie, ponieważ grając na komputerze dochodzi do około 80 stopni. Co prawda mam dość dobrą podkładkę chłodzącą. Komputer mam już 4 lata i możliwe, że gorący jest od nadmiaru kurzu. Kiedyś próbowałem sam go oczyścić, ale po wyjęciu dysku, ramu, napędu itp. bałem się cokolwiek ruszyć, aby nic nie popsuć. Jeśli ktoś ma czas i zna się na tym, proszę o jakąkolwiek pomoc biggrin.gif
mrc
Możliwe, że nowsze gry zużywają więcej prądu i... zasilacz nie wyrabia. Ewentualnie, zabezpieczenie systemowe/sprzętowe przed zagrzaniem się na śmierć (po 4 latach chociażby pasty na procku nie masz, kurz wszędzie).
Przemek19
Ehh, a ile tak około kosztuje czyszczenie laptopa w serwisach i ile mniej-więcej może trwać? :/
mrc
Trwać pewnie nie będzie zbyt długo - na moje oko roboty bez pośpiechu na 2 godziny, czyli pewnie na drugi albo kolejny dzień powinni Ci zwrócić (zależy ile pozostałej pracy ma serwis). Co do cen, to najlepiej udać się do serwisu.
Przemek19
To pewnie niedługo się tam wybiorę biggrin.gif Chociaż znajomy powiedział mi, że jak poszedł do serwisu z powodu usunięcia wirusa, to trzymali kompa 2 tygodnie i nie naprawili ;/
ohm
Sprawdź jeszcze temperaturę karty graficznej jeśli masz możliwość (w sensie podpięty czujnik), być może nawet taśma od matrycy (albo coś innego podobnego) się rozszerza od ciepła i może się rozłączać. Ogólnie bez konkretnego sprawdzenia nie ma możliwości diagnozy na forum wink.gif Nawet jak zaniesiesz do serwisu to mogą tego nie wykryć (wstrząsy po przeniesieniu mogą spowodować naprawę) - ale to tylko moja opinia wink.gif

//Edit
Chociaż jak się wyłącza, to może być nawet problem z przegrzewającą się grafiką
Pyton_000
Odkręć spod spodu co się da wszystkie zaślepki, idź na balkon/podwórko i dmuchnij moooocno kilka razy w wylot powierza (kratka wentylacyjna wink.gif )
Na pewno coś pomoże.
Przemek19
Ehh, kiedyś zrobiłem nawet coś takiego, że odkręciłem większość dolnej obudowy i dałem na mocną podkładkę chłodzącą. Gdy jest wyłączona to laptop zamienia się w piekarnik, ale temperatura to i tak średnio 60 stopni, a przy grach 80 sad.gif
sazian
Cytat(mrc @ 27.07.2017, 22:19:43 ) *
Trwać pewnie nie będzie zbyt długo - na moje oko roboty bez pośpiechu na 2 godziny

Panie, a co Pan tam chcesz dwie godzin robić ? ohno-smiley.gif
"Podstawowe" czyszczenie to tak z 15 minut trwa.
Jeśli laptop ma normalne dojście od dołu, a Przemek pisze że ma to wystarczy odkręcić kilka śrubek, zdjąć osłonę, odkręcić wiatrak(czyli 3 dodatkowe śrubki) przedmuchać powietrzem i skręcić ponownie.
Wiatrak warto wyjąć i rozmontować jak tylko się da. Lubią się na nim włosy oplątywać, szczególnie jak ktoś ma długie kłaki jak ja tongue.gif

Na moje oko to wygląda na problem z grafiką.
Jeśli zasilacz się nie wyrabia to wtedy miga dioda zasilania.
Przegrzanie to raczej natychmiastowe wyłączenie.
Myślę że tu raczej układ BGA grafiki kończy swój żywot, jak się nagrzewa to coś przestaje łączyć i obraz znika.
r4xz
A próbowałeś (o ile masz taką możliwość) ustawić max dopuszczalną temp. po której laptop automatycznie odcina zasilanie? Ciekawe czy po zmniejszeniu o 20 stopni laptop będzie natychmiast się wyłączał czy będzie ten sam efekt, możliwe że czujnik temp. jest gdzieś dalej od karty graficznej (choć raczej karta powinna mieć swój, ale różnie bywa) i siada ona po prostu pierwsza.

Możesz też spróbować odpalić jakieś narzędzia diagnostyczne (w delach robiło się to chyba przytrzymując klawisz delete podczas resetowania komputera?) - raczej niewiele one wnoszą, ale może jednak czegoś nowego się dowiesz.
vokiel
Cytat(sazian @ 28.07.2017, 20:06:39 ) *
"Podstawowe" czyszczenie to tak z 15 minut trwa.

Jeśli masz na myśli przedmuchanie ze sprężarki to tak. Ale samo rozkręcenie całego dołu aby nie pogubić śrubek i nic nie ułamać trwa trochę dłużej.

Najwięcej zależy od laptopa, kiedyś rozbierałem takiego Asusa, który miał z 15 śrubek aby zdjąć tylko plecki, do tego 3 od wiatraka, wypięcie kilku taśm.
Innym razem robiłem jakieś Viao czy Toshibę, i aby dostać się do wiatraka procesora trzeba było zdjąć plecki, odkręcić klawiaturę, od góry odkręcić śrubki trzymające płytę główną, od dołu zdjąć płytę - wiatrak był pomiędzy płytą a górą obudowy.

Przemek19
Próbowałem kiedyś rozkręcać laptopa, ale coś tam w nim się nie chciało otwierać to pomyślałem, że lepiej nie będę używał siły bo jeszcze coś połamię, a odkręciłem wszystkie śrubki jakie widziałem :/
sazian
Wpisz nazwę laptopa na yt, na pewno będzie film instruktażowy jak go rozebrać
Przemek19
Szukałem, ale albo jakość jest słaba na tyle, że łatwo pominąć jakiś szczegół, albo film przyśpieszony o jakieś 10 razy albo jakiś nie po polsku, ani nawet nie po angielsku... sad.gif
Pyton_000
Dmuchnij weń w końcu i nie marudź...
Przemek19
Oj, uwierz mi, że w moim laptopie samo dmuchanie nie pomoże, w nim jest chyba z kilogram kurzu biggrin.gif
Zresztą próbowałem bawić się z odkurzaczem ale potem nie wiem czemu miałem errory i po 20 minutach komputer się normalnie włączył :/
sazian
Niewolno czyścić komputera odkurzaczem !
Można przypadkiem coś urwać i wciągną.

Zdejmij "klapę" z tyłu, najczęściej wystarczy odkręcić kilka śrubek(często mają zabezpieczenie żeby nie zagięły i po odkręceniu dalej się trzymają) i odciągną "delikatnie" żeby zaczepy puściły(raczej trudno je połamać).
Inaczej tego nie wyczyścisz.
Przemek19
Jutro jadę do serwisu, wolę zapłacić te 50 zł niż potem płakać nad zepsutym lapkiem biggrin.gif
Pyton_000
oby 50zł wink.gif Powodzenia życzę.
Przemek19
Dzięki, w sumie te wyłączanie może być od tego, że laptop jest zakurzony, cóż 4 lata robią swoje, nawet nie czuć powietrza z wylotu tongue.gif
olszam
Standard w laptopach po takim czasie że się wyłącza itd skoro się gra. Z dwoma laptopami to miałem które były zjechane dzień w dzień na grach. Główna przyczyna to pasta pewnie zeschła już na wiór i trzeba wymienić oraz przeczyścić. Sam nigdy nie wymieniałem pasty dopóki laptop się nie zjechał.
Przemek19
Laptop wyczyszczony, temperatura o wiele mniejsza, lecz dzieje się to samo. Ekran wygasa i po 30 sekundach komputer resetuje się. Kiedyś jak miałem otwarty sam pulpit, ekran wygasł na ok. 5 sekund i znowu się pojawił. Na dole ekranu pokazała się także wiadomość, że sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność, to może mieć coś wspólnego ze sterownikami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.