Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zalany laptop
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Przemek19
Witajcie wszyscy. Wczoraj wylałem herbatę na laptopa (dokładnie na touchpada). Laptop był wyłączony. Na początek pobiegłem po papier, aby go wytrzeć. Jak juź wydawał się suchy, to chcąc sprawdzić czy działa, kliknąłem przycisk power i nic. Pomyślałem, że mogła rozładować się bateria, więc podłączyłem go do prądu i nadal nie działał, tylko laser w myszcze świecił przez jakieś 2 sekundy. Po 2 minutach pomyślałem, aby odłączyć go od prądu i wyjąć baterię. Czytałem w necie, aby szybko wyjąć baterię, więc nie wiem, czy 2 minuty mogły coś zmienić. Herbaty wylało się około 2 łyżki. Była też bez cukru, a słyszałem, że to zwiększa szanse na naprawę komputera. Minęło juź jakieś 17-18 godzin. Jeszcze go nie włączałem, bo pisało, aby dać mu wyschnąć około 48 godzin. Laptop to Samsung. Liczę na jakieś porady co do tego. Pozdrawiam biggrin.gif
Pyton_000
Najlepiej rozkręcić i zobaczyć gdzie dostał się płyn.

Ja kiedyś wylałem 1/2 kubka kawy rozpuszczalnej z cukrem na klawiaturę w laptopie biggrin.gif Całe szczęście że klawiatura u mnie nie jest zintegrowana, więc wyciągnąłem ją, pod wodę z płynem, przemyłem demineralką wysuszyłem i działa. Szczęściem było że nie dostała się na płytę bo było by różnie. Pierwszy odruch to laptop do góry nogami smile.gif Dysk wytrzymał na szczęście.
Przemek19
Koniecznie trzeba go obrócić? Ja tego nie zrobiłem :/

Powiem tylko, że zdjąłem obudowę z dołu na dysk twardy, pamięć ram i na kartę sieciową. Reszty boje sie odkręcać, bo jeszcze bardziej go zepsuje sad.gif
Pyton_000
Wskazane było po zalaniu, teraz to po ptokach.

Co do rozkręcania, to najlepiej by było zdjąć top, bo od spodu to nie za wiele. Aczkolwiek lepiej będzie sechł.
Przemek19
Dzięki za pomoc, teraz lapek jest obrócony dołem w stronę zachodzącego już słońca. Boję się tego, że zepsuję coś na płycie głównej. Jak kiedyś oglądałem film ze sķładania komputera, to tej płyty ponoć nie można dotknąć, bo coś się popsuje, a jak jest zalana to chyba jest bardzo źle sad.gif Na temat budowy komputera wiem bardzo mało. Nigdy mnie to nie interesowało. No cóż, mam nadzieję że laptop da jakieś oznaki życia. Poczekam jeszcze do jutra do wieczora. Najgorsze jest to, że miałem na nim moje projekty. Co prawda większość z nich zgrałem na pendrive, bo miałem robić format, ale niektóre nowe zostały...
Pyton_000
Bez przesady, fakt zalecane jest użycie opaski antystatycznej ale kto się w to bawi biggrin.gif

Jeśli nie wstanie to:
- albo co się ujarało (choć mało prawdopodobne w tym rejonie)
- albo gdzieś jest zwarcie i teoretycznie po wyschnięciu zadziała.

Trzymam kciuki smile.gif
Przemek19
Dzięki za słowa otuchy smile.gif Tylko trochę byłem głupi, że odrazu nie odłączyłem go od zasilania. Ciekawe czy przeżyje po 2 minutach pod napięciem tongue.gif
Pilsener
Mi kiedyś wpadł palący się papieros, ale szybko zagasiłem go kawą.

Cytat
Liczę na jakieś porady co do tego

Moja rada jest taka, żeby nie używać laptopów nerdsmiley.png
Przemek19
Będę kupował komputer za jakiś czas, ale na obecną chwilę musi wystarczyć mi laptop wink.gif
cepa
Kup alkochol izopropylowy, do kupienia w kazdym lepiej zaopatrzonym sklepie elektronicznym czy z narzedziami ogolnie.
ROzkrec laptopa, odepnij wszystkie paterie w tym cmos, rozkrec plyte, zdejmij ruchome czesci jak chcoiazby chlodzenie procka, jezeli mas procka w sockecie to tez wyjmij.
Przemyj plyte glowna i komponenty alkocholem, mozes zuzyc zwyklej szczoteczki do zebow zeby pozbyc sie syfu, obadaj elementy stykowe zeby sie tam nic nei gromadzilo.
Wysusz, zmontuj, na 99% bedzie dalej dzialal.
Przemek19
Prędzej bardziej go popsuje, niż naprawię rozkładając go

Odpaliłem teraz kompa i wszystko śmiga jak należy, dysk też nieuszkodzony biggrin.gif
Pyton_000
No i super smile.gif
Przemek19
A ja byłem najgorszej myśli, a tu proszę. Tylko niepokoi mnie to, że po 15 minutach korzystania z laptopa, powietrze z wentylatora jest trochę za bardzo nagrzane jak na tak krótki czas ohmy.gif

Może to temu, że baterię na razie odłączyłem i na samym zasilaniu siedzę, bo tak pisało na innym forum, aby najpierw na samym zasilaniu spróbować. Zresztą i tak teraz go wyłączam, bo burza idzie :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.