Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aplikacja hybrydowa, integracja z przelewy24
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
230005
Mam do napisania aplikację hybrydową obsługującą płatności mobilne. Wybór padł na ionic framework + przelewy24. Niestety google nie podaje prostych odpowiedzi na pytanie: jak to zrobić? Z tego co widzę, przelewy24 oferują plugin napisany w języku wybranej platformy, tylko nie bardzo wiem jak do tego gadać z kodu javascriptowego. Jakieś sugestie? Miał ktoś z was taki problem?
daro0
Przede wszystkim to musisz najpierw przeczytać instrukcję instalacji Przelewy24.pl i wiedzieć jak to działa. W java scripcie generalnie to rejestrację transakcji można by przeprowadzić przy użyciu jQuery np. tak:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $.ajax({
  2. type: "POST",
  3. url: "https://sandbox.przelewy24.pl/trnRegister",
  4. data: {/* tutaj dane POST transakcji */},
  5. dataType: "text",
  6. success: function (data)
  7. {
  8. // tutaj dalsze instrukcje
  9. },
  10. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Zasadniczo wysyłasz dane metodą POST, paramery są określone w specyfikacji instalacji systemu, to są dane które zaczynają się prefixem p24. Co jest istotne, odpowiedź z tego serwisu nie będzie wcale w formacie JSON ale w ten sposób:

error=1&errorMessage=Wrong CRC

Trzeba te dane więc wyciągnąć z tego jakąś funkcją w java scripcie. Po udanej rejestracji dostaniesz token, przy użyciu którego robisz przekierowanie na stronę:

sandbox.przelewy24.pl/trnRequest/(token)

Nie wiem czy są gotowce pod Java Script, natomiast klasę w PHP można sobie jak najbardziej pobrać, tam jest też także demo na sandbox. No i jeszcze ważne jest podanie url_return i url_status jako adresów powrotnego i służącego do weryfikacji transakcji.

Specyfikacja działania tego systemu to sprawa zasadnicza.
kapslokk
Co do sugestii, to wybacz, ale jeśli zadajesz takie pytanie to po prostu się za to nie bierz. To nie jest jakiś moduł komentarzy, tylko jednak płatności, lepiej żeby robił to ktoś, kto ma o tym jakieś pojęcie.
230005
Co takiego strasznego jest w moim pytaniu? Chciałbym tylko dowiedzieć się jak cordova ma gadać do customowego pluginu. Naprawdę to tak skomplikowany proces, że nie da się go opisać programiście z 8-letnim doświadczeniem tak, żeby zrozumiał? smile.gif

@daro0 obawiam się, że nie do końca zrozumiałeś moje intencje. Piszę aplikację mobilną przy użyciu ionic fw, który cordovą stoi. Na stronie przelewy24 widzę biblioteki na WP, Android i iOS, a moje pytanie brzmi - jak do takich bibliotek gadać smile.gif.
kayman
niezależnie od tego w czym piszesz api przelewy24 oczekuje określonej tablicy POST i określonych parametrów zwrotnych, wszystko jest w instrukcji
daro0
Ta biblioteka APK jest do aplikacji pod Android w javie, jest tam dołączone przykładowe demo którego kod mówi dość jasno jak tego użyć. Jeśli istnieje możliwość podpięcia tych bibliotek, to sposób ich użycia powinien być dość jasny na bazie tego co jest w przykładowym kodzie i dokumentacji. W pozostałych przypadkach wydaje mi się że nie obejdzie się bez napisania własnej biblioteki a nie tylko liczyć na gotowce smile.gif
aniolekx
na backendzie postaw aplikacie ktora bedzie komunikowala sie z roznymi zewnetrznymi api, a twoja aplikacja niech komunikuje sie z twoim backendem (REST API).
230005
Ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Zdecydowałem, że jednak aplikację napiszę natywnie. Niestety prócz tego, że musiałbym jakieś obejścia wymyślać, widzę że aplikacje hybrydowe wciąż cierpią na te same dolegliwości, co 3 lata temu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.