Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komputer stacjonarny vs laptop
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
mylovelyengland
co lepiej kupić laptopa czy komputer stacjonarny+ krzesło dxseat czy laptopa?Chodzi mi o wygodę pracy smile.gif takie krzesło : dxseat.com/pl/cat4_a-class.html
Wazniak96
Wiadomo, że wygodniej kupić laptopa bo sobie możesz wziąść go gdziekolwiek chcesz acz kolwiek jakoś jak się siedzi przy biurku to łatwiej zmobilizować się do pracy. Do tego dochodzi też zdrowie. Sam mam taką sytuację, że nie mam dostępu do biurka na stancji i niejako jestestem zmuszony to siedzenia z lapkiem na łóżku i powiem szczerze, że nie raz tak plecy bolą, że spać się nie da. Ergonomia tutaj to punkt kluczowy bo plecy łatwo sobie spiepszyć.

Innym ważnym czynnikiem jest to do czego potrzebujesz sprzętu. Jak do programowania to odradzam kupno laptopa do tego celu bo na małym ekranie po prostu Kijowo się pracuje a 17'' znowu nie jest już tak mobilny i mija się z celem.

Do tego dochodzi sprawa tego, że za te same pieniądze dostaniesz lepszego PC niż laptopa jeśli chodzi o parametry.

Ps. Żeby nie było... To, że będziesz jednak pracował przy biurku to wcale nie wyklucza tego, że z czasem mogą zacząć boleć plecy (y)
mylovelyengland
Zapraszam do dyskusji powiedzcie swoje zdanie smile.gif
Pyton_000
Cytat(Wazniak96 @ 7.05.2016, 19:17:05 ) *
Kijowo się pracuje a 17'' znowu nie jest już tak mobilny i mija się z celem.

Ja pracuję od 2 lat na laptopie 17" właśnie i dla mnie dość dobrze się pracuje. Mam sporo miejsca na pulpicie, dobre ogarnięte. Mobilność też jest dobra, to że waży troszkę więcej niż 15" ? Co z tego. No chyba że jesteś paniusią blondynką co nie da rady paczki cukry w ręku unieść. Jeżdżę z nim w torbie w ręku, na rowerze, samochodem, pociągiem i nie odczuwam dyskomfortu smile.gif

Laptop czy stacjonarka? To zależy co jak komu i po co. Najpierw się określ przeznaczenie sprzętu.

BTW. ostanio zastanawiamy się w firmie czy nie sprawić sobie takich cacek biggrin.gif (fanaberia taka i pewnie nie kupipmy ale co tam biggrin.gif)
http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-p70-e3-1...6170843806.html
mylovelyengland
do tego zastanawiam się nad procesorem do pc jaki kupię. Lepiej wziąć i3 czy i5 biorąc pod uwagę że jestem takim malutkim graczem który gra tylko do czasu do czasu np w call of duty czy fife dla relaksu?Czy procesor i3 wystarczy na długo czy lepiej wziąć i5? Nie będę ukrywał że ważna jest dla mnie też kasa smile.gif
Wazniak96
Nie chodzi mi ze jest cięższy. W torbie zazwyczaj mam napakowane tyle "śmieci" że hoho. Chodzi o to, że ja np często wyciągam laptopa w SKM i albo zahaczam matrycą o pułeczkę albo ludzie trącają Mi go przechodząc. To samo mam gdy idę w tłumie. Co chwilę ktoś mi szturchnie czy przywali w torbę, a akurat tego nie cierpię. wink.gif

Ogólnie 17'' wygodniejsze do pracy, za to gorsze w zatłoczonych miejscach ale czy ja o tym juz nie pisałem? tongue.gif
O$iek
Mobilność 17" ogranicza się do tego, że możesz go przewieźć z domu do akademika, a nie tachać to ze sobą codziennie. Mam duży plecak i jest kieszeń ale na ~15". Nie wyobrażam sobie mieć plecaka/torby, która miałaby 17" krowę zmieścić.
Poza tym strzelam, że Twój budżet jest za mały na coś co Ci zastąpi mocą normalnego PCta. i3 nie jest dobre do żadnego zastosowania. Może w telefonie możesz takie coś umieścić wink.gif
Jeżeli chcesz prawdziwej mobilności kup sobie jakiegoś Razer Blade Stealth, Macbook Pro, LG Gram, Asus Zenbook, Dell XPS 15, a w domu porządna maszyna.
Tomplus
Wszystko zależy od tego jak pracujesz.
Ja w domu pracuje na PC, a w pracy mam do dyspozycji laptopa, ale podłączony tak, że mam klawiaturę zewnętrzną i dodatkowy monitor, nie mówiąc już że jest dużo większy niż ekran w laptopie.

Czy ogranicza to moją mobilność? Oczywiście. Komputera nie mogę wziąć w podróż, ale od czego jest tablet czy telefon z dostępem do internetu. Jakieś pilne rzeczy mogę wykonać przy pomocy ów urządzeń. Sprawy naprawdę poważne, nie załatwi się w pociągu, nawet jak się ma laptop. Dotyczy także to rozrywki w domu. Nie da się przenieść komputera do łóżka, ale tutaj warto zaopatrzyć się w wygodny fotel, który pozwoli na odprężenie się przed monitorem.
nospor
Cytat
Jak do programowania to odradzam kupno laptopa do tego celu bo na małym ekranie po prostu Kijowo się pracuje
Dlatego wlasnie ludzie dokupuja sobie jeszcze monitor do laptopa.
Ja sobie nie wyobrazam teraz pracy na PC. Laptop moge zabrac wszedzie gdzie potrzeba i jak trzeba to tam pracowac. PC dla programisty to moim zdaniem nieporozumienie. Chyba ze ktos definitywne bedzie zakladal ze pracuje tylko w jednym miejscu i koniec kropka chocby sie walilo i palilo nie zamierza pracowac nigdzie wiecej.
Poza tym laptop to wygoda, ktorej nie daje PC
com
nospor z PC o tyle jest lepiej że mogę mieć 2 monitory takie same i obok siebie, a przy lapku już aż takiego komfortu nie ma. wink.gif A z resztą w zupełności się zgadzam biggrin.gif
nospor
hm... nie wiem jakiego ty "badziewia" uzywasz, ale moj szef ma starego lapka i jakims cudem dwa monitory do niego podlaczyl wink.gif
vokiel
Ja pracuję na laptopie z dwoma monitorami. Laptop 14.0" 16:9 HD (1366x768) - ekran nadaje się głównie do komunikatorów, Conky konsoli i podglądu jakiś logów na żywo. Do tego dwa monitory do pracy.
Niestety nie każdy laptop poradzi sobie z dwoma monitorami nawet jeśli ma dwa wyjścia (np DVI, HDMI). O ile dobrze kojarzę, to jeśli jest display-port z hdmi to powinno działać ok.

O ile dobrze pamiętam to już odpowiadałem w takim wątku wink.gif

O jest: Forum: Komputery i oprogramowanie
com
ok widzę trochę się nie zrozumieliśmy, nie chodziło mi o to ze się nie da, tylko o wygodę w konfiguracji biggrin.gif w lapku przed nosem zawsze masz ekran 10 - 19 cali, który jak masz za mały to jedynie się nadaje do tego co wspomniał vokiel. A przy PC ustawiam sobie dwa czy ile tam potrzebuje monitory takie same i o wiele lepiej się z tego będzie korzystać biggrin.gif

Ale to wszytko zależy co kto potrzebuje biggrin.gif

i prostując u siebie mogę podłączyć 2 biggrin.gif
Dejmien_85
Cytat(com @ 8.05.2016, 22:15:04 ) *
i prostując u siebie mogę podłączyć 2 biggrin.gif

I pewnie odkryłeś to wczoraj. ; )

Ja na początku mojej kariery pracowałem na stacjonarce, później przekonałem się do konfiguracji LAPEK + 2 monitory.

Ciągle mam jeszcze stacjonarkę (bardzo mocny sprzęt używany był głównie do giercowania), ale zastanawiam się nad jej pozbyciem,
bo tak naprawdę gram sporadycznie (raz w roku?). Wolny czas poświęcam na podbijanie świata (produkcja softu)... : D

Jeśli miałbym komuś polecić maszynę do pracy, to zdecydowanie polecam LAPKA + 2 monitory.
krzysiuus
Ja polecam mocną stacjonarkę i 2 porządne niemęczące oczu monitory + dobry fotel (są jeszcze dxracer'y - delikatnie tańsze od tego co wskazałeś) + biurko smile.gif
Przy takim zestawie każdy laptop odpadnie.

Pracowałem na lapku ale ta opcja nie jest dla mnie.

PS. Oczywiście stacjonarka i powyższy zestaw tylko jeżeli pracujesz w jednym miejscu (jak już ktoś wspomniał).
mylovelyengland
To uważacie laptop + monitor zewnetrzny + klawiatura zewnetrzna to optymalne rozwiązanie i oczywiście krzesło dxseat biggrin.gif jak będę kodował to na krześle a jak czytał to na leżąco? biggrin.gif Zapraszam wypowiedzcie się o waszych upodobaniach smile.gif
Dejmien_85
Zapomniałem dodać, że oczywiście do lapka podłączona jest klawiatura oraz myszka, lapek stoi na podstawce, służy jako trzeci mały monitor. ; )
phpion
Ja od dobrych 10 lat nie mam stacjonarnego tylko laptopa (13" ale ekran mam wyłączony). Do tego podłączony monitor 22", klawiatura i myszka. W razie potrzeby biorę kompa pod pachę i śmigam. Nawet w domu nieraz się zdarza, że przemieszczam się z nim między pokojami. Dodatkowy plus jest taki, że (zakładając, że masz włożoną baterię) w momencie awarii prądu jesteś w stanie jeszcze popracować lub chociaż pozapisywać pliki. Jeśli nie interesuje Cię wymiana podzespołów (czyli nie grasz w najnowsze tytuły) to wg mnie możesz spokojnie zrezygnować ze stacjonarki.
LowiczakPL
Ten fotel z pierwszego linka raczej w programowaniu w żaden sposób nie pomoże a Youtuberowi i owszem może podnieść wizerunek. Gdyby ktoś klawiaturę fajną pokazał to co innego.

Pracowałem na laptopie kilka lat bo musiałem dla mnie programowanie na laptopie to udręka, droga przez piekło. Dobijała mnie klawiatura i mały ekran.

Ale jak to wspomnieliście wyżej liczy się nie tylko wygoda ale mobilność.

Uważam że jeśli ktoś ma miejsce i swój pokój do programowania to tylko stacjonarka a w podróż może brać laptopa.

Co do laptopa i monitorów to można oczywiście dowolną ilość monitorów podłączyć byle by miał USB, w końcu są karty graficzne na USB.

Laptopika kupujemy jakiego Bóg stworzył, w stacjonarkę włożymy sobie co tylko nam się spodoba.
DarkRoger
Laptop na wyrku fotel nie potrzebny cool.gif
kapslokk
biggrin.gif Kiedyś dojdziesz jednak do wniosku, że fotel jednak jest lepszy niż wyrko smile.gif Zapewniam Cię smile.gif
SHiP
Pracowałem na lapku jakieś 5 lat. To był jakiś dell 17' i ogólnie spoko, nawet jak chciałem w coś pograć to nie było z tym problemu, bo mocne laptopy też się produkuje. Niestety minusem laptopa jest to, że po jakimś czasie siada ergonomia. Może to kwestia indywidualna, ale często pracowałem w nieergonomicznych miejscach (w salonie na małym stoliku z ikei) albo w miejscach, których z pracą nie powinno się kojarzyć (np. na łóżku). Aktualnie przesiadłem się na stacjonarkę, mam oddzielny pokój do pracy i nie mam innej opcji niż usiąść w wygodnym fotelu. W podróż zabieram tablet ponieważ i tak wiem, że na wakacjach albo odwiedzając rodzinę nie będę pracował.

Wszystko zależy od tego jak dużo podróżujesz.

PC
+ można śmiało wrzucić 2 lub więcej dysków i ugrać je w RAID
+ tańszy
+ większa ergonomia pracy
+ trudniej ukraść

Laptop
+ można go wszędzie zabrać
+ działa na baterii
+ mniejsze zużycie prądu

PS: nie polecam skórzanego fotela. Kupiłem taki - http://image.ceneo.pl/data/products/899707...4bns.jpg?=baaf0 i zazwyczaj jest bardzo zimny -.-
cepa
Jezeli pracujesz u siebie, zawsze w jednym miejscu i masz w nim sporo przestrzeni to bralbym stacjonarke, glownie dlatego ze kosztowo wychodzi dobrze, do tego nie dwa, ale trzy monitory ze wzgledu na ergonomie. Tak jak kolega wyzej napisal, latwo rozbudowac, do tego duzo perfyferiow: mechaniczna klawiatura, dobra mysz, dobre audio i internet po kablu.

Niestety sam nie umiem usiedziec w jednym miejscu zbyt dlugo dlatego dla mnie laptop to podstawa. Polecam mobilne stacje robocze, kupilem uzywany W520 i pracuje na nim od dwoch lat, do tego jak jest miejsce: dwa zewnetrzne monitory 1920x1200 plus ekran laptopa, co daje sumarycznie trzy ekrany.
Wydajnosciowo jest jak na laptopa stosunkowo dobrze, doskonala klawiatura, FullHD, i7, 8 watkow, 32gb ramu, 256gb ssd + 1tb hdd spiete w hybryde. Mobilny serwer, wiec vagranty smigaja smile.gif
Do tego drugi zapasowy laptop 12", u mnie X220, z ktorym podrozuje - i5, 16gb ramu, 256gb ssd + 500gb hdd i 6h na baterii.

Gdybym kupowal dzisiaj, to najpewniej ThinkPad T460p w mocnej konfiguracji lub ewentualnei ThinkPad P50.

W biurze aktualnie uzywam Macbook Pro 13", ergonomiczna tragedia, jedyne plusy to bateria, unix i hidpi. Nie polecam.
Evinek
U mnie aktualnie wygląda to tak:

Klawiatury używam póki co tej w laptopie ponieważ nie mam na USB.
Niby fajnie, że mogę odłączyć laptopa i zabrać go na studia, ALE:
6 kabli mam podłączonych do niego, zawsze muszę to odłączać.
Jeśli chce wygodnie korzystać z laptopa na dłuższych przerwach to biorę zasilacz i myszkę. Więc muszę wyciągać myszkę (kabel jest za monitorem), odłączać zasilacz (również kabel za monitorem) i zwinąć go. Niby to wszystko nie trwa długo, ale trochę denerwuje. Łatwiej byłoby gdyby miało się jakiś gotowy zestaw, który jest bardziej na wierzchu.

I tak czytam to co piszecie i mnie zastanawia jedno. Jakim cudem na takim laptopie możecie pracować?
Ja mam i5 5200U i procesor moim zdaniem jest słaby. Niby mam tylko 4 GB, ale wystarczy jeden filmik YT, który żre prawie całe CPU.
Dlatego planuje zakupić później stacjonarkę z 2 lub 3 monitorami. Mocniejsze podzespoły, tańszy sprzęt.

Ktoś napisał o baterii, że jak nie będzie prądu to można sobie spokojnie zapisać. Jeśli ma się takie obawy to do stacjonarki zawsze można kupić UPS. Potrafi utrzymać komputer nawet przez godzinę. Działają też wtedy monitory czy głośniki.
cepa
Cytat(Evinek @ 11.05.2016, 13:14:37 ) *
I tak czytam to co piszecie i mnie zastanawia jedno. Jakim cudem na takim laptopie możecie pracować?
Ja mam i5 5200U i procesor moim zdaniem jest słaby. Niby mam tylko 4 GB, ale wystarczy jeden filmik YT, który żre prawie całe CPU.

Bo trzeba se kupic laptopa do pracy, a nie atrape dla zjadacza kontentu. O stacji dokujacych slyszal? Kazdy szanujacy sie producent je ma w wyzszych modelach laptopow, Lenovo/Dell/HP.

Testowy setup, odpinasz laptopa ze stacji i po sprawie.
mylovelyengland
a powiedzcie mi jaką rozdzielczość laptopa kupić? 1920x1080? Czy można podłączyć monitor fhd pod lapka o rodziałce 1366?
kapslokk
Cytat
Czy można podłączyć monitor fhd pod lapka o rodziałce 1366?

Można.

Ale wiadomo, że im większa rozdzielczość na ekranie lapka tym lepiej smile.gif Ja bym brał FullHD
mylovelyengland
Mam na myśli to czy jak podłącze lapka o rozdziałce 1366x768 przez kabel hdmi do ekranu fhd to czy na tym monitorze bedzie fhd?
Turson
Tak.
Dejmien_85
Cytat(Evinek @ 11.05.2016, 14:14:37 ) *

Możesz kupić nowego laptopa z Media Mark za 1500 zł, a możesz też kupić biznesową wersję za 8000 - 12000 zł.

Na pierwszego będziesz narzekał, na drugiego nie. Cała filozofia. Za ceną idzie jakość. ; )

Jeśli coś nie gra, to zakładam, że raczej w lapka za dużo nie inwestowałeś. Sam fakt, że na pokładzie masz 4 GB RAM-u o tym świadczy.
Turson
Tak się składa, że jestem na etapie szukania nowego laptopa za ~3,5k, do programowanie głównie w Intellij. Minimum 8 GB RAM i rozdzielczość FHD. Orientujecie się, czy 2 rdzeniowy nieskonapięciowy procesor i5-6gen da radę? Czy mus to 4 rdzeniowy i5HQ?
Laptopy z tym pierwszym są zazwyczaj bardzo smukłe, co mi bardzo pasuje, a z i5HQ już takie krowy - chłodzenie i takie tam.
pablo89pl
ja mam della e7440 full hd touch 16gb ramu, 256ssd i7 4500u i powiem że jestem mega zadowolony, mozna porzadnie popracować, bateria trzyma 3-5h, leciutki, porządna obudowa, nic nie trzeszczy
a do spotkanai z klientem ekran dotykowy się sprawdza, podswietlenie klawiatury, bt itd. - i na tym wszystkim mint z cinnamonem, polecam taki stack (moze bez ekranu dotykowego, bo wówczas gloss zamiast mat, mat mniej zmęczy wzrok)

w biurze podpinam tylko po displayporcie drugi monitor

natomiast jeśli jestes stacjonarnym programistą, nie latasz z miejsca na miejsce to skombinuj sobie porządne miejsce do pracy w domu ze stacjonarką smile.gif
Evinek
Laptopa za 1500 zł bym nie kupił. A 4GB RAMu tylko dlatego, że nie miałem wtedy pieniędzy na lepszą wersję, a wiem że będę mógł to rozszerzyć. Tak samo dysk HDD mam, a nie SSD. A reszta to już wybrałem dobre aby było: FullHD, matowy ekran, aluminiowa obudowa, 3x USB 3.0, HDMI + DisplayPort, podświetlana klawiatura.
Ale to się zgadza, mój laptop nie kosztował 10 tysięcy. Ale te za 10 tysięcy mają nadal podobne procesory co laptopy za 3-5 tysięcy. Różnią się wsparciem, gwarancją, jakością czy miłymi dodatkami.

Co do stacji dokującej. To racja, takie coś może być przydatne. Jeśli ktoś chce skupić się tylko pracy to wtedy warto poszukać laptopa, który to obsługuje. Ja miałem trochę inne wymagania więc nawet nie myślałem o tym.

Turson. Co do laptopa pod Intellij to pewnie wystarczy takie niskonapieciowe. Mam i5 5200U, uruchamiałem Android Studio i tylko przez RAM wszystko wolno chodziło. Procesor sobie spokojnie pracował. Jednak ja polecalbym mocniejszy procesor - zawsze to więcej mocy. Na tym 5200U aby wejść do 100% to nie jest trudno. Jeśli potrzebujesz też aby laptop dłużej trzymał na baterii to może Ci się przydać wersja U.
mylovelyengland
A ten lapek :
http://allegro.pl/laptop-lenovo-g50-30-int...6009401972.html
poradzi sobie z full hd na monitor zewnetrzny? Może mi polecicie coś lepszego dam max 900 zł?
cepa
Cytat(mylovelyengland @ 11.05.2016, 21:21:05 ) *
A ten lapek :
http://allegro.pl/laptop-lenovo-g50-30-int...6009401972.html
poradzi sobie z full hd na monitor zewnetrzny? Może mi polecicie coś lepszego dam max 900 zł?

Matryca 15" i 1366x768? Celeron, 4gb ramu, hdd i win8? Kupienie tego, to kasa wyrzucona w błoto. Chyba, że naprawde ktoś ma niskie oczekiwania.

900zł to nie jest duży budżet, ale da rade w tej kasie znaleść poleasingowy biznesowy laptop. Chociażby ThinkPad T420 lub Dell E6420, matryca HD+ 1600x900, procek i5 niemal 3.5x mocniejszy niz ten celeron. Lepsza klawiatura i możliwość rozbudowy. Nowy laptop za 900pln to nie laptop.
mylovelyengland
To może ktoś by poczęstował jakimś linkiem do laptopa do 1200 zł i żeby podłączyć przez hdmi do monitora fullhd smile.gif
cepa
Cytat(mylovelyengland @ 11.05.2016, 22:59:50 ) *
To może ktoś by poczęstował jakimś linkiem do laptopa do 1200 zł i żeby podłączyć przez hdmi do monitora fullhd smile.gif

Koledzy juz Ci pomogli, wysil sie i poszukaj na znanych wszystkim serwisach.
mylovelyengland
Co sądzicie o tym egzemplarzu:
http://allegro.pl/do-firmy-thinkpad-t420-i...5479893312.html
questionmark.gif ten laptop jest troszkę mniejszy. może wersję z dyskiem ssd wziąć?

w sumie ten model mi się najbardziej podoba:
http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t420-i5-...5968330722.html
Co o tym sądzicie?
cepa
Bierz koniecznie z dyskiem SSD, ewentualnie dokup dysk SSD. T420 to fajny laptop, bo jak nie używasz dvd na co dzień, to można go odpiąć i w jego miejsce wsadzić kieszeń na dysk (pacz na alledrogo) i w tej kieszeni możesz mieć drugi dysk na dane.
mylovelyengland
Jeśli na dysku będę chciał mieć tylko potrzebne programy to dla programisty 128 gb wystarczy?
Pyton_000
Ty się nas pytasz czy Ci miejsca wystarczy? Dla jednego 120GB to szczyt marzeń, a dla jednego pierdnięcie....
LowiczakPL
Cytat(Pyton_000 @ 12.05.2016, 08:14:41 ) *
Ty się nas pytasz czy Ci miejsca wystarczy? Dla jednego 120GB to szczyt marzeń, a dla jednego pierdnięcie....

ja mam dysk 1TB a komp jest tylko do programowania, czas programowania na tym kompie 1 rok tylko nowe projekty żadnych starych

i dysk jest zapełniony w 80% już rozglądam się za drugim dyskiem tym razem 2TB z 64 MB pamięci podręcznej dysku

oczywiście system to Linux

dla programisty min 2TB aby był spokój na kilka lat, albo trzeba kasować stare projekty ale to bez sensu jak trzeba grzebać w plikach z przed kilku lat
Turson
Mam SSD 250GB, a na nim 2 systemy obok siebie: Ubuntu i Win7. Dodatkowo w Ubuntu mam jeszcze jednego Windowsa w wirtualce biggrin.gif miejsca mi nie brakuje. Jednak te 250 to takie minimum
mylovelyengland
To sobie dokupię zewnętrzny dysk co nie?Bo ten lapek mi sie podoba biggrin.gif
DarkAbso
Ja w swoim lapku zmieściłem 3 dyski, więc możesz mieć podstawę SSD 128, a jak nie potrzebujesz napędu CD/DVD to kupić kieszeń i tam wpakować HDD 1GB na dane.

Osobiście pracuje na laptopie+ stacja dokująca (zarówno w pracy jak i w domu). O monitorach, klawiaturach i myszkach podpiętych pod stację już nie wspomnę.
Osobiście widzę tylko jednego producenta dla laptopów roboczych. Ale to tylko moje zboczenie smile.gif
cepa
Jak ktos uzywa Linuxa i ma SSD w laptopie i dodatkowy dysk, to polecam sie zapoznac z ZFS on Linux.
Ogolnie mozna postawic system na SSD, i zrobic sobie dodatkowe niewielkie partycje na cache (L2ARC, ZIL), wtedy z drugim dyskiem dziala to jak hybryda SSD+HDD i w efekcie mozna miec duzy dysk o znacznie wiekszej wydajnosci niz zwykly talerzowy hdd.
nimka
Wybrałam laptopa. Jest wygodniejszy, poza tym przydaje się jak się podrózuje bo stacjonarki raczej nie zabiorę. Polecam jednak uważać przy zakupie na faktury vat marże bo może być spory problem z realizacją gwarancji. Faktury takie są traktowane jak na sprzęt używany. Tak wiec lepiej jest zrobić zakupy w normalnym sklepie. W moim przypadku był to rtv Euro agd ( głównie z uwagi na mozliwość kupowania na raty 0%).
Pyton_000
Vat Marża jest dobra jeśli olewasz gwarancje producenta itd. (Nadal przysługuje Ci gwarancja sprzedawcy, lub rękojmia).

Dodatkowo Vat Marża nie wrzucisz w koszta.
SHiP
Cytat(Pyton_000 @ 23.05.2016, 10:02:59 ) *
Dodatkowo Vat Marża nie wrzucisz w koszta.

Można ale wychodzi mniej, bo nie można odliczyć podatku vat więc cała kwota z faktury jest wtedy kosztem uzyskania przychodu.
kamilidzik
Ja wybieram komputer. Byćmoże jestem uprzedzony, ale uważam że jednak podzezpoły potrzebują trochę przestrzeni aby mieć zapewnione dobre chłodzenie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.