Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Input/button-autouzupełnienie i wysłanie za pomocą jednego przycisku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matimax
Witam,zrobiłem formularze, nie wiem czy poprawnie:
  1. <input name="zlotowka" value="0" type="text">
  2. <button type="submit" name="zlotowka" value="{$zlotowka}">wyslij zlotowki</button>

W pierwszym formularzu chcę wpisać dowolną wartość value, która zostanie wysłana po kliknięciu przycisku wyślij. To jest zrobione.
Mam takie trzy formularze z różnymi danymi. Drugi podany button, po kliknięciu wysyła do 'zlotowka' wartość do bazy danych {$zlotowka} i to teżz działa. Jednakże zależy mi na stworzeniu jeszcze jednego przycisku, po którym zostanie wysłane= wartość zlotowka tak jak wzej, name='dolar' value="{$dolar}", name='funt' value="{$funt}".
Czy jest możliwe zrobienie takiego przycisku który wysyłałby trzy wartości? Nigdzie nie moglem znaleźć czegoś co mogłoby mi pomóc.
Mam nadzieję, że dość zrozumiale napisałem co chcę zrobić.
pozdrawiam

Tomplus
Jak chcesz wysyłać inne wartości to dodaj kolejne INPUT dla innych walut.

jeżeli chcesz aby wysyłało ci jedną walutę po kliknięciu WYŚLIJ, ale na stronie chcesz mieć inne waluty z taką samą opcją, to pozostaje ci stworzyć dwa dodatkowe formularze

Kod
Wyslij zlotowki
<form>
<input name='zloty'><button>WYSLIJ</button>
</form>
<br>Wyslij dolary
<form>
<input name='dolar'><button>WYSLIJ</button>
</form>
<br>Wyslij funty
<form>
<input name='funty'><button>WYSLIJ</button>
</form>

Jeżeli chcesz wysłać złotówki i wysyłać dolery i funty, ale bez wpisywania wartości... to piszesz <input type='hidden' name='dolar' value='{$dolary}'>
matimax
Chyba nie wyraziłem się dość jasno.

Obecnie wygląda to tak:
Zlotowka: <input name="zlotowka" value="0" type="text">
Dolar: <input name="dolar" value="0" type="text">
Funt: <input name="funt" value="0" type="text">

<input value="Wpłać" type="submit">
czyli każda waluta ma swoje pole, w które można wpisać dowolną kwotę.
Pod tymi trzema formularzami, jest następny, mający za zadanie wpłacić te waluty.

A chciałbym dodać obok przycisku wpłać następny przycisk "wpłać wszystko" który wpłaci wszystkie wartości naraz.
jeśli dodam np. coś takiego:
<input type='hidden' name='zlotowka1' value='cala zlotowka'>
<input type='hidden' name='funt1' value='caly funt'>
<input type='hidden' name='dolar1' value='caly dolar'>
to czy jak kliknę w przycisk "wpłać' nie wprowadzi mi się do bazy wartości z formularzy hidden?
Chciałbym zrobić tak, żeby po przycisku wpłać wszystkie dopiero wtedy wpłacały sięwartości z formularzy hidden. Czy w ogóle da się zrobić takie coś?
nospor
Po pierwsze to nie sa zadne formularze a POLA FORMULARZA - to zasadnicza roznica i wypadaloby odrozniac jedno od drugiego.

Po drugie: jak klikasz button to klikniety button idzie postem razem z innymi polami. Dzieki temu wiesz jaki button zostal klikniety i na podstawie tej wiedzy mozesz robic albo wszystkie albo pojedyncze
matimax
No cóż, człowiek uczy się całe życie, w moim wypadku nauki tego typu rzeczy jest to miesiąc, ale dziękuję za uwagę.
Niestety, ale to mi nic nie objaśniło czy można zrobić drugi button, który wysyłałby tylko wybrane wartości.

Jednak dam sobie spokój z tym przyciskiem, po prostu jako wartość domyślną dam max każdej waluty, tylko teraz nasuwa mi się pytanie, jeśli w value dam np: {$funt|number}, to po kliknięciu w wyślij, wysyła mi się jedynie wartość pierwszych trzech cyfr, a nie całej liczby, np. 123.456.789, wysyła mi jedynie 123. Czy jest możliwość, aby liczby były oddzielone jakkolwiek, spacjami lub kropkami, a po kliknięciu w wyślij nie urywało z liczby?
nospor
Zrob sobie formularz z kilkoma polami oraz z kilkoma buttonami. Dla kazdego pola i buttona nadaj rozne nazwy.
Formularz wysylaj do pliku php, ktory ma zawartosc:
print_r($_POST);
Klikaj po kolei rozne buttony i patrz co ci sie wyswietli. Moze wowczas zrozumiesz o czym mowilem

Cytat
np: {$funt|number}, to po kliknięciu w wyślij, wysyła mi się jedynie wartość pierwszych trzech cyfr, a nie całej liczby, np. 123.456.789, wysyła mi jedynie 123. Czy jest możliwość, aby liczby były oddzielone jakkolwiek, spacjami lub kropkami, a po kliknięciu w wyślij nie urywało z liczby?

Cos zepsules i tyle, np. zapomniales o "" dla value.
Pokaz lepiej dokladnie caly kod (formularz i kod dodawania do bazy) bo nie idzie zgadywac co tam masz.

poza tym liczby to 123456789 a nie 123.456.789 ... Wersja wizualna dla czlowieka to wersja smieciowa dla komputera
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.