Witam
Ponieważ nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na poprzedni post dlatego piszę kolejny z prośbą o podpowiedź.
Potrzebuję podpowiedzi z doświadczenia jaki jest najlepszy sposób pobierania pliku przy wykorzystaniu jQuery.
Opis:
- aplikacja webowa z wykorzystaniem html, smarty, jQuery... standardy.
- aplikacja wywoływana poprzez index.php z parametrami wywołania - raczej parametry w $_POST a nie $_GET;
Problem:
- pobieranie pliku, którego zawartość jest w DB;
Rozwiązania:
1. Wywołanie akcji pobrania blob'a z DB, zakodowanie base64 i odkodowanie po stronie przeglądarki. Rozwiązanie generuje błąd odkodowania base64 - poprzedni post
2. Po kliknięciu buttona pobierania - stworzenie w locie formularza dodanie pól ukrytych z parametrami niezbędnymi do wywołania i pobranie. Submit formularza - mój faworyt;
3. iframe i coś podobnego jak wyżej - nie jestem przekonany do ramek
4. Może jest sposób żeby przy wykorzystaniu jQuery wysłać coś $.ajax, ale żeby to nie było ajax'em czyli zwykły post - to by mnie najbardziej usatysfakcjonowało, ale z tego co czytałem się nie da;
5. Może jest lepszy sposób - jeżeli ktoś z doświadczenia korzysta z innego rozwiązania i może się podzielić to chętnie poszerzę wiedzę.
Podsumowanie:
- muszę wywołać stronę z parametrami, bo inaczej nie trafię tam gdzie trzeba. Najlepiej będzie chyba jak będę mógł po stronie php zmienić nagłówek i wyświetlić plik, z automatu wyświetli się pobieranie, ale w jaki sposób
najlepiej wywołać stronę. Idealnie by było jakby się dało w oparciu o rozwiązanie 4, bez tworzenia jakichś "wirtualnych" bytów ad-hoc tylko na potrzeby kliknięcia.
Z góry dziękuję za sugestie.