Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Realne zarobki WEBMASTERA
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
aras785
Witam.

Ile realnie zarabia się na etacie jako webmaster?

U mnie to wygląda tak:

Staż: 2,5 roku (czas nieokreslony w jednej firmie)
Pieniądz: min. 3000 zł
Miasto: Wrocław

Nie musicie podawać kwot ale liczę na waszą opinie oraz jakieś widełki.

Pozdrawiam
Pyton_000
A kto to webmaster?? Człowiek orkiestra?
aras785
Cytat(Pyton_000 @ 16.04.2015, 11:17:27 ) *
A kto to webmaster?? Człowiek orkiestra?

Może być i człowiek orkiestra (w moim przypadku tak jest) ale również wąskie specjalizacje (phpowiec itp).

Pozdrawiam
!*!
Musiałbyś poprawnie zadać pytanie. Jest taki zawód webmaster? To się kojarzy z człowiekiem orkiestrą. Webmaster i "phpowiec"? To też człowiek orkiestra. Może być młodszy/starszy programista, back-endowiec itp. Webmaster to coś obok człowieka biegunki czy demolki... Zarabiają tyle ile starożytni informatycy, czyli niewiele bo są od wszystkiego... przynieś kawę, zrób format c i pokaż jak zawiązać węzeł żeglarski.
aras785
Po prostu chodzi mi zarobki dziedzin webmasterki biggrin.gif

Jeśli jesteś programista PHP to po prostu napisz: programista php, sam html, sam js - itd...

Zadałem proste pytanie, a przez kolejne 2 strony będzie rozwodzenie się na temat czym się zajmuje itd... really?
mrc
Jako backendowiec mający dwa lata udokumentowanego doświadczenia (dobrego doświadczenia) powinieneś oscylować w okolicach 3-4k netto. Oczywiście wszystko zależy również od Twoich umiejętności, możesz dwa lata pisać strukturalnie, możesz w dwa lata poznać trzy frameworki i flow mvc.
tzm
przy froncie widze ze 2 lata doswiadczenia to juz jakies 16-20 / h w firmach, freelancowo kolo 35+ w zaleznosci od zlecenia, ale mozna nawet do 100 dobic jak jestes kumaty i nie pisales 2 lata w htmlu i cssie. ogolnie jak mi stuknie 2 rok na papierze to spodziewam sie dobic 4k patrzac na wzrost kasy do wiedzy jaka musze przyswajac zeby co miesiac dostawac te 2-3 stowki wiecej. a jak zaatakujesz rynki zagraniczne i masz opanowany angielski w stopniu zaawansowanym -> dokumentacja, i srednim w mowie to mozesz kolo 15 euro / $ dostac juz z takim doswiadczeniem.. przesiadka na inny jezyk ruby/python to znowu 2x wiecej kasy za granicami naszej cudownej krainy wiec warto dobrze planowac swoj rozwoj zawodowy.

edit: mowa o katowicach
Tuminure
Całkiem niedawno był podobny temat: Temat: Zarobki programistow webowych ankieta. Wtedy zaznaczyłem tam chyba 3000 - 4000, dziś zaznaczyłbym 4000-5000, Katowice.

Cytat
Jako backendowiec mający dwa lata udokumentowanego doświadczenia (dobrego doświadczenia) powinieneś oscylować w okolicach 3-4k netto

Warszawa? Wrocław? Katowice? Gdańsk? Wąchock? Naprawdę sporo zależy od miasta, jeżeli mowa o pracy na etacie w Polsce.

W gruncie rzeczy odpowiedź na Twoje pytanie tkwi w ofertach pracy.

mrc
@Tuminure

W Opolu smile.gif
skowron-line
Pytanie brzmi co to jest dobrze doświadczenie ?
mrc
@skowronline

Ja np. u siebie jako "złe doświadczenie" mogę wymienić babranie się w typo3 oraz w kilku autorskich frameworkach, które nic raczej nie wniosły do moich umiejętności. Reszta, to raczej to dobre doświadczenie smile.gif
Janusz1200
Cytat(aras785 @ 16.04.2015, 11:10:07 ) *

Ten wiek to Twój? Bo rejestracja na forum w 2009, więc jak się rejestrowałeś to miałeś 16 lat? I już wtedy zainteresowania PHP?
mrc
@Janusz1200

Ja od 15 roku życia interesuję się stronami - nic nadzwyczajnego smile.gif
aras785
Cytat(Janusz1200 @ 16.04.2015, 17:31:46 ) *
Ten wiek to Twój? Bo rejestracja na forum w 2009, więc jak się rejestrowałeś to miałeś 16 lat? I już wtedy zainteresowania PHP?

Tak smile.gif
Janusz1200
Cytat(mrc @ 16.04.2015, 17:42:23 ) *
Ja od 15 roku życia interesuję się stronami - nic nadzwyczajnego smile.gif

Zgoda, ale jakoś tak niespójnie mi ten wpis zabrzmiał, sorry w stosunku do Autora, od 16 roku się interesuje, ma 22 lata i 2.5 doświadczenia - no niech tam, ale gratulacje, bez studiów 3 (na rękę ?) to ok.

Z tego co wiem o zarobkach nie webmastera, to programista w korpo (w miarę młody - 30-40) ma max 7-8 tys. Wrocław, technologie MS (SilverSrajt itp)

Im starszy tym gorzej, a ja (b. stary) jestem na aucie (trochę z własnego wyboru).

Freelancer PHP od 2. Ale trzeba mieć ROZUM.

Co do "złych doświadczeń" - dałem się wpuścić w SugarCRM (teraz SuiteCRM), rzeźba, wkurw, i mało efektów (ale SuiteCrm jest całkiem OK, trzeba to chłopakom przyznać).

PS

A własnie. Brutto czy netto?

Cytat(aras785 @ 16.04.2015, 18:10:07 ) *
Tak smile.gif

Studia. Musisz zrobić studia, niech to będzie pic, wieczorowe, zaoczne, ale musisz. Wtedy będziesz miał okazję spojrzeć na na programowanie z lotu ptaka, ogarnąć ogólne zasady, a w czym będziesz technicznie rzeźbił, to detal.
PrinceOfPersia
Cytat

16 lat to nie jest chyba specjalnie mało jak na zaczęcie programowania? Przecież to jest liceum już. Niektórzy już solidnie programują w tym wieku.

Cytat
ale gratulacje, bez studiów 3 (na rękę ?) to ok.

3 na rękę to się ma spokojnie bez studiów, jak się dopiero zaczyna pracę jako programista (Warszawa, może realia gdzie indziej są inne). Później natomiast zarobki są wyższe, wraz z umiejętnościami, doświadczeniem i nabytą pewnością własnych kompetencji (która pozwoli lepiej wypaść na rozmowach kwalifikacyjnych i bardziej odważnie negocjować stawki).

tzm
@Janusz1200 od kiedy w tym zawodzie jest potrzebna jaka kolwiek szkoła? chyba joke tygodnia na forum.

edit: 3k spoko jak na 2 lata w zawodzie. ale nie myślcie że to koniec bez szkoły. Janusz tak jeszcze myślę... wyjątkowo nie ogarnięty musisz być jak potrzebujesz wykształcenia do zarabiania, serio. realia się zmieniły na przestrzeni lat..
Janusz1200
Cytat(tzm @ 16.04.2015, 20:18:25 ) *
@Janusz1200 od kiedy w tym zawodzie jest potrzebna jaka kolwiek szkoła? chyba joke tygodnia na forum.

edit: 3k spoko jak na 2 lata w zawodzie. ale nie myślcie że to koniec bez szkoły. Janusz tak jeszcze myślę... wyjątkowo nie ogarnięty musisz być jak potrzebujesz wykształcenia do zarabiania, serio. realia się zmieniły na przestrzeni lat..

Całkiem to być może, że jestem nieogarnięty.

Szkoła nie jest potrzebna do zarabiania.

Samouk zawsze (zwykle) ma "dziury", brak systematycznego ogarnięcia całego spektrum, którym ma się zajmować (przecież takie krotki nie są nikomu do niczego potrzebne). To [niewiedza] przeszkadza (niekoniecznie w zarabianiu, ale w TWÓRCZOŚCI. Nasza praca to jednak ociera się o Twórczość. "Bo piękno na to jest, by zachwycało do pracy. Praca - by się z martwych wstało" - czy jakoś tak. {Piłeś - nie pisz }
tzm
To po co piszesz? Zawsze powtarzam ze to nie praca.. Chodzę do ziomków, robię co lubię, placa mi za to. Half life. Nie musze pracować smile.gif
mrc
Janusz1200 ma trochę racji - sam mimo studiów widzę trochę braków w niektórych dziedzinach, chociaż - ja staram się dużo czytać i dowiadywać. Dużo nauczyć można się zawsze od kolegów z pracy smile.gif
memory
HALF LIFE biggrin.gif chyba HIGH LIFE
aras785
Ciekawostką jest to, że przychodząc do Wrocławia z małej wsi ogłosiłem się na portalach, że szukam pracy. W ciągu 2 tygodni byłem na 10 rozmowach i akurat dostałem prace w swoje urodziny biggrin.gif Nie posiadałem oficjalnego doświadczenia, miałem tylko podpórkę teoretyczną + kilkanaście projektów (przeważnie sklepy). Więc jeśli ktoś ma wiedzę to bez problemu dostanie szanse wykazania się.

Stworzyłem ten temat dlatego, że chcę się dowiedzieć jak wygląda rynek, a nie dlatego, że mało zarabiam. Według mnie jest ok, starcza na wszystko i jeszcze jak druga osoba pracuje to sporo można odłożyć smile.gif Wstaję codziennie i z przyjemnością chodzę do pracy, lubię ją smile.gif

Pozdrawiam
tzm
Studia maja jedna zaletę. Szybciej wskażą wam wartościowe książki w bibliotece do której samym byście nie poszli. A moze mnie to tak jara ze nie potrzebuje żeby mnie ktos ciągnął za rączkę po wiedze? Szkoda czasu na spieprzona edukacje. Edit: High będzie jak zacznę robic kasę. Póki co się uczę wiec half. Stara zasada biggrin.gif
blown
Praca Webmastera w Polsce śmiechu warte!

1. Pracujesz w firmie, gdzie Cię wyzyskują za najniższą krajową a wdrażasz kilka projektów miesięcznie wartych ok 2-3 tys. każdy.
2. Pracujesz w dużym mieście dostajesz ok 3-4 tyś netto i doceniają twoją prace.
3. Masz działalność jedno osobową i za przeproszeniem szmacisz się i wykonujesz projekty warte 2 tyś za 500 zł bo musisz się przebić przez konkurencje i opłacić rachunki.
4. Jesteś wolnym strzelcem i wszystko zależy od tego ile projektów i jakich jesteś wstanie w miesiącu pociągnąć.

Tak wygląda praca webmastera w Polsce teraz zastanów się w którym punkcie jesteś.
aras785
PKT 2 smile.gif

Firma w której pracuję nie zajmuj się Tworzeniem "webmasterki" dla innych. Ja zajmuję się Tworzeniem rozwiązań dla firmy i partnerów.

Pozdrawiam
PrinceOfPersia
Cytat
1. Pracujesz w firmie, gdzie Cię wyzyskują za najniższą krajową a wdrażasz kilka projektów miesięcznie wartych ok 2-3 tys. każdy.

Projekty warte 2-3 tysięcy miesięcznie to raczej są malutkie projekty biorąc pod uwagę skalę projektów w firmach informatycznych. Poza tym: to że ktoś pracując w jakiejś firmie robi projekt wart 2-3 tysiące, nie znaczy że mu się tyle "należy". Firma ma jednak o wiele większe wydatki niż freelancer: wynajem biura, zakup sprzętu pracownikom, darmowa kawa, zatrudnianie kogoś do sprzątania etc. Plus to, że przy jednym projekcie często pracuje ileś osób (nawet niech to będzie grafik oprócz programisty albo kilka programistów).

Więc nawet jak ktoś zrobi w firmie 3 projekty miesięcznie warte 2 tysiące i wypracuje miesięcznie 6 tysięcy złotych, to jednak wcale nie znaczy, że koniecznie mu się te 6 tysiaków jakkolwiek należy. Szczególnie, że jednak każdą firmę ktoś założył z myślą o zysku. I szczególnie, że oprócz pieniędzy programista zyskuje też święty spokój od spraw marketingowych, nie trzeba latać za klientami itp.

Dlatego sam fakt, że zarabia się dużo mniej niż są warte projekty jest w miarę normalny.

Nie znaczy to, że programista ma zarabiać najniższą krajową (akurat uważam to za patologię, jeśli faktycznie gdzieś tak jest), myślę raczej, że należałoby szukać wtedy innych, lepszych firm, które są bardziej poważne (i realizują większe projekty niż drobiazgi za 2 tysiące PLN...).
blown
Cytat(PrinceOfPersia @ 17.04.2015, 00:49:04 ) *
Nie znaczy to, że programista ma zarabiać najniższą krajową (akurat uważam to za patologię, jeśli faktycznie gdzieś tak jest), myślę raczej, że należałoby szukać wtedy innych, lepszych firm, które są bardziej poważne (i realizują większe projekty niż drobiazgi za 2 tysiące PLN...).

Takich firm jest pełno w Polsce. Patrzą tylko Cię wykorzystać i takiego wała jak dadzą Ci jakąś premie - widziałem na własne oczy. Jeszcze rozważmy duże firmy gdzie zatrudnionych jest kilka osób, programista, grafik itp. bo w tych mniejszych jesteś tak jak ktoś wcześniej napisał "Człowiekiem Orkiestrą" od wszystkiego.
aras785
Cytat(blown @ 17.04.2015, 09:49:50 ) *
Takich firm jest pełno w Polsce. Patrzą tylko Cię wykorzystać i takiego wała jak dadzą Ci jakąś premie - widziałem na własne oczy. Jeszcze rozważmy duże firmy gdzie zatrudnionych jest kilka osób, programista, grafik itp. bo w tych mniejszych jesteś tak jak ktoś wcześniej napisał "Człowiekiem Orkiestrą" od wszystkiego.

Ja nie widzę w tym nic złego (hajs i obowiązki). To nie pracodawcy wykorzystują pracowników ale pracownik daję się wykorzystywać - ja wychodzę z takiego założenia. Nie pasuje - zmień pracę wink.gif

Pozdrawiam
mrc
Takie firmy które zatrudniają za małe pieniądze są dobre do zdobycia jakiegokolwiek doświadczenia w młodym wieku smile.gif Sam od takich zaczynałem - najpierw 1.4k, później 1.8, 2.2 itp. - Trochę doświadczenia zyskałem, i teraz jest już lepiej smile.gif
!*!
Cytat(blown @ 17.04.2015, 09:49:50 ) *

Widzicie tylko czubek własnego nosa, a prawda jest taka, że jakbyście mieli zaczynać własną działalność, to większość z Was padłaby po miesiącu, bo nie doczłapałaby się do składek zusowskich.
Od strony pracodawcy, jeśli jest ktoś kto zrobi np. stronę za 500 a jakościowo nie będzie się ona różniła od tej za 2500 (co nie jest trudne przy np. grafice flat design) to chyba logiczne że pierwsza opcja wygrywa... co z tego że całość idzie do klienta za 6000netto? Biznes jest biznes, jak ktoś się daje wydymać to chyba jego problem a nie reszty świata. Taka jest różnica między pracownikiem, a pracodawcą. Po coś te szczebelki i hierarchię wymyślili.
Posio
Jak widzę niektóre posty to przeraża mnie to, że niektórzy nie mają o czymś zielonego pojęcia a za przeproszeniem pierdolą. Pracowałem w firmie która robiła kilka projektów rządowych, i kasa jaką tam kładli była przerażająca. 1 portal to około 2000 godzin w sumie, z czego 1 godzina jest płatna około 180 zł netto w zależności od wymagań ze strony klienta. Teraz niech niektórzy policzą sobie ile to jest hasju. Z drugiej strony, płaca i warunki w firmie były świetne dlatego nie specjalnie denerwowało mnie że "firma zarabia aż tyle, a ja zarabiam tylko tyle" i jako iż "siędzę" również w biznesie rodzinnym rozumiem ile kosztuje utrzymanie firmy.

Sam załapałem się teraz na projekt taki trochę państwowy bo na portal gminny + stworzenie czegoś co umożliwia łatwą komunikację obywatel <> urząd. Z tego co rozmawiałem z radą gminy, średnia cena za wykonanie samej "stronki" (z czego część propozycji była oparta o wordpress <facepalm>) to około 15 tys zł netto. Za dodanie funkcjonalności do wcześniej wspomnianej komunikacji to około 20 - 22 tys polskich złotych. Chwyciłem ten projekt jako wolny strzelec za połowę tej sumy i w sumie nie żałuje. Licząc ze grafik / koder wyniesie mnie około 2000 - 3000 zł, miesiąc mojej pracy warty jest na ten moment około 7 tys zł.

Także mówiąc o "chu*owych zarobkach" trzeba wspomnieć o tym, że Ci za najniższą krajową są po prostu słabi i nie warto im płacić więcej. Z resztą... jestem na studiach dziennych i na bieżąco jestem z takimi ludźmi smile.gif
Drugą sprawą jest umiejętność przebicia, sprzedania siebie i szukania pracy w miejscach gdzie są w stanie zapłacić dobre pieniądze - a takimi miejscami na pewno są instytucje państwowe.
aras785
Ciekawy wpis ! Dzięki
Pyton_000
Ja jako koder mam obecnie 2200 netto fv stałej miesięcznej za 1/2 etatu + dodatkowe zlecenia. Sumarycznie wychodzi mi ok 5k netto mc.
kosmos
Cytat(Pyton_000 @ 17.04.2015, 11:02:17 ) *
Ja jako koder mam obecnie 2200 netto fv stałej miesięcznej za 1/2 etatu + dodatkowe zlecenia. Sumarycznie wychodzi mi ok 5k netto mc.

W sumie dobrze to rozegrałeś. masz stały dochód z etatu i czas na osobne zlecenia...
aras785
Cytat(kosmos @ 17.04.2015, 11:04:04 ) *
W sumie dobrze to rozegrałeś. masz stały dochód z etatu i czas na osobne zlecenia...

W sumie ciekawa opcja.

Wątek trzyma się kupy i niech tak zostanie! smile.gif

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
tzm
@Posio, bo to troche wyglada jak hejt na wszystkich pracownikow etatowych, wrzuc na luz bo nikt tu nikogo nie obraza a Twoj wpis jest definitywnie agresywny. Faktem tez ze nie kazdy potrafi lody krecic sam, ale to nie powod zeby od razu mowic ze sa slabi. Albo Cie zle zrozumialem.
Posio
Źle mnie zrozumiałeś...

Z kolei ja, zrozumiałem czyjeś tam wypowiedzi o "najniższych krajowych" jako narzekanie że nic nie idzie. Podałem doskonały przykład że jednak idzie i to nawet nie w miastach. Nikogo nie poniżam, nie "hejtuje", pracowałem i doskonale wiem jak to wygląda(aczkolwiek ja nie spotkałem się z żadnym wyzyskiwaniem pracowników), planuje też niedługo iść gdzieś na pół etatu... Chodzi o wypowiedzi blowna, gzdie mówi o wykorzystaniu. Podsumuje to tak, że jak ktoś daje się dupsko walić, no to go będą walić i tyle smile.gif
aras785
Cytat(Posio @ 17.04.2015, 12:38:36 ) *
Źle mnie zrozumiałeś...

Z kolei ja, zrozumiałem czyjeś tam wypowiedzi o "najniższych krajowych" jako narzekanie że nic nie idzie. Podałem doskonały przykład że jednak idzie i to nawet nie w miastach. Nikogo nie poniżam, nie "hejtuje", pracowałem i doskonale wiem jak to wygląda(aczkolwiek ja nie spotkałem się z żadnym wyzyskiwaniem pracowników), planuje też niedługo iść gdzieś na pół etatu... Chodzi o wypowiedzi blowna, gzdie mówi o wykorzystaniu. Podsumuje to tak, że jak ktoś daje się dupsko walić, no to go będą walić i tyle smile.gif

Czyli masz te same zdanie co ja: ludzie nie są dymani, ludzie dają się dymać biggrin.gif

Pytanie z innej beczki:

Wstydem jest nie znać na pamieć podstawowych funkcji php (jakie argumenty przyjmuje funkcja itd)? to samo się tyczy jquery itd.
Szczerze przyznam, że bardzo często korzystam z dokumentacji danego języka bo po prostu zapominam w jakiej kolejności była argumenty danej funkcji itd., a czasami są to banały... No chyba, że klepie częsta daną funkcje to wiadomo pamiętam smile.gif

Pozdrawiam
tzm
@Posio, spoko. Moze dopiero zaczyna na rynku pracy, ja tez jak zaczynalem to cisnalem po pracodawcy bo robic za 600 zlotych sklepy internetowe wydawalo mi sie porojone - i sie ni mylilem. tylko zamiast o tym pisac na forum zmienilem robote, wiec tez mnie drazni czytanie takich wypocin.

@aras785, spoko. tez nie pamietam kolejnosci argumentow, moim zdaniem... dobry programista nie musi znac tego na pamiec tylko perfekcyjnie sie w programowaniu odnajdowac. wiedziec jak rozwiazac problem i wiedziec gdzie szukac rozwiazan swoich problemow. nie ma nic zlego w otwartej dokumentacji okno obok projektu. poza tym z biegiem czasu jak 40 raz widze docsa z indexOf np to po prostu z palca wiem co pisac... kiedys 10 razy przekopiowalem jakies wertykalne centrowanie na flexie, a wczoraj pierwszy raz z palca to zrobilem. to normalne.
mrc
Jeżeli szybciej napiszesz program przeglądając dokumentację - to w takim razie dlaczego nie? Pracodawca zawsze żąda praktycznej umiejętności języka, a nie regułek. Im szybciej wykonasz zadanie, tym lepiej dla niego (i dla Ciebie). Ja programuję już ponad 8 lat w php, i do dzisiaj nie pamiętam parametrów, jakie przyjmują funkcje, których używam. Wtedy szybkie command+t i szukajka smile.gif
Tuminure
Cytat
Wstydem jest nie znać na pamieć podstawowych funkcji php (jakie argumenty przyjmuje funkcja itd)?

Jakie to są podstawowe funkcje?

Wstydem może być nieznajomość podstawowej składni języka, jednak w przypadku funkcji w PHP/JS/jQuery wystarczy mi po prostu wiedza o istnieniu funkcji, by z użyciem internetu lub IDE szybko przypomnieć sobie składnie i wymagane parametry.
Polecam używać dowolnego IDE, które to będzie Ci to podpowiadać.
marcio
Ja mam zawsze dokumentacje php/jquery/mysql/fw i pisze po co mam to znac na pamiec wazne jest zeby umiec rozwiazac problem w jak najlepszy sposob.
Forti
Dobry programista nie musi znać na pamięć kolejności argumentów funkcjach. Takie jest moje zdanie.

Ja osobiście programuje od równego roku (kwiecień / maj 2014 zacząłem próbować ogarniać jakiś system newsów strukturalnie tongue.gif) a od pół roku pracuje na etacie, obecnie miesięcznie wyciągam 3 z przodu netto pracując z dobrymi programistami z wieloletnim stażem, z dobrym jakościowo kodem (moim zdaniem) i nie rzeźbie w brązie przy wordpressach i innych patologiach. Można? Można! wystarczy to lubić, mieć sporo cierpliwości i przestać grać w gry tylko brać się do nauki - taki mój wniosek.

Pozdrawiam
Dejmien_85
Tak naprawdę wszystko zależy od miasta, doświadczenia, wykształcenia, firmy oraz umiejętności negocjacji stawki z działem HR.

Młokos nigdy kokosów nie dostanie (średnio 2-3 tys.), ale jeśli masz z 2-4 lata doświadczenia i jesteś w dobrej lokalizacji (Wawa, Wrocek, Kraków), wtedy możesz liczyć średnio na coś pomiędzy 4-6 tys. w łapę (czyli kwota netto przy umowie o pracę, bądź kwota która zostaje po odciągnięciu podatków i ubezpieczeń - VAT, ZUS, PIT - w przypadku kontraktu B2B). Z biegiem lat kwota rośnie.

Na kontrakcie B2B możesz dostać nawet trochę większą stawkę (nawet o 1 - 1,5 tys więcej), bo pracodawca nie musi płacić za Ciebie żadnych składek, ubezpieczeń, ani zapewnić płatnego urlopu, czy chorobowego. Choć w dobrej firmie dadzą Ci wybór - w tym także umowę kontraktową z zasadami podobnymi do umowy o pracę, tj. płatne urlopy, chorobowe itd.

Poza tym, co jakiś czas na rynku pojawia się firma, która oferuje naprawdę Ciekawe stawki, sporo wyższe od średniej, czasem nawet prawie dwukrotnie. To co opisałem powyżej to średnia. Możesz trafić na firmy, które oferują większe lub mniejsze stawki. Poza tym dużo zależy od Ciebie, tj. Twojej wiedzy, doświadczenia it.

Na koniec dodam, że w IT najlepsze stawki można spotkać w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie i Trójmieście (podobno). W mniejszych miastach kwoty są niestety zaniżone.

Uważać należy też na bardzo duże korpo, tak zwane Biedronki IT - w IBM na start dają 2500, po kilu latach pracy możesz powiedzieć że masz szczęście, jeśli z nadgodzinami zarobisz 4000 zł w łapę. To samo w Comarchu (Łódź), tam trzeba sporo murzynić, aby przekroczyć pułap 3-ciego koła.
Terrorizer
Bardzo często widzi się w gazetach i na forach propozycje dla senior php developerów z 3-4 letnim doświadczeniem.
Widełki są podawane 5-9tys pln netto. Sądząc po tym co mówicie, to albo szukają najlepszych z najlepszych, kryjąc się za byle ogłoszeniem, albo ja czegoś nie rozumiem biggrin.gif
peter13135
Cytat
To samo w Comarchu (Łódź), tam trzeba sporo murzynić, aby przekroczyć pułap 3-ciego koła.

Tzn ?
ile trzeba pracować, aby mieć 3k, 4k ?
PrinceOfPersia
Cytat
Bardzo często widzi się w gazetach i na forach propozycje dla senior php developerów z 3-4 letnim doświadczeniem.

Cytat
ale jeśli masz z 2-4 lata doświadczenia i jesteś w dobrej lokalizacji

Lata doświadczenia to bardzo kiepski przelicznik, bo różni ludzie mogą się wolniej lub szybciej uczyć (niekoniecznie ze swojej winy).

Zależy wszystko na jaką firmę trafisz, jakie projekty będziesz robić (jakieś ambitne czy "klepanie"?), jaki poziom i umiejętności będą mieć twoi koledzy z pracy (w końcu praca polega na wymianie wiedzy, więc lepiej pracować z osobami o dużych umiejętnościach), i od twojej własnej chęci do rozwoju (np. czy klepiesz bezmyślnie tylko to co masz narzucone, czy może sobie ułatwiasz pracę, szukasz lepszych rozwiązań jak coś zrobisz itp.). I pewnie od wielu innych czynników zależy jak szybko ktoś będzie się uczył. Przecież ktoś może po pół roku pracy zakumać więcej niż ktoś inny po kilku...

Plus to, że jedna osoba może tę pracę może podjąć od razu właściwie (czyli "uczę się języka, robię HelloWorldy i uderzam"), a ktoś inny może najpierw programować samodzielnie niezarobkowo, albo na freelansie przez jakis czas, a dopiero potem uderzać do firm. Więc będzie miał 0 lat doświadczenia, ale może już dużo wiedzieć.

Dlatego uważam, że nie ma co przeliczać na lata doświadczenia, bo jest to niewymierne.
Dejmien_85
Cytat(Terrorizer @ 23.04.2015, 20:12:05 ) *
Widełki są podawane 5-9tys pln netto. Sądząc po tym co mówicie, to albo szukają najlepszych z najlepszych, kryjąc się za byle ogłoszeniem, albo ja czegoś nie rozumiem biggrin.gif

Prawdopodobnie nie rozumiesz co oznacza kwota netto (a dokładnie ile należ od niej podatków odciągnąć) dla umowy na kontrakcie B2B - bo takie są przeważnie oferowane dla dużych stawek (kiełbasa na programistów).

Żaden developer PHP nie dostanie na start 9 netto na umowie o pracę. Niewielu może w ogóle tyle zarabiać pracując dla polskiej firmy jako programista - co innego pracując dla kogoś z zagranicy, tam płacą w ojro i dolarach.

Te niby 5 tysięcy NETTO na kontrakcie B2B to tak naprawdę trochę powyżej 3 tysięcy - czyli tak, jakbyś zarabiał te 3 koła netto na umowie o pracę. Z 9 koła netto na kontrakcie miałbyś tak naprawdę coś około 6 tys.

Także oferty od 5 do 9 możesz czytać jako od 3 do 6. ; )

PS Dlaczego tak skupiam się na kontrakcie? Ponieważ pracuję w jednym z centrów IT w Polsce, przerobiłem już kilka firm i byłem na wielu rozmowach, w znaczniej większości proponują umowę kontraktową, w kilku firmach w ogóle nie brali pod uwagę umowy o pracę. Pracowałem na kontracie i na umowie o pracę, także doskonale wiem jak wyglądają te tematy.

Cytat(PrinceOfPersia @ 23.04.2015, 21:12:27 ) *
Dlatego uważam, że nie ma co przeliczać na lata doświadczenia, bo jest to niewymierne.

Zgadza się, jednak da się zweryfikować doświadczenie biorąc pod uwagę liczbę lat doświadczenia oraz firmy w których dana osoba pracowała. Jeśli ktoś siedział w jakimś Software Housie z 2 lata, wtedy wiem, że mogę spodziewać się dobrych rzeczy. Inny, który siedzi 5 lat w małej firmie i klepie Wordpressy będzie raczej wymagał dużej reformy.
m44
Wrocław, 5 lat doświadczenia. 5500 netto (na rękę). Umowa B2B.
W zagranicznych firmach można spokojnie dostać więcej.

W IT warto dobrze żyć z kolegami z zespołu, bo w tej branży dobrze sprawdza się system poleceń pracowników. Zwiększa to szanse przy rekrutacji ogromnie.
memory
Słabo to wszystko wygląda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.