Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z serwerem i php
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
grz3gorz
Na poczatku male wyjasnienie, jestem nowy i nawet nie wiem jak szukac rozwiazania na moj problem poniewaz poraz pierwszy zabralem sie za instalacje serwerow apache...

Poczatkowo probowalem pod windowsem i szybka instalke phpDEV i mam problem z php.

Dziala ale, nie wszystko jest jak powinno mianowicie:

gdy zmienne sa w adresie np.

index.php?zmienna=aaaa

to za nic skrypt nie przeczyta tej zmiennej

po prostu zmienna = ""; nic, zapewne gdzies w php.ini mozna to wlaczyc ale nie mam zielonego pojecia ktora to funkcja z gory dzieki za pomoc...
Liko
A jak chcesz odczytać tą zmienna ?

Tak:
  1. <?php echo $zmienna; ?>

Czy może tak:
  1. <?php echo $_GET['zmienna']; ?>

questionmark.gif
grz3gorz
ten pierwszy sposob chcialbym...

wlasnie probowalem z $_GET['zmienna']; i dziala jednak potrzebuje ten pierwszy motyw poniewaz wszystkie skrypty tak pisalem.

czyli

echo $zmienna;
Zbłąkany
To moze tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $zmienna = $_GET['zmienna'];
  4.  
  5. ?>
sf
Cytat(grz3gorz @ 2004-12-17 22:59:22)
ten pierwszy sposob chcialbym...

wlasnie probowalem z $_GET['zmienna']; i dziala jednak potrzebuje ten pierwszy motyw poniewaz wszystkie skrypty tak pisalem.

czyli

echo $zmienna;

Było wiele razy na forum. Toteż odsyłam do manuala. Poszukaj sobie o register_globals, tam Ci wyjaśnią dlaczego źle programowałeś tongue.gif
grz3gorz
Cytat
tam Ci wyjaśnią dlaczego źle programowałeś

ale nei chodzi o programowanie ale o ustawienie serwera tak aby dobrze czytal te zmienne. HELP!!!

Naprawde jestem zielony w ustawieniu php na serwerze, probuje wyedytowac php.ini ale nie wiem ktora wartosc
Liko
Ty nie rozumiesz, że tak się skryptów nie pisze ? Ponieważ takie skrypty mają znacznie obniżone bezpieczeństwo. Przepisz sobie albo poszukaj w manualu pod hasłem który dał Ci kolega nad twoim postem.
grz3gorz
mimo faktu niskiego zabezpiecznia, poprostu jest mi to potrzebne... abym nie musial dawac GET

ok dzieki za pomoc smile.gif, poszukalem w manualu juz wiem jak wlaczyc, sorki za lame questions smile.gif))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.