Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Symfony2]Sonata + konfiguracja bundle
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Damiankossek
Witam,
Zacząłem uczyć się pisania aplikacji pod SF2 i mam kilka pytań. Aktualnie mam zainstalowane Symfony 2 + CMF Bundles + Sonata Admin. Wszystko wygląda pięknie i fajnie póki nie muszę zrobić czegoś bardziej poza ramy które ustanawia Sonata. Mianowicie mam za zadanie przykładowo zrobić system bloga z możliwością konfiguracji z poziomu Sonata Admin. Dodawanie postów itp to ogólnie banał ale czy wiecie może w jaki sposób stworzyć typową konfigurację dla takiego Bundla? Wchodzę w zakładkę Blog Settings i mam tam możliwość konfiguracji różnych rzeczy typu: "enabled/disabled", "max posts on the page" itp.

Jak wy rozwiązujecie te kwestie? Bardzo ważne jest zarządzanie tymi parametrami z panelu administracyjnego
destroyerr
Tylko, że ten problem nie ma związku z Symfony. Musisz to zrobić jak z wykorzystaniem innego frameworka lub bez niego. Definiujesz sobie ustawienia (walidacja + formularz) a potem zapisujesz sobie te ustawienia w bazie lub w pliku. Możesz nawet stworzyć sobie klasę która przechowuje tą konfigurację i będziesz miał wtedy bardzo łatwo to obsłużyć.
Damiankossek
Oczywiście że to nie jest żaden problem. Jako świeżak w Symfony 2 oraz w bundlu Sonata który jest wydaje mi się bardzo sławny w kręgu programistów symfony miałem nadzieje że będzie dodatkowo taka mała opcja na styl 'Settings Page' ale niestety jej nie ma i aby nie wynajdować koła na nowo chciałem zapytać czy jest jakiś bundle który posiada odpowiednie usługi dzięki któremu może być wykorzystany w sonacie. Narazie przeanalizowałem temat i niestety nic sensownego znaleźć nie mogłem i prawdopodobnie będę sam pisał coś na wzór konfiguracji w Magento.

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi do końca że muszę zrobić to z wykorzystaniem innego frameworka lub bez? Korzystam z Symfony więc napewno będe musiał zrobić to w Symfony i nie wyobrażam sobie pisania drugiego FW lub pisania czegoś osobno do stworzenia takiej funkcjonalności. Definiuje ustawienia (walidacja+formularz) hmm? Przez ustawienia rozumiem switcher on/off w panelu administracyjnym dzięki któremu zespół marketingowców może sobie tam kombinować z różnymi ustawieniami typu "on/off","max posts per page", blebleble...

No ale dzięki za dobre chęci i próbe pomocy smile.gif
destroyerr
Nie napisałem, że masz to zrobić z wykorzystaniem innego frameworka lub bez niego, tylko, że ścieżka postępowania jest taka jakbyś to robił w innym frameworku lub bez niego. Symfony nie daje żadnej magii.

Cytat
Przez ustawienia rozumiem switcher on/off

A ja rozumiem checkbox, który jest elementem formularza. To samo z maksymalną liczbą postów.

Jeśli chodzi o gotowy bundle to może: https://github.com/Sylius/SyliusSettingsBundle
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.