Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja get_browser
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
finito
Usiłuję skonstruować kod wyświetlający nazwę przeglądarki. Nazwa przeglądarki ma się wyświetlać po wejściu na stronę. Paramatr "0" w wywołaniu oznacza użytkownika nie zalogowanego. Ściągnąłem sobie do folderu plik php_browscap.ini Stworzyłem przez notepad++ plik php.ini W php.ini:browscap = var/www/virtual/moja_domena.cba.pl/subdomena.moja_domena.cba.pl/php_browscap.ini

Teoretycznie metoda get_browser powinna zwrócić m.in. nazwę przeglądarki. Służy do tego $browser->browser Nie rozumiem dlaczego polecenie echo $browserName; nie wyświetla nazwy przeglądarki.
  1. function dodaj_odwiedzajacego($userId)
  2. {
  3. if (!$this->db_connect) return false;
  4. $browser = get_browser();
  5. $browserName = $this->db_connect->real_escape_string($browser->browser);
  6. $query = "select Id from 256_Przegladarki where Nazwa='$browserName'";
  7. if (($browserId = $this->wypisz($query))===false)
  8. {
  9. $query = "insert into 256_Przegladarki values(NULL,'$browserName')";
  10. if (!$result = $this->db_connect->query($query)) return false;
  11. }
  12. $browserId = $this->db_connect->insert_id;
  13. echo $browserName;
  14.  
  15. }
  16. dodaj_odwiedzajacego(0);

Pyton_000
Cytat
Attempts to determine the capabilities of the user's browser, by looking up the browser's information in the browscap.ini file.1

Cytat
Note:
In order for this to work, your browscap configuration setting in php.ini must point to the correct location of the browscap.ini file on your system.
browscap.ini is not bundled with PHP, but you may find an up-to-date » php_browscap.ini file here.
While browscap.ini contains information on many browsers, it relies on user updates to keep the database current. The format of the file is fairly self-explanatory.
finito
No coś tak właśnie przeczuwałem, że to chodzi o php_browscap.ini oraz sam plik php.ini
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.