Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaoczne studia inforamtyczne i praca
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
JacekJagiello
Tak tak, wiem, że na forum jest cała masa podobnych tematów o studiach dużo ich czytałem, zresztą nie tylko na tym forum. Jestem jednak w nieco innej sytuacji i mimo, że znalazłem już po części odpowiedź, to i tak chciałbym zapoznać się z Waszym zdaniem. Lubie kiedy dyskutujecie smile.gif

W każdym razie - jestem w 3 klasie liceum, a w sumie byłem, bo dziś je skończyłem tongue.gif Za 9 dni matury a po nich 5 miesięczne "wakacje". Jeśli zdam wszystkie matury.

Programowaniem interesuje się od dawna, zaczęło się w wieku 11-12 lat, ale dopiero od ok. 2 lat tak naprawdę dostrzegłem o co w tym chodzi, zacząłem myśleć algorytmicznie, zacząłem dostrzegać jak coś jest zbudowane i dlaczego właśnie tak. Wcześniej coś próbowałem, dłubałem, czytałem, teraz bym to nazwał "oswajałem się z kodem".
Na chwilę obecną znam PHP, potrafię w nim pisać obiektowo, znam zasady SOLID, DRY, KISS i staram się je praktykować. Od niedawna w sumie piszę testy jednostkowe dla mojego kodu. Aktualnie przerabiam wzorce projektowe, i techniki refaktoryzacji kodu. Mam większe doświadczenie z pracą z Wordpress, praktycznie przez 2 lata programowałem na tej platformie(teraz widzę tego wady... smile.gif ). Skończyłem z XAMPP, i zacząłem używać Vagrant do wirtualizacji środowiska produkcyjnego. Znam HTML5 i CSS3, oprócz sprawnie używam jQuery. Sam Javascript, znam głównie z pracy z jQuery, nie zagłębiałem się w programowanie obiektowe w JS(a raczej programowanie prototypowe...).
Coś tam umiem, ale ciągle mi wiele brakuje.

Sedno sprawy, jeśli nie masz czasu:
Teraz do sedna. Chciałbym pójść na studia informatyczne. A tak naprawdę nie chciałbym, ale muszę, bo papier, bo wykształcenie "wyższe". Wiadomo, że studia nie decydują o tym czy będziesz dobry programistą czy nie - to zależy od nas samych. Sęk w tym, że skoro wiem już co nieco o inżynierii programowania, to wolałbym pracować i uczyć się. Dlatego myślę o studiach zaocznych Takiego połączenie byłoby dużo bardziej dla mnie korzystne.
Kocham programowanie, ale ostatnio zauważyłem ważny problem - od zawsze pisałem kod kompletnie sam. Nie mam zielonego pojęcia jak pracuje się w firmie, jak wygląda wspólne tworzenie oprogramowania. Tak, znam GIT-a, ale jakie z tego korzyści skoro tylko ja sam wprowadzam zmiany? Przecież to narzędzie jest pomocne podczas pracy w grupie.

Teraz pytania:
-Co myślicie o jednocześnie studiowaniu zaocznym i pracy? Na innych serwisach czytałem, że to dobry pomysł. Też tak myślę, zwłaszcza skoro już coś umiem. Zdobyłbym od razu umiejętność pracy w grupie, oraz doświadczenie, które jest bardzo cenione w tym zawodzie. A co Wy o tym sądzicie?
-Czy myślicie, że pracodawcy patrzą gorzej na programistów po studiach zaocznych niż tych co skończyli studiując dziennie? Czy to w ogóle na jakimś papierze widać? Według mnie, firmy powinny patrzeć na konkretne umiejętności, a nie na na wykształcenie. Jakie jest Wasze zdanie? A jakie są realia, co firmy biorą pod uwagę rzeczywiście? Doświadczenie, umiejętności, wykształcenie, pasję?
-Czy jest możliwość znalezienia pracy na pierwszym roku studiów? Mam taki pomysł, żeby na wakacjach napisać kilka fajnych projektów(2-3), które mają głównie zaprezentować moje umiejętności. Czy jeśli takie projekty im przedstawię, to czy zmieni to ich spojrzenie na mnie? Myślę, że powinno, bo w końcu pokazuje swoje praktyczne umiejętności, i jak na tacy widać co umiem a co nie. Ale jak to jest w praktyce?

Sorry, że piszę takie długie posty, ale jakoś nie potrafię inaczej sadsmiley02.gif
Damonsson
Szkoła po podstawówce to najbardziej zmarnowane lata życia (szkołą, a dokładniej lekcjami, rzecz jasna). Zdecydowanie polecam pracę + zaoczne studia, sam tak praktykuję. Pracodawcy nie obchodzi czy skończyłeś gimnazjum, czy może studia wyższe, masz umieć to i tamto, a przy okazji być miłym człowiekiem.
Jeden wykonany projekt w PHP, jest dla pracodawcy warty więcej, niż papier z uczelni wyższej.
PrinceOfPersia
Cytat(JacekJagiello @ 25.04.2014, 21:20:03 ) *
Tak, znam GIT-a, ale jakie z tego korzyści skoro tylko ja sam wprowadzam zmiany? Przecież to narzędzie jest pomocne podczas pracy w grupie.

Niekoniecznie. Jak robisz większy projekt samemu, to też GIT może być niesamowitym ułatwieniem.
markuz
Ja osobiście studiowałem zaocznie przez miesiąc i pracowałem - po miesiącu przerwałem studia. Po głębszych przemyśleniach chcę wznowić studia od października - czemu? Ponieważ ciężko jest samemu się po pracy uczyć, programowanie już mnie nie kręci tak jak kiedyś - jak się biorę za naukę programowania to głównie z powodu znalezienia lepszej pracy. Jak spędzisz 8 godzin przy kodowaniu to zobaczysz, że po pracy masz ochotę jedynie odpoczywać wink.gif

1. Jak najbardziej, chociaż nie licz od razu na pracę gdzie nauczysz się wielu rzeczy. Albo sam trafiłem pechowo - albo takie to są firmy w Polsce, pracuję aktualnie w 3 firmie gdzie żadna mnie niczego nie nauczyła - jedynie sam się uczyłem poprzez pracę (Co też jest wielkim plusem bo te 8 godz. dziennie na programowaniu dużo daje).
2. W naszym fachu pracodawcy nie patrzą na papier, chyba, że jest to korporacja. Osobiście z tych 3 firm - tylko do 1 złożyłem CV. Do 2 wystarczyło, że chwilę porozmawiałem wink.gif
3. Jak najbardziej, polecam Ci rozpoczęcie pracy od razu po maturze (od czerwca) - wtedy łatwo się załapać na jakiś staż. Kokosów nie będzie, ale zawsze coś grosza wpadnie i potem będziesz miał większe doświadczenie.

Ogólnie polecam Ci znalezienie odpowiedzniej firmy - nie idź do pierwszej lepszej, popytaj co robią i w jaki sposób - niektórzy nie mają pojęcia o programowaniu i chcą zatrudnić programistę - wtedy wszystko jest na twojej głowie. Zawsze możesz pomyśleć nad pracą zdalną - chociaż nigdy nie lubiłem i nie pracowałem w ten sposób.
peter13135
1. Ja studiuję na dziennych, pracuję i nie narzekam.
2. Firmy biorą pod uwagę wszystko po trochu, głównie umiejętności, wydajność i pensja za jaką gotowy jesteś pracować. Co do wykształcenia, każda firma ma inną politykę. Jeśli chcesz zajmować się webmasterką, to papier jest raczej mało ważny,ale to zależy od firmy. Jeśli masz ambicje, to wyjdź poza PHP i zrób dobry papier. Co firma, to inna polityka. W firmie, w której pracuje (nie pracuje jako phpowiec, ta firma nie zajmuje się stronami www.), aby być programistą trzeba mieć wykształcenie wyższe z dobrej uczelni. Jest "lista", respektowanych uczelni. Ale każda firma ma swoją politykę. Lepiej napisz co chciałbyś robić, w jakiej firmie (mała agencja interaktywna, duża korporacja, czy jeszcze coś innego ?).
3. Można pracować już w liceum. Tak, projekty to najlepsze, co możesz zrobić żeby siebie zaprezentować - przynajmniej na początku.

Wydaje mi się, że dobrym pomysłem na początek to praktyki lub staże. Nie bój się pracy za darmo przez pierwszy miesiąc, czy nawet 3 (zależnie od Twoich umiejętności), na pieniądze przyjdzie czas. Jednak unikaj firm, w których nic się nie nauczysz. Warto szukać takiej, która Cię czegoś nauczy i potem da szanse zatrudnienia.
aniolekx
zacznij już szukać pracodawcy, zobacz jakie frameworki wymagają, zacznij czytać ich dokumentacje i oswajaj się z kodem.

papier jak papier, najczęściej i i tak wszystko będzie zależało od tego jak wypadniesz na rozmowie/teście i ile zawołasz.

jak już umiesz programować to na studiach przez pierwsze 3 lata pewnie będziesz się nudził.
peter13135
Cytat
jak już umiesz programować to na studiach przez pierwsze 3 lata pewnie będziesz się nudził.

Na zajęciach z programowania, których jest pewnie jakieś 1/5 wśród wszystkich przedmiotów, pewnie tak będzie.
JacekJagiello
Cytat
Ogólnie polecam Ci znalezienie odpowiedzniej firmy - nie idź do pierwszej lepszej, popytaj co robią i w jaki sposób - niektórzy nie mają pojęcia o programowaniu i chcą zatrudnić programistę - wtedy wszystko jest na twojej głowie. Zawsze możesz pomyśleć nad pracą zdalną - chociaż nigdy nie lubiłem i nie pracowałem w ten sposób.

Gdyby to było takie łatwe smile.gif Mam namyśli to, że jestem z małego miasta, do Wrocławia mam najbliżej ok. 100km.

Cytat
1. Ja studiuję na dziennych, pracuję i nie narzekam.

Ja bym nie wyrobił w ten sposób na dziennych. Głównie dla tego, że jestem słaby z matematyki, i po pracy będę spędzał z 1,5-2 godziny na matmie.

Cytat
3. Można pracować już w liceum. Tak, projekty to najlepsze, co możesz zrobić żeby siebie zaprezentować - przynajmniej na początku.

Wydaje mi się, że dobrym pomysłem na początek to praktyki lub staże. Nie bój się pracy za darmo przez pierwszy miesiąc, czy nawet 3 (zależnie od Twoich umiejętności), na pieniądze przyjdzie czas. Jednak unikaj firm, w których nic się nie nauczysz. Warto szukać takiej, która Cię czegoś nauczy i potem da szanse zatrudnienia.

Tak też robię, pracowałem w lutym na umowę o dzieło - pomagałem innemu programiście w zarządzaniu stronami Wordpress. Zdalnie oczywiście. Z tym, że większość zadań to poprawianie tabelek, zmiany w stylach CSS, drobne modyfikacje. Będziemy kontynuować współpracę, po maturach. Z tym, że Wordpress ma to do siebie, że nie za bardzo uczy nowych rzeczy. Wystarczy znać podstawy PHP, umieć algorytmicznie myśleć i korzystać z dokumentacji. Raczej nie używa się tam wzorców, programowania obiektowego(choć można pisać obiektowo, lecz z niewiadomych powodów mało kto to robi). Kod HTML jest zmieszany jest PHP, Logika i prezentacja jest razem w jednym pliku(to widać zwłaszcza w szablonach WP) itd. Ogólnie to wygląda inaczej niż to co znamy z frameworków.

Cytat
zacznij już szukać pracodawcy, zobacz jakie frameworki wymagają, zacznij czytać ich dokumentacje i oswajaj się z kodem.

Nauczę się Zenda i Symfony, chociaż zdecydowanie wolę Laravel albo Phalcona.

Cytat

Na zajęciach z programowania, których jest pewnie jakieś 1/5 wśród wszystkich przedmiotów, pewnie tak będzie.

Ponoć chwalą kierunek informatyczny na pobliskiej państwowej wyższej szkole zawodowej, mówią, że jest dużo programowania po pierwszym roku. Fajnie jakbym na studiach nauczył się np. Javy w czasie studiów.
rzymek01
Nie będę się rozpisywał. Jeśli masz większe ambicje, to nie warto iść na zaoczne. Uwierz mi. Jeśli jesteś ogarnięty, to poradzisz sobie z nauką dzienną oraz pracą na pół etatu.
Chociaż pierwszy rok studiów polecałbym nie mysleć o pracy tylko przyłożyć się do nauki i imprezowania - bo nie samą pracą człowiek żyje. To jest czas, w którym poznaje się świat/ludzi, odkrywa nowe pasje itd.
Wystarczy, że dotrwasz do inżyniera. 3,5 roku da się przeżyć, a słowa, że studia nic nie dają są nieprawdziwe. Oczywiscie, że dużo przedmiotów robionych jest po łebkach, ale to od studentów także w dużej mierze zależy jak to będzie wyglądać i ile się z tego wyniesie.
buliq
Na studiach to możesz matmę podgonić i algorytmy, programowanie przez pierwszy rok to kpina, a na drugim pewnie podstawy C#/Java czyli też bez wygrywu, chcesz się uczyć programowania musisz uczyć się sam.
Generalnie polecam studia+praca, da się, ale nie licz że na zaocznych na zajęciach uczą, oni tylko pokazują co masz umieć, bo na uczenie zwyczajnie jest za mało czasu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.