Super!! O to chodziło tylko nie wiem jak to zmienić żeby działało pod wszystkimi przeglądarkami, gdyż mi pod Firefox'em niestety ten skrypcik nie działa

.
Cytat
Nie wiem natomiast o co Ci chodzi z tą maksymalną liczbą checkboxów
A co do max'a to chodziło o to zeby wyświetlał ile jest checboxów w formularzu i to jak najbardziej działa.
Jezeli można prosić to proszę o pomoc w wstawieniu limitu zaznaczonych checks'ów np. 2 zaznaczone, jezeli użytkownik chciałby zaznaczyć wiecej to wyskoczy mu stosowny komunikat

. Niby to zrobiłem, ale pewnie mozna to zrobić ładniej
<form method="post" name=test> <script language="JavaScript1.3"> function licz(form) {
var zaznaczone = 0;
var limit = 3;
var max = form.ckbox.length;
for (var idx = 0; idx < max; idx++) {
if (eval("document.test.ckbox[" + idx + "].checked") == true) {
zaznaczone += 1;
}
}
document.getElementById("check").value=zaznaczone + "/" + max;
}
zaznaczone=0; //jeśli jakieś checkboxy są domyślnie zaznaczone, to tu wpisać ich liczbę
max=2;
function sprawdz(ktory) {
if(!ktory.checked) zaznaczone--; else if(zaznaczone==max) {ktory.checked=0; alert('[komunikat...]');} else zaznaczone++;
}
1
<input type="checkbox" name="ckbox" value="1" onclick="licz(this.form);sprawdz(this)" /> checkbox 1
<BR />2
<input type="checkbox" name="ckbox" value="2" onclick="licz(this.form);sprawdz(this)" /> checkbox 2
<BR />3
<input type="checkbox" name="ckbox" value="3" onclick="licz(this.form);sprawdz(this)" /> checkbox 3
<BR />4
<input type="checkbox" name="ckbox" value="4" onclick="licz(this.form);sprawdz(this)" /> checkbox 4
<BR />5
<input type="checkbox" name="ckbox" value="5" onclick="licz(this.form);sprawdz(this)" /> checkbox 5
<BR />6
<input type="checkbox" name="ckbox" value="6" onclick="licz(this.form);sprawdz(this)" /> checkbox 6
<BR />7
<input type="checkbox" name="ckbox" value="7" onclick="licz(this.form);sprawdz(this)" /> checkbox 7
<BR /><input type="button" onclick="licz(this.form)" value=" -=lol=- " /><br><br>Zaznaczono :
<input name="check" type="text" size="1">
i jest jeszcze jeden szczegół a mianowicie gdy wyskakuje komunikat to jest wyświetlana warotść 3/7 przy limicie 2, jednak gdy sie wciśnie button'a to juz jest ok

ale jezeli dało by sie to jakoś poprawic to byłbym wdzięczny.
I jeszcze raz prosze o pomoc w optymalizacji tego kodu i kompatybilnosci z wiekszością przegladarek, gdyż ten skrypt działa tylko pod IE.
Dziękuje za zainteresowanie i wszelką pomoc.