Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca na dwóch monitorach (programowanie)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ostrylg
Witam,

od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu drugiego monitora 24" full hd lub 1920x1200, chciałbym się dowiedzieć od osób które pracują na takiej konfiguracji, o ile wzrosła wasza wydajność względem pracy na jednym monitorze oraz z jakich korzystacie dodatkowych narzędzi aby taką prace jeszcze bardziej sobie ułatwić.

Dodatkowo zastanawiam się czy 2 x monitory można by zastąpić jednym monitorem 29" o proporcjach 21:9 (np. takim http://allegro.pl/lg-29-29eb73-2560x1080-m...027186595.html)

Jakie są Wasze opinie i doświadczenia w tym temacie?
Turson
Od miesiąca pracuję na 2 monitorach i jest bez porównania lepiej. Ba, przydałby się nawet trzeci! biggrin.gif Nie zastanawiaj się nawet, bo praca jest duża wygodniejsza i szybsza

Co do 2 monitorów vs 1 29", kupiłbym 2 mniejsze za 1/2-1/3 tego szerokiego
ssstrz
IMO wydajność wzrasta znacząco, szczególnie jak czesto korzystasz z narzędzi typu FireBug i masz potrzebę szybkiego dostępu do requestów ajaxowych, przeglądarki oraz IDE,Polecam
sowiq
Zdecydowanie polecam. Ja pracuję na konfiguracji laptop 17" + 2 x monitor 22" i zdecydowanie nie chciałbym wrócić do dwóch monitorów, nie mówiąc już o jednym smile.gif Pracuje się dużo wygodniej, a co za tym idzie - dużo szybciej.

Dla użytkowników Windowsa polecam ten programik do powielania paska startowego: https://www.displayfusion.com/
Turson
Cytat(sowiq @ 14.04.2014, 14:51:27 ) *
Dla użytkowników Windowsa polecam ten programik do powielania paska startowego: https://www.displayfusion.com/

Właśnie zainstalowałem thumbsupsmileyanim.gif

trial :/
zordon
Zysk wydajności myślę ok 10-15% chociaż jak się już człowiek przyzwyczai to z powrotem jest bardzo ciężko (później jak przyjdzie wrócić do 1 monitora to ratują już tylko workspace switchery ). Przy czym zalecam dwa identyczne albo chociaż bardzo zbliżone do siebie WYSOKOŚCIĄ monitory. Praca na laptopie + monitor mnie osobiście wkurzała na tyle, że wolałem zrezygnować z dodatkowego displaya
skowron-line
Cytat(ssstrz @ 14.04.2014, 13:39:33 ) *
IMO wydajność wzrasta znacząco, szczególnie jak czesto korzystasz z narzędzi typu FireBug i masz potrzebę szybkiego dostępu do requestów ajaxowych, przeglądarki oraz IDE,Polecam

Dokłądnie tego samego argumentu bym użył także +1.
sowiq
Cytat(zordon @ 14.04.2014, 14:05:04 ) *
Przy czym zalecam dwa identyczne albo chociaż bardzo zbliżone do siebie WYSOKOŚCIĄ monitory

Prawda. A przy różnych monitorach bardzo pomaga ustawienie ich w ten sposób, żeby dolne lub górne krawędzi były na tej samej wysokości i jest o wiele lepiej smile.gif

[edit]
Jeszcze jedno. Zamiast tego monitora 29", miałbyś 4 monitory 22" i jeszcze zostałoby Ci na flaszkę smile.gif

Ja używam tego: http://www.x-kom.pl/p/75740-monitor-lcd-le...dmi-czarny.html Do kodowania wystarczający smile.gif
Turson
Ja laptop 16.4" + monitor 22". Rozwiązanie nie najlepsze, ale i tak lepiej niż tylko laptop
sunpietro
Praca na dwóch monitorach jest bardzo wygodna, ale najlepiej jest jak masz możliwość kupienia dwóch takich samych monitorów (ten sam model) i posiadają one cienką ramkę. Dzięki temu praca najbardziej optymalna.
Korzystanie z kombo laptop + monitor nie jest tak wygodne jak dwa monitory, ale i tak to jest lepsze niż nic.
Pyton_000
2 lub 3 monitory to jest przede wszystkim komfort.

Ja jakiś czas temu pracowałem na 3 w konfiguracji Debian + i3wm i spisywało się świetnie. Po lewej przeglądarka, po środku kod a po prawej konsola. Oczywiście dzięki i3 miałem możliwość szybkiego przełączania się pomiędzy Workspace-y.

Ogólnie najlepiej wychodzi tak jak koledzy wyżej piszą 2-3 mniejsze będą lepsze od 1 szerokiego, a to z tego względu że masz mniejszy obszar roboczy niż na 2 mniejszych monitorach. Co za tym idzie w pewnym momencie i tak będziesz skalował obszary robocze a to w lewo a to w prawo. No i cena smile.gif

Laptop + monitor? Hmm... Mam u siebie niestety tylko na razie 17" laptopa i trochę mi brakuje jeszcze czegoś. Ale to bardziej jako monitor do podglądu aby na kodzie się nie przełączać.
strife
Teraz dwa monitory to już standard w firmach, praca na jednym monitorze to już przeżytek.
Wydajność bardzo wzrasta przy pracy na dwóch monitorach.

Swoją drogą miałem okazję pracować na 3 i 4 monitorach i przy 3 monitorach jest jeszcze jakiś sens, gdzie mamy przeglądarkę na jednym, IDE na drugim i jakieś monitory czy widok z bazy na trzecim.
Jednak przy czterech to trzeba się nalatać głową i zasadniczo na tym 4tym miałem zazwyczaj tylko YouTube albo inne rozpraszacze.

Jednak może gdyby te 4 monitory były ze sobą połączone na łapach to mogło by być ok.
Coś takiego jak ma ten typ na tym zdjęciu:

Pyton_000
Ihmo jest to nie wygdne ponieważ nie masz centralnego pkt przed oczyma do pracy, musisz zawsze skręcić głowę co jest nie wygodne. Przy 3 jest ok bo w centrum masz to na czym najbardziej się skupiasz, a kontem oka jesteś w stanie zerknąć co się dzieje obok.
aniolekx
chyba najbardziej optymalne rozwiązanie to 2 monitory + laptop jako trzeci monitor.

laptopa mam na specjalnej podstawce aby był na podobnej wysokości jak pozostałe monitory, do laptopa mam podpiętą osobna klawiaturę i myszkę

u mnie wygląda to tak ze na laptopie mam przeglądarkę, na pierwszym monitorze (centralnym) NetBeans, na drugim HeidiSQL / Outlook. A cala retsza w ramach potrzeb (excel, pdf'y)
fr33d0m
Cytat(sowiq @ 14.04.2014, 14:51:27 ) *
Zdecydowanie polecam. Ja pracuję na konfiguracji laptop 17" + 2 x monitor 22" i zdecydowanie nie chciałbym wrócić do dwóch monitorów, nie mówiąc już o jednym smile.gif

A powiedz mi proszę jakiego laptopa posiadasz, że masz 2 porty na monitor? lub jakiego gadżetu użyłeś, aby upchać dodatkowy port?
Jestem posiadaczem Fujitsu E781 i też marzą mi się 2 monitory + monitor z laptopa smile.gif

Zna ktoś może jakiś gadżet pod Express Card, aby mieć możliwość dodatkowego portu na monitor? Jestem na tyle zdesperowany chęcią posiadania 3 monitorów, że obecnie korzystam z laptopa + monitor, +laptop - ale jest to dość irytujące tymczasowe rozwiązanie, chociaż lepsze niż 2 monitory.
Pyton_000
Masz u siebie wyjście VGA i DisplayPort do którego musiałbyś dokupić cwancyk na DVI lub HDMI i powinno śmigać
Lechus
@sowiq: Pochwal sie modelem laptopa.

Ja mam DELL Studio 1558, ma dwa wyjścia, ale tylko jedno aktywne. Z tego co czytałem w sieci, to ze świeczką szukać lapka co obsłuży dwa wyjścia zewnętrzne.
Są rozwiązania na USB, ktoś coś takiego testował?
fr33d0m
Cytat(Pyton_000 @ 18.04.2014, 08:53:00 ) *
Masz u siebie wyjście VGA i DisplayPort do którego musiałbyś dokupić cwancyk na DVI lub HDMI i powinno śmigać

Masz u mnie browara! Lkingsmiley.png Pomijałem ten port myśląc, że jest wyłącznie do projektorów i innego tego typu wynalazków. Po Twoim poście wygogolowałem informacje na temat "cwancyku" z połączeniem, a nawet monitor z DP arrowheadsmiley.png

Jutro jade kupić monitor, yeah! dzięki wielkie
Pyton_000
Radziłbym najpierw sprawdzić na jakimś pożyczaku czy to zatrybi bo może być tak że można korzystać tylko z jednego wyjścia na raz...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.