LicytujZaGrosz.pl jest serwisem działającym na zasadzie odwróconych aukcji. Użytkownik kupuje w serwisie żetony, a każdy jeden żeton przebija cenę o jeden grosz. Umożliwia to kupowanie markowych i naprawdę drogich przedmiotów za naprawdę niską cenę. Aukcje te stają się coraz bardziej popularne dzięki rosnącemu rynkowi zakupów internetowych.
Serwis od początku był tworzony przez moją osobę i osobiście tworzyłem skrypt serwisy licytujzagrosz.pl przykładałem się do niego bardzo solidnie bo widziałem w tym bardzo duży potencjał i chciałem, żeby serwis był od samego początku dużym sukcesem na rynku.
Skrypt tworzyłem przez prawie 2 miesiące. Wcześniej oczywiście zasięgnąłem wyceny takiego skryptu w firmach programistycznych, która zamykała się w granicach 5 tysięcy. Mając szeroką wiedzę programistyczną i znając popularne języki programowania takie jak PHP, Java postanowiłem stworzyć sam ten serwis od początku do końca. Serwis został wykonany z wykorzystaniem frameworka Yii, który moim zdaniem jest jednym z najbardziej zaawansowanych na rynku, a w dodatku posiada Polską dokumentację techniczną co sprawia, że możemy samodzielnie edytować większość jak nie wszystkie funkcje mając znikome umiejętności programistyczne.
Projektująć serwis stawiałem duży nacisk na wykorzystywanie "ładowania w tle" dlatego każda aukcja posiada funkcję, która w czasie rzeczywistym bez przeładowywania przeglądarki sprawdza w bazie danych aktualną cenę, wygrywającego daną aukcję i czas do końca. Tak samo działa moduł podbijania ceny przez użytkownika wyświetlająć przy tym komunikat o powodzeniu bądz nie powodzeniu, a to wszystko bez przeładowywania strony. Sprawia to, że użytkownicy licytując więcej i szybciej ponieważ nie muszą czekać, aż wszystko ponownie się załaduje!
Aktualnie w serwisie zarejestrowanych jest 5038 unikalnych użytkowników. Każdy użytkownik posiada aktualny adres email, Imię, Nazwisko, Ulicę i Numer Domu, Kod Pocztowy, Miasto. Wielu z was spyta skąd wiem, że wszystkie maile są poprawne?. Otóż wykonywałem mailing na wszystkie zarejestrowane maile dokładnie na 4782 konta, które w tamtym momencie były zarejestrowane. Nie dostałem żadnego maila zwrotnego z informacją o problemie z wysyłką, a ponad połowa maili została odczytana. Jest to duży zasób informacji o użytkownikach ponieważ posiadamy ich pełne dane adresowe czyli możemy trafić w ich gusta lub skierować daną ofertę pod konkretne województwo.
Strona posiada panel administracyjny w którym możemy edytować wszystko co widoczne na stronie. Możemy dodawać nowe aukcje, kategorie itd. . Możemy dodawać SeoUrle, Meta Title, Meta Description i wszystko co widoczne dla użytkownika. Sprawia to, że praca w serwisie jest banalnie prosta.. i szybka. Dodanie nowej aukcji to dosłownie 2-5 minut i aukcja jest już dodana.
Panel Użytkownika pozwala wykonać podstawowe czynności czyli zmiana danych użytkownika, adresowych, zmiana hasła, ulubione aukcje, doładowanie konta, sprawdzenie wygranych aukcji ich statusu i oczywiście możliwość zapłacenia za wygrany przedmiot dodatkowo na stronie głównej wyświetlane są informacji od administratora, które możemy zmieniać w panelu admina.
Serwis był reklamowany, a na kampanię reklamową wydałem prawie 2 tysiące złotych. Reklama Adsense, AdTaily i troszkę facebooka. Była to moja pierwsza reklama więc sądzę, że można było to lepiej optymalnie wykorzystać.
Strona aktualnie zarobiła 1180 zł z sprzedaży żetonów w tym miesiącu. Ilość posiadanych żetonów jest o troszkę większa ponieważ zachęcaliśmy do rejestracji dając 2 żetony za darmo w ramach rejestracji i podania poprawnego maila. Dlatego wcześniej mówiłem o mailingu bo wysłaliśmy do każdego użytkownika kupon z 2 żetonami. Resztę żetonów czyli ponad 1470 kupili sami użytkownicy. Sprzedano :
- 2 pakiety po 100 żetonów za 70 PLN / 140 zł
- 23 pakiety po 50 żetonów za 40 PLN / 920 zł
- 12 pakietów po 10 żetonów za 10 PLN / 120 zł
Razem : 1180 zł
Wszystko obyło się poprzez serwis DotPay, a żetony są wykorzystywane chociaż aktualnie wystawione aukcje trwać będą jeszcze kilkanaście dni. Ostatnio dodaliśmy nowy plan taryfowy premium czyli 250 żetonów za 100 zł jeszcze nikt go nie kupił, ale jest naprawdę obiecujący.
Dodatkowo strona istnieje na facebooku jednak średnio ją reklamowałem, ale użytkownicy jakoś nas znajdywali.
https://www.facebook.com/licytujzagroszpl
Fajni pochodzą z POLSKI.
Sprzedaję wszystko co związane z stroną oczywiście prócz fanpaga ponieważ mogę sprzedać jedynie czas poświęcony na jedno stworzenie, a fanpage pozostaje własnością serwisu facebook.
Dodatkowo jeśli cena mnie usatysfakcjonuje to dodatkowo wykonam jeden dowolny moduł według wskazań kupującego.
Więcej informacji można uzyskać poprzez kontakt przez Formularz Allegro.
Link Allegro : http://allegro.pl/show_item.php?item=4018173543