Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: własna instalka na kształt EasyPHP
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
vince
CZeść,

piszę bazkę (mySQL + php + Apache) pod Wins. Osoba, dla której to piszę, chce, żebym zrobiła instalkę, coś, co funkcjonalnie przypominałoby instalkę EasyPHP albo phpTriad. Czyli klikasz, podajesz katalog docelowy i instalujesz.
Wersje oprogramowania w EasyPHP czy triadzie są trochę stare sad.gif Poza tym zmieniłam trochę pliki konfiguracyjne, żeby pasowały do moich wymagań. Dlatego raczej nie skorzystam z dostępnych w necie triad.

Mam teraz wielką prośbę. Nie robiłam jeszcze nigdy żadnej instalki i mam dylemat, jak to zrobić? Jaki narzędżie wybrać? CZy ktoś może mi coś doradzić.

Podkreślam: wynikowa instalka powinna to być jak najbardziej zautoamtyowana.

Dzięki za rady, uwagi itp.
Pozdro smile.gif
scanner
Jeśli to PHP5, to polecam http://www.wampserver.com/en/index.php
Przygotowujesz dwie instalki:

1. Serwer
2. Aplikacja

Punkt pierwszy załatwia za Ciebie Wamp5
Punkt drugi to samorozpakowujący się ZIP, którym wrzucasz w odpowiednie miejsca pliki mysql/data/* i www/*

To wystarczy IMHO - szczególnie, jełśi nadspiszesz domyślne pliki MySQLa plikami z Twojej bazy przygotowanej dla tego klienta. Czyli jakies passełko roota ustawisz, nazwę bazy, tabele i skopiujesz odpowiednie rzeczy ze swojego serwera produkcyjnego.
vince
Dzięki, o coś takiego mi chodziło.
Rozejrzę się i zobaczę, co mogę zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.