Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MakeHome.pl - serwis typu 'dom i ogród'
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
JamalBIG
Witam

Zapraszam serdecznie do oceny mojego serwisu który wymęczyłem od początku do końca sam (dzięki Ci Boże za tyle cierpliwości) - zakończyłem prace 'techniczne' a teraz szukam sposobu na pozyskanie użytkowników którzy dodadzą swoje oferty (poluje na firmy z allegro ale nie są chętni na rejestracje w 'pustym' serwisie)

http://makehome.pl

Pozdrawiam
redeemer
Strona zawiera poważne błędy związane z bezpieczeństwem.

http://makehome.pl/funcs.php?name=przedmio...CclbGFtcCUnKQ==
  1. base64_decode('IEFORCAocC50eXR1bCBMSUtFICclbGFtcCUnIE9SIHAub3BpcyBMSUtFICclbGFtcCUnKQ==') == ' questionmark.gif ';
Więcej nie szukałem, ale po tym co zobaczyłem, jestem pewien, że nie jest to jedyny błąd.
PrinceOfPersia
Cytat

poczujeszcz facepalmxd.gif
JamalBIG
Ok, sposób wyszukiwania do wymiany a co jest nie tak z logo?
IProSoft
Literówka: poczujeszcz zamiast poczujesz
gitbejbe
widać, że musiałeś włożyć ogrom pracy. Wizualnie ok. Zastanawiam się tylko, czego użyłeś do napisania tej strony ? patrząc na konstrukcje url'i obawiam się, że to Twój autorski 'silnik' ?
JamalBIG
Tak, całość operata jest na moim autroskim CMSie, staram się zawsze go unowocześniać tak aby był zgodny z wersjami PHP i MySQLa no i ogólnymi standardami ale chętnie poznam Wasze opinie na temat budowy linków etc. (konstruktywna krytyka zawsze mile widziana wink.gif
gitbejbe
Wydaje mi się, że w przypadku takiej strony powinieneś nam raczej napisać coś o samym systemie, o rozwiązaniach które zastosowałeś, testach jednostkowych itd - tym bardziej, że jest to Twój autorski skrypt. Naprawdę nie korzystałeś z żadnego frameworka ? Do czego zmierzam... zrobiłeś coś na zasadzie allegro. Rzuciłeś się na morze problemów związanych z funkcjonalnością / rozwojem / bezpieczeństwem strony. Nie trzeba być super znawcą internetu aby wiedzieć, że zanim poda się swoje dane personalne i zacznie obracać gotówką, strona internetowa musi zapewnić o najwyższej jakości wykonania i bezpieczeństwa. Moje pierwsze wrażenie jest zupełnie odwrotne.

Nie oszukując się. Tak jak napisałem wcześniej, wykonałeś kawał roboty i jest to Twoje, nikt Ci tego nie zabierze. Z pewnością borykałeś się z problemami, które dużo Cię nauczyły, ale ta strona nadaje się bardziej na szablon sklepu niż portal aukcyjny... Wygląd w dodatku dobitnie skopiowałeś od allegro. Jak masz się wyróżnić skoro naśladujesz swojego największego konkurenta ?
Coś Ci pokaże: http://allegro.pl/dom-i-ogrod

Nie twierdze, ze powielenie już istniejących rzeczy jest chybione - bo tak nie jest, ale jeśli faktycznie już chcesz kogoś naśladować, to musisz to zrobić tak aby być od niego lepszym. Postawiłeś sobie trudne zadanie i wątpię że jest ono możliwe do zrealizowania bez grupy programistów i grafików - jeśli faktycznie chcesz wejść na rynek jako konkurencja. To tylko moja subiektywna ocena z racji tego co zobaczyłem oraz tego co nam napisałeś i nie napisałeś.
JamalBIG
Masz racje gitbejbe, przydała by się jakiś indywidualizm graficzny serwisu ale też wziąłem pod uwagę przyzwyczajenia Polaków do tego typu układu strony;

Cały skrypt jest zbudowany modułowo czyli każdy główny dział (np. Baza firm) ma swój katalog a wnim niezbędne pliki (jeżeli dział jest mały ma dwa pliki - w pierwszym są wywoływane skrypty a drugi to klasa ze wszystkimi niezbędnymi funkcjami);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.