Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] zmiana rozmiaru tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
shpaque
Witam i od rana daję zagadkę

mam button, który ma funkcję
  1. onclick="table.style.width='98px'; table.style.height='38px';return false;"

oczywiście jakoś sobie zmienia wielkość tabeli, chodzi o przelicznik z px na mm (lub odwrotnie).

Naszukałem się w internecie, wiele jest kalkulatorów, ale żaden nie daje mi wiarygodnego wyniku. Gdzieś znalazłem, że wielkość zależy od przekątnej ekranu i tak dalej - mi chodzi tylko o wydruk - jak zrobić, żeby wielkość tabeli odpowiadała wielkości rzeczywistej na wydruku, bo przelicznik 1cm = 37.795275591px nie zdaje egzaminu...

Skupmy się na tym, że po kliknięciu na ten akurat button tabelka ma mieć rozmiar 26x10 mm - jak to przeliczyć na px, żeby na wydruku wyszła wartość 26x10 mm?
werdan
Stwórz css dla 'print'

1. <link rel="stylesheet" href="/css/print.css" type="text/css" media="print">

i daj tam wymiary w mm

http://www.w3.org/Style/Examples/007/units.en.html

shpaque
trzeba mi to łopatologicznie wyjaśnić.

mam 5 buttonów odpowiednio z rozmiarem 26x10mm, 38x14mm, 47x18mm, 58x22mm, 70x25mm każdy powinien nadać rozmiar tabelce w jakiś stosunkowych pikselach (dobrze zeby odpowiadały wielkości rzeczywistej), pozniej mamy drukuj podgląd i tam musi się wydrukować w rzeczywistych wymiarach...
freemp3
Kiedyś też się męczyłem z podobnym problemem i ustawiałem wartości w px, bez żadnych przeliczników na mm.
Może nie jest to eleganckie rozwiązanie, ale działa bez problemu. Niezależnie od rozdzielczości monitora wydruki są prawidłowe.
shpaque
zrobiłem przelicznik 5,1 i wychodzi na wydrukach idealnie!

czyli 10mm = 51px
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.